Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-06-2021

Rutthna - Doomsdaylight
Jaar van release: 2005
Label: Black Lodge Records
Rutthna - Doomsdaylight
Sommige albums blijven maar onderaan de stapel liggen in het hoofdkwartier van Metalfan en daarom kan het wel eens voorkomen dat er heel laat een review komt van een bepaald album. Zo ook in het geval van Rutthna, "Doomsdaylight" verscheen immers al Mei vorig jaar. Toch wil ik jullie deze schijf niet onthouden, want die mag er absoluut wezen.

Er wordt nogal wat geëxperimenteerd in bepaalde Scandinavische landen als het om black metal gaat, dat is algemeen bekend. Zo niet in Zweden meestal, daar vinden we meestal de rauwe bands terug en afgaand op het geluid kunnen we Rutthna daar ook best bij zetten. We hebben namelijk te maken met een bikkelharde black metal plaat waarin invloeden van death metal niet vreemd zijn.

Allereerst valt het vette geluid op. Het intro van het eerste en tevens titelnummer heeft al een zwaar dramatische sfeer meegekregen, maar ook de muziek klinkt uiterst zwaar en verliest hierdoor geen enkel spoortje ruwheid. Vrijwel het hele album blijft die gitzwarte sfeer behouden en daarmee verdienen de heren toch wel een compliment, aangezien bij veel van dit soort albums de sfeer nogal eens inzakt naar het einde toe.

In 7 nummers krijgen we zowel snelle passages als logge death metal stukken voor de kiezen en op een enkel moment wordt wat gas terug genomen. Melodie is namelijk zeker wel aanwezig en dat is eveneens een ijzersterk punt. De melodieuze passages zijn namelijk geweldig en een ware verademing in het geweld.
Het geweld zelf is overigens ook een belevenis, want alles klopt. Het drumwerk is redelijk eenvoudig, maar zeer strak en de brute doch melodische riffs schallen vettig door de luidsprekers. De zang varieert van een ijzige krijs tot een meer gruntende stem en men heeft veel oor gehad voor afwisseling.

Een album met alleen maar goede nummers, een uitstekende productie en geweldig duistere sferen. Wat mij betreft, hoe laat het ook moge zijn, één van de betere black death metal releases van 2005. Liefhebbers mogen dit meesterstuk absoluut niet laten liggen.

1. Doomsdaylight
2. Bleed Your Wounds
3. Season Of Huge Mortality
4. Daughter Of Chaos
5. Words Of Prey
6. The Fifth Angel
7. Evolutions End

Score: 88 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 10 maart 2006

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]