Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Umphrey’s McGee - Safety In Numbers
Jaar van release: 2006
Label: InsideOut Music
Umphrey’s McGee - Safety In Numbers
Onlangs vond er in de Melkweg in Amsterdam een driedaags jamfestival plaats. Van 19 tot 21 maart speelde onder andere dit Umphrey’s McGee en in het genre heel bekende Disco Biscuits. Jam In The Dam trekt ook heel wat buitenlanders die tussen de verschillende concerten vooral in de coffeeshop vertoeven. In totaal staan er over die drie dagen maar vier bands die elk drie concerten van twee uur af leveren. Meer weten? Klik dan hier.

De meeste mensen hebben nog nooit van het ‘jamband-genre’ gehoord dus even een klein geschiedenislesje. Jambands zijn groepen die op het podium veel improviseren en nooit met een volledige setlist op het podium stappen. Dit genre heeft zijn wortels in de jazz, maar met artiesten als Frank Zappa en The Grateful Dead werd ook het rockpubliek geconfronteerd met fantasierijke uitstapjes. In de jaren ’80 stond er een tweede generatie op met als bekendste acts Phish en Widespread Panic en tegenwoordig is het genre weer populair in vooral Amerika dankzij acts als Umphrey’s McGee, Disco Biscuits en Animal Liberation Orchestra.

In vergelijking met de grensloze optredens leveren jambands in de studio vaak heel logische opgebouwde songs af. “Safety In Numbers” bevat elf mooie progressieve aandoende pop/rock songs met een kop en een staart. Liedjes die live zeker door de mangel zullen worden gehaald en gemixt worden met allerlei covers en instant ideeën. Interesseert heel dit concept je niet, dan heb je hier nog een prachtig rockalbum waarvan veel ‘gewone’ bands maar van kunnen dromen. Het humoristische artwork is van niemand minder dan Storm Thorgerson die legendarische Pink Floyd en Led Zeppelin hoesjes maakte.

Tracklist:
1. Believe The Lie
2. Rocker
3. Liquid
4. Words
5. Nemo
6. Women Wine and Song
7. Intentions Clear
8. End Of the Road
9. Passing
10. Ocean Billy
11. The Weight Around

Score: 80 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 26 maart 2006

Koop dit album in

Meer Umphrey’s McGee:

[ Terug naar de Album Reviews ]