Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Amon Amarth - The Crusher
Jaar van release: 2001
Label: Metal Blade Records
Amon Amarth - The Crusher
The Crusher is de laatste nieuwe CD van de viking death/black metalband Amon Amarth. Wie hun vorige CD, The Avenger, ooit gehoord heeft weet dat AA (wegens misbruik van die afkorting is Amon Amarth trouwens ooit aangeklaagd door de locale afdeling van de Anonieme Alcoholiekers) een retezwaar geluid neerzet waar op gepaste tijd een donderende vikingriff doorbarst. En waar op The Avenger de typische ABYSS-productie van Tägtgren veel te zwaar op de voorgrond lag (cfr. EDT van Dimmu Borgir en zo goed als elk ander product uit de nuclear blast stal), is het geluid nu veel krachtiger.

Opener Bastards of a lying breed komt binnen zonder te kloppen en toont de ware AA stijl: hondsbrutale gitaarpartijen, een uit de kluiten gewassen Noormannenstem en een snuifje melodie . De eerste vijf songs zijn allen van hetzelfde hoog niveau, met als ultieme headbanger natuurlijk Risen from the Sea (2000).

Helaas begint na een tijdje het gebrek aan afwisseling tussen de songs sterk door te wegen. Draai deze CD 10 keer na elkaar en alle liedjes zullen steeds meer en meer op elkaar beginnen lijken. Enig buitenbeentje is de bonussong Eyes of Horror, die best te pruimen valt.

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat The Crusher toch net even onderdoet voor de mini The Avenger. Krakers als Bleed for ancient gods, The last with pagan blood en vooral Legend of a banished man vindt je helaas niet terug op The Crusher. Tekstueel gezien gaat ook het schelden op Christenen e.d. snel vervelen. Behalve dan op The sound of eight hooves, een song over het verjagen van de dorpsmissionaris.

The Crusher blijft echter wel een steengoede CD, op hoog niveau, mooi geproduced en ideaal om je op te warmen om een avondje te gaan zuipen in je favoriete café. Als je nog niet wist waar je de mosterd kan halen, ga dan zeker eens Amon Amarth beluisteren. Ik leg ondertussen nog eens Legend of a banished man op van The Avenger. Zonder twijfel een van de krachtigste battlesongs ooit.

Tracklist:
1. Bastards of a Lying Breed
2. Masters of War
3. The Sound of Eight Hooves
4. Risen from the Sea 2000
5. As Llong as the Raven Flies
6. A Fury Divine
7. Annihilation of Hammerfest
8. The Fall Through Ginnungagap
9. Releasing Surtur’s Fire
10. The Eyes of Horror

Score: 80 / 100

Reviewer: Bodaaf
Toegevoegd: 13 maart 2002

Koop dit album in

Meer Amon Amarth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Amon Amarth - The Crusher
Reactie van Een_Metalfan op 13-03-2002 om 14:45u
Score: 80 / 100

Zeer lekker melodische Death Metal plaat. Idd, is wel wat eentonig. Maar in ieder geval een uitstekende aankoop als je van Zweedse Death Metal geen genoeg kan krijgen. SUMMONER

Amon Amarth - The Crusher
Reactie van Suncross op 15-03-2002 om 10:22u
Score: 100 / 100

Amon Amarth is zeer zeker 1 van de beste zo niet de beste band in het viking metal genre. The Crusher is een subliem album, maar moet het toch vooral hebben van het nummer "The Sound of Eight Hooves" (Althans daar skip ik meestal altijd als eerst naar toe). The Avenger daarintegen is als geheel gezien veel meer epic met nummers zoals genoemd Legend of a banisched man, North Sea Storm en natuurlijk het nummer The Avenger zelf. Amon Amarth is een superband met een super reportoire en iedereen moet ze dan ook zeker gaan zien bij hun komende tour door Europa.