Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Orden Ogan - Testimonium A.D.
Jaar van release: 2004
Label: Eigen beheer

Orden Ogan - Testimonium A.D.

2 jaar na verschijnen kregen we alsnog Testimonium A.D. van het Duitse Orden Ogan toegestuurd. De band speelt middeleeuws aandoende melodische en bombastische folk met enkele lichte power metal invloeden. Denk nu niet aan een nieuwe Elvenking, want de metal elementen zijn dermate weinig aanwezig dat ik al twijfel of ik het woord überhaupt al moet gebruiken.

Als ik ‘folk’ zeg, bedoel ik niet de blije variant, maar eerder de melancholische klanken waar bands als Hagalaz’ Runedance hun geld mee verdienen. De violen worden traag gehanteerd en komen zo eerder treurig dan euforisch over, hetzelfde geld voor de fluit. In dit opzicht komt de band enigszins overeen met Mostly Autumn dat ook raad weet met dit soort melodieën. Zanger Sebastian Levermann heeft niet direct een echte metalstem, maar schotelt ons wel een aantal lichte zanglijnen voor die zeker niet verkeerd klinken. Tel hierbij de sfeervolle toetsenlaag en twinsolo’s bij op en je hebt een mooi en melodieus eindproduct.

Het enige echte metalaspect zit hem vooral in de drums die behoorlijk tekeer gaan. Sebastian Grütling wil duidelijk laten horen wat hij kan en schuwt het niet zijn capaciteiten volledig te benutten. Dit geeft de nummers een bijzonder karakter: aan de ene kant ligt de volledige rust, aan de andere kant de gehaastheid van de vele drumroffels en fills. Nu is dit een combinatie die voor sommigen misschien teveel van het goede is, mijzelf beviel het uitermate goed.

De productie is warm en creëert een mooie volle sfeer. Mede door de toevoeging van enkele koorelementen wordt dit extra benadrukt en lukte het de band mij te laten meedeinen op een warme golf van genot. Het is dan wel 2 jaar te laat om de band in mijn jaarlijst te zetten, mijn stem zouden ze zeker gehad hebben. Een aanrader voor de liefhebbers van melodieuze, sfeervolle luistermetal.

Tracklist:
1.Testimonium a.d.
2. Ethereal Ocean
3. Angels War
4. Moods
5. Y, U, Id ant my
6. Golden
7. The Step Away

Score: 84 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 15 maart 2006

Koop dit album in

Meer Orden Ogan:

[ Terug naar de Album Reviews ]