Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-09-2021

Calibern - The Darkest Night
Jaar van release: 2004
Label: Eigen beheer

Calibern - The Darkest Night

Persoonlijk vind ik het een goede zaak dat Nederland ondanks de overkill aan death en grind bandjes ook nog steeds een aantal heavy metal bands herbergt. Ik noem dan bijvoorbeeld namen als Black Knight, Mental Captivity, Methusalem en Roadkill. Het uit Delft afkomstige Calibern heeft de kwaliteiten van bovenstaande acts nog net niet, maar zit getuige hun laatste live optreden goed in de richting.

De liederen die ten gehore worden gebracht liggen in het straatje Rainbow, Iron Maiden en Saxon. De songs zitten muzikaal allen goed in elkaar en hebben verschillende tempowisselingen waarbij vooral de sterke ritmesectie in positieve zin opvalt. Het geheel is echter wel zo vernieuwend als een boterham met kaas, maar gelukkig ook zo lekker. Het punt waar de band anders door klinkt dan de meeste bands zit hem in de zang van Federico die moeilijk te vergelijken valt met andere vocalisten uit het genre. Slechts op ‘The Darkest Night’ bespeur ik in de verte een Biff Byford-achtig (Saxon) stemgeluid, maar meer dan een verre gelijkenis is het ook niet.

Klein puntje van kritiek wil ik nog wel uiten over de teksten van ‘Tell Me Little Lies’ en ‘Fly Away’ die net iets te simpel op me overkomen. Daar staat wel tegenover dat we voor een demo een behoorlijke productie hebben waar ieder instrument goed tot zijn recht komt. Calibern heeft met deze demo nog geen klassieker geproduceerd maar zal zeker in de smaak vallen bij de old school liefhebbers die dit kikkerlandje herbergt.

Tracklist:
1. Tell Me Little Lies
2. Nearest Station
3. Fly Away
4. No Return
5. The Darkest Night

Score: 73 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 6 december 2005

Meer Calibern:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Argus op 06-12-2005 om 21:28u
Score: 100 / 100

Go Fe !

Reactie van Fe op 13-12-2005 om 14:48u

Hell Yeah :P