Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2021

Queensr˙che - Operation: Mindcrime II
Jaar van release: 2006
Label: Rhino Entertainment
Queensr˙che - Operation: Mindcrime II
Sommige dingen moet je laten voor wat ze zijn, en niet proberen het nog een keer te doen. George W. Bush had nooit aan de 2e golfoorlog moeten beginnen, de Wachowski broertjes hadden nooit The Matrix 2 en 3 moeten maken, en Queensr˙che had Operation: Mindcrime II beter een andere titel kunnen geven.

Ok, het begint goed, want na een vrij grootse intro komt een van de eerste degelijke Queensr˙che nummers van de laatste tien jaar, namelijk I'm American. Lekker uptempo, waarmee de band laat zien nog altijd wel wat pit te hebben. Helaas is het daar op volgende One Foot In Hell een regelrecht misbaksel. Er zit geen lijn in het nummer, waardoor het nergens naar klinkt. De teleurstellingen blijven volgen. Het begin van The Hands is een mooie verwijzing naar deel 1, maar daarna wordt het een erg tam en erg saai nummer. Saai is ook Speed Of Light, want het komt ondanks de titel niet op gang.

Pas bij de tweede helft van het album wordt het wat beter. Signs Say Go is dan weer een nummer wat aan de Queensr˙che van weleer doet denken, en Re-Arrange You doet ook wel smaken naar meer. Hierin laat de band tenminste weer horen dat er nog wel degelijke nummers geschreven kunnen worden. Ronnie James Dio is te horen in de rol van Doctor X, in het nummer The Chase, maar daar had toch wel wat meer in kunnen zitten. Geen slecht nummer, maar het spettert ook niet bepaald van het spreekwoordelijke doek af. Pamela Moore doet ook weer mee in enkele nummers als Sister Mary, maar haar bijdrage is wat wisselvallig. Soms past het goed, soms niet. Wel leuk trouwens dat ze weer terugkeert, want ze speelt toch een vrij belangrijke rol in het leven van hoofdrolspeler Nikki. Het album pakt overigens de draad twintig jaar na Operation: Mindcrime op, als Nikki wordt vrijgelaten.

Qua verhaal is dit album misschien een vervolg, qua muziek niet helemaal. Ok, het eerder genoemde The Hands heeft de intro van Eyes Of A Stranger, en in A Junkie's Blues komen stukken uit Anarchy-X terug, maar diverse nummers leunen op de trage, dramatische, depressieve rock die de band de laatste jaren maakte. Eerlijk is eerlijk, Queensr˙che is wel goed in het schrijven van mooie deprimerende nummers, want afsluiter All The Promises had ook best op het mooie maar depressieve Promised Land-album kunnen staan. Het prog-element van vroeger komt hier en daar nog wel wat terug, en uptempo metal weet de band ook weer te maken in bijvoorbeeld A Murderer, maar het leeuwendeel van de nummers mist de pit van vroeger. Het is te makkelijk om het ontbreken van Chris DeGarmo hiervoor als reden aan te wijzen, maar helaas voor Queensr˙che was zijn aandeel in wat het origineel zo goed maakte erg groot. Zijn gitaarspel en schrijfkwaliteiten missen simpelweg. Jammer, maar helaas is het wel zo.

Had dit album een andere titel gehad, en was het onderwerp niet het vervolg op het legendarische Operation: Mindcrime uit 1988, dan was het minder beschamend geweest voor de band. Dit album gaat in ieder geval de geschiedenis in als een matig vervolg op een geniaal album.

Tracklist:
1. Freiheit Ouvertüre
2. Convict
3. I'm American
4. One Foot In Hell
5. Hostage
6. The Hands
7. Speed Of Light
8. Signs Say Go
9. Re-Arrange You
10. The Chase
11. A Murderer?
12. Circles
13. If I Could Change It All
14. An Intentional Confrontation
15. A Junkie's Blues
16. Fear City Slide
17. All The Promises

Score: 69 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 26 maart 2006

Koop dit album in

Meer Queensr˙che:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van was een fan op 26-03-2006 om 17:06u
Score: 50 / 100

goede review vindt het zelf een onwijze tegenvaller deze cd. had ik ook wel verwacht eigenlijk ze hebben hun beste tijd al gehad(10 jaar geleden)

Reactie van edwin op 26-03-2006 om 22:53u
Score: 8 / 100

Niet helemaal eerlijk dez recensie, niets kan mindcrime 1 overtreffen dus ook mindcrime 2 niet. De band heeft de lat erg hoog gelegd. Feit blijft dat dit album het beste is dat Queenryche na de originele mindcrime heeft gemaakt. Ik dank onze lieve heer op mijn knietjes daarvoor Long live the Queen (s)(Ryche)

Reactie van Een Metalfan op 27-03-2006 om 06:31u

nee meneer hierboven, Empire en Promised Land staan nog mijlenver boven Mindcrime II. Laatstgenoemde is gewoon erg matig.

