Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Beautiful Sin - The Unexpected
Jaar van release: 2006
Label: AFM Records
Beautiful Sin - The Unexpected
Beautiful Sin is enkele jaren terug door Uli Kusch, nu drummer bij Masterplan en daarvoor bij Helloween en Holy Moses, geformeerd. Samen bandleden van Pagan's Mind en Masterplan heeft hij materiaal dat hij de afgelopen jaren geschreven heeft opgenomen. Dat wordt nu uitgebracht onder de titel The Unexpected.

De titel van Uli Kusch' eerste 'soloplaat' liegt een beetje. Wie zijn loopbaan, of die van Helloween en Masterplan, een beetje gevolgd heeft had kunnen voorspellen dat Kusch eens voor zichzelf zou beginnen. Hij is namelijk gezegend met een unieke schrijfstijl die niet altijd bij zijn andere bands aansluit.

De nummers die wél door de 'censuur' komen worden kennelijk stevig herzien, want The Unexpected's opener wordt gepresenteerd als de originele versie van Helloweens The Departed (Sun Is Going Down). De basis bleef hetzelfde, maar het is verbijsterend hoeveel een andere zanglijn met een nummer kan doen. Lost heeft een intensiteit waar zijn voorganger schril bij afsteekt. De rest van het aanbod is, op de Blumfeld-cover Give Up Once For All na, allemaal origineel. Het is een aangenaam gevarieerde verzameling geworden, waar Kusch' tegelijkertijd mystieke, melodieuze als harde componeerstijl de boventoon heeft.

We treffen zoal melodieuze rockers aan als This Is Not The Original Dream en The Spark Of Ignition, maar ook het gevoelige Closer To My Heart waarop de Belgische Magali Luyten een belangrijke rol speelt. Wat zij kan doen met met haar stem is fenomenaal. Ze kan klinken als Russell Allen en Jorn Lande, maar heeft ook een zachtheid in haar stem die moeiteloos met de muziek samensmelt in tere balladen. The Unexpected is een mooi album geworden.

Wie hoopt op een verrassing a la Masterplans debuut zou wel teleurgesteld kunnen worden. Want hoewel The Unexpected een enorm sterk en mooi album is, is vernieuwend een te groot woord om te kunnen hanteren. Het zijn bij Kusch de details die het 'm doen, daarin zit het juist echt goed.

Tracklist:
1. Lost
2. This Is Not The Original Dream
3. Take Me Home
4. I`m Real
5. The Spark Of Ignition
6. Closer To My Heart
7. Give Up Once For All
8. Brace For Impact
9. Pechvogel
10. Metalwaves
11. The Beautiful Sin
12. Le Reve Originel (bonustrack)

Score: 84 / 100

Reviewer: Bob
Toegevoegd: 8 juni 2006

Koop dit album in

Meer Beautiful Sin:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 08-06-2006 om 18:03u

dit klinkt best interessant

Reactie van Marco op 23-07-2006 om 21:27u
Score: 90 / 100

Zit goed in elkaar. Ja inderdaad de vrouwlijke Jorn Lande. Supervette gitaarsolo´s en afwisselingen. Kopen dit album