Reactie van edwin op 27-03-2006 om 11:17u
Score: 8 / 100

oke oke!!! Je hebt wel een beetje gelijk Empire is een briljant album, maar we praten nu over een vervolg op mindcrime en ja sorry hoor dan wordt ik toch een beetje sentimenteel. Geef het album een kans. Zo goed als de eertse zeker niet, maar de band hoeft zich ook te schamen.

Reactie van POS op 27-03-2006 om 15:00u
Score: 88 / 100

Uitstekende plaat en zeker geen teleurstelling zoals hierboven omschreven. Naar mijn mening beter dan Promised land. Niet voor niets gemiddeld een 83 in de aardschok. Wel een plaatje dat je de kans moet geven om te groeien.

Reactie van fan op 27-03-2006 om 19:40u

vinden jullie niet dat de zang onwijs raar is op de cd

Reactie van Jim op 28-03-2006 om 21:36u
Score: 70 / 100

Het intro is gaaf, en daarna begint i'm american, met 3 zulke kut akkoorden, zo jammer. Er staan hier en daar leuke dingen op

Reactie van info@attematic.com op 29-03-2006 om 09:59u
Score: 89 / 100

Maakt ook niet uit wat de reviewer ervan vindt. Gisteren mijn exemplaar binnen uit Amerika en ik ben toch onder de indruk. Zonder twijfel de beste plaat van ze in 12 jaar en dat is al heel wat waard. Nu nog kaartjes voor het concert in Antwerpen en ik ben weer tevreden (ja-ha daar spelen ze OM 1 & 2 integraal)

Reactie van The Hellion op 30-03-2006 om 19:04u
Score: 90 / 100

Reactie van Meijer op 31-03-2006 om 15:45u
Score: 75 / 100

Na drie keer achterelkaar de cd geluisterd te hebbben ben ik tot de conclusie gekomen dat inderdaad het begin niet sterk is en het tweede gedeelte vleugen van toen hebben. Ook ik vind dit na promised land weer een goeie cd. Ik kan alleen nog steeds niet wennen aan de stemverandering die Tate heeft ondergaan na Empire. Ook als ik weer luister naar, The Warning, Rage for Order en Mindcrime 1,denk ik, dit niveau redden ze nooit meer. Heel jammer. Toch heb ik na mindcrime 2 weer hoop. Zeker als Chris de Garmo weer op de proppen wil komen.

Reactie van Robin op 05-04-2006 om 16:46u
Score: 90 / 100

Even alle commentaar hierboven vergeten, Mindcrime 1 uit je hoofd zetten en fris deze plaat beluisteren. Nee, niet 1 of 2 keer maar minstens 10 keer met koptelefoon. Dan pas opschrijven wat je ervan vindt. Wedden dat je het een wereldplaat vindt? Intelligent in elkaar gezet, gedurfd, mooi vervolg qua verhaal op 1, schitterende details (ik zei toch, eerst 10 keer luisteren?) en doorleefde performances. Nee mensen, het is geen 1988 meer maar 2006 en Queensryche heeft zijn sound op bewonderenswaardige wijze gemoderniseerd. Ik geef het je te doen. Nog even over De Garmo: Wie was er ook alweer verantwoordelijk voor Queensryches slechtste plaat aller tijden, Hear in the now frontier? Juist, Chris de Garmo. Niks ten nadele van zijn bijdragen in de jaren daarvoor, geweldige songwriter, maar hij is zeker ook geen tovenaar.

Reactie van Fester Menz op 08-04-2006 om 23:31u
Score: 92 / 100

Deze plaat moet je beluisteren met 120 decibels met een 5.1 surround en verstand op nul (laat je niet opfokken met Operation Mindcrime I). Laat deze plaat decibel na decibel je metalbrain binnenstromen en je hersencellen prikkelen. Een waar oorgasme vergeleken met de strandjanetten dat we de laatste tijd opgeschoteld krijgen. Uiteindelijk weer eens een plaat met een zanger met ballen uit beton die degelijk kan zingen en niet staat te krijsen alsof een dierenarts zijn edele delen aan het castreren is. Dokter X (Ronnie James Dio) komt hier ook zijn strot zuiveren en zijn mannelijkheid meten aan Pamela Moore die mij doet denken als je naar de familie foto kijkt aan Doro, beide dames zijn goed voorzien van longen en mogen hun plaats verzilveren bij de betere zangeressen in deze metal world. Het geheel klinkt met de tijd steeds beter en deze keer heb ik niet de indruk dat de aanschaffingsprijs van deze cd een pijnlijke zetpil was. Heb dan graag 30 euro over om dit alles eens live mogen mee te maken in het Hof ter Loo, wat zekers een leuke en geslaagde avond zal worden. Welkom in the Empire from Queensryche!

Reactie van Wim op 10-04-2006 om 11:04u
Score: 99 / 100

Ik vind dit echt een geweldig vervolg op deel I. De zang de muziek de teksten alles weer tot in de puntjes verzorgd. Dit is echt zo'n groeidiamant; hoe vaker je luistert hoe beter ie wordt. KLASSE

Reactie van Johan op 13-04-2006 om 21:49u
Score: 85 / 100

Hoe meer je de CD beluistert hoe beter hij wordt. Ik denk dat de reviewer beter nog 1 weekje had gewacht alvorens hij zijn commentaar had geschreven. Zonder twijfel de beste QR sedert Promised Land. En laat ons eerlijk zijn, een betere CD dan Mindcrime I... onmogelijk.

Reactie van Ricco Linders op 18-04-2006 om 23:35u
Score: 99 / 100

ALLes wat ze maken is goed. denk maar aan THE GATHERING dat is pas SHIT, na nighttime birds!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reactie van Tonnie op 18-04-2006 om 23:45u

Sorry Johan, ik heb sinds bovenstaande review de cd nog diverse keren geluisterd, en ik denk er nog altijd zo over. Enkele goeie nummers, maar die worden gecompenseerd door wat bagger. Vandaar dat het een matig cijfer krijgt.

Reactie van MindCrime op 20-04-2006 om 17:22u
Score: 70 / 100

De grote vraag in mijn hoofd vanaf het moment dat ik hoorde dat Operation mindcrime II in de maak was, was hoe kunnen ze dat album ooit overtreffen. Het grootste gevaar is altijd dat de plaat altijd gerelateerd gaat worden aan het megasucces van het eerste deel. Vrij weinig mensen kunnen een opvolger maken die je laat terugvoeren naar het 1ste deel, en dat gevoel weer op te kunnen pakken. Queensryche lukt het met Operation Mindcrime II af en toe. Maar dit is zeker geen slechte plaat. Alleen het niveau van het orgineel halen? Nee het spijt me vind ik niet. Wel ben ik ervan overtuigd dat dit album het beste is wat ze in heel wat jaartjes hebben uitgebracht. En de nummers zijn net zoals vroeger bij me aan het groeien. Vandaar het cijfer 70

Reactie van nightrider op 02-05-2006 om 17:34u
Score: 98 / 100

Leef je in, in de sfeer van het verhaal. Luister minimaal 2 weken dagelijks. En je zult toe geven: het is wederom een juweel om te koesteren. Tekstueel, muzikaal en qua sfeer perfect op elkaar afgestemd. De kippenvel kwam weer regelmatig opzetten. En dat was inderdaad weer een tijdje geleden. De voorkennis van 1 blijkt veel mensen op het verkeerde been te zetten in de beleving van 2. Erg jammer.

Reactie van Heavy Diego op 24-06-2006 om 13:30u
Score: 100 / 100

geef die plaat een kans en de beloning volgt, hij wordt ook na 100 keer luisteren steeds beter, absoluut de beste plaat sinds mindcrime 1 !!!

Reactie van jschort op 03-01-2007 om 11:53u
Score: 9 / 100

Mooiste QR-cd sinds Promised Land, al was daar niet veel voor nodig natuurlijk. Intelligent in elkaar gezet, lekkere (twin-)solo's en mooi uitgewerkt. Productie had wat beter gekund en de aflsuitende ballad is veel te glad en Meat Loaf-achtig, maar prima plaat en gelukkig een comeback voor QR! Hopelijk wordt de volgende cd gewoon een vette rockplaat zonder concept, maar eerst de dvd van de tour (MC1+2 integraal + toegiften)! Heb trouwens wel mijn vraagtekens bij het bandgevoel, MC2 is vrijwel volledig geschreven door Tate + producer+ nieuwe gitarist....