Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-11-2020

Helloween - Keeper Of The Seven Keys - The Legacy
Jaar van release: 2005
Label: SPV / Steamhammer Records
Helloween - Keeper Of The Seven Keys - The Legacy
Zoals ik al een beetje aangaf in de review van Mrs. God; als je een vervolg maakt op twee van de grootste metalalbums ooit gemaakt kun je rekenen op hooggespannen verwachtingen, scepsis en zelfs tegenstand. Een beetje Michael Weikath heeft daar natuurlijk schijt aan, en daarom draagt Helloween's nieuweling de naam Keeper Of The Seven Keys - The Legacy. Kijken of het naast een nalatenschap ook nog eens een openbaring is.

De verdeling van het album over twee cd's wordt na een luisterbeurt in één klap duidelijk. Cd 1 bevat de nummers die het meest aansluiten op het oude werk. Zo is "Born On Judgment Day" een typische Weikath-track die met zijn massale en aanstekelijke refrein uitstekend aansluit op "Eagle Fly Free" en "Rise And Fall". Zelfs de bass- en drumsolo's zijn aanwezig. Ook de relatieve nieuweling Sascha Gerstner laat zien sterke nummers in die stijl te schrijven, getuige "Pleasure Drone", "Silent Rain" en "The Invisible Man". Die laatste is tekstueel ietwat knullig ("No one can see me, cause I'm the invisible man!") maar het speelse reggae-stukje, het memorabele refrein en de machtige lange solo's maken erg veel goed.

De echte verrassingen komen we pas tegen op "Occasion Avenue". Na een op z'n minst opmerkelijke intro horen we een van de meest opzwepende riffs die de band ooit geschreven heeft. Het moderne randje in combinatie met de zware koorzang (in latijn) geeft (zonder Gamma Ray te willen dissen) een majesteus effect. Nieuwe drummer Dani Löble laat ook horen wat 'ie kan in een ziekelijk snelle passage. Verrassend ook is de bijdrage van Candice "Blackmore's" Night in de ballad Light The Universe, hoewel het nummer verder afgevoerd kan worden als zijnde een kopie van een oud nummer van Andi Deris. Wat volgt is een viertal nummers dat zijn plek had kunnen vinden op de eerste albums met Deris (Master Of The Rings t/m The Dark Ride), en een authentiek aandoend nummer van Markus Großkopf. "My Life For One More Day" doet al benieuwen naar het volgende werk. Gaan ze meer de oude kant op of meer vernieuwen?

Charlie Bauerfeind's productie is helder, al hadden sommige effecten over de vocals achterwege gelaten kunnen worden. Het is erg moeilijk om hier een cijfer aan te plakken. Het is een feit dat de vergelijking met de klassieken uit de Helloween discografie door sommigen toch wel gemaakt gaan worden. Die mensen mogen van de score hieronder 10 punten aftrekken. Fans van ál het Helloween-werk tellen er juist 10 punten bij op, en dan is iedereen weer tevreden.

Tracklist:

Cd 1:
1. The King for A 1000 Years
2. The Invisible Man
3. Born on Judgment Day
4. Pleasure Drone
5. Mrs. God
6. Silent Rain

Cd 2:
1. Occasion Avenue
2. Light The Universe (feat. Candice Night)
3. Do You Know What You're Fighting For
4. Come Alive
5. The Shade In The Shadows
6. Get It Up
7. My Life For One More Day

Score: 89 / 100

Reviewer: Bob
Toegevoegd: 19 oktober 2005

Koop dit album in

Meer Helloween:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Helloween - Keeper Of The Seven Keys - The Legacy
Reactie van Een_Metalfan op 20-10-2005 om 13:02u
Score: 78 / 100

Leuke epics, paar fillers, maar leuke cd, gaat bij sommige nr's iets vervelen na vaak horen

Helloween - Keeper Of The Seven Keys - The Legacy
Reactie van Kiske op 20-10-2005 om 15:21u
Score: 99 / 100

Ik ben een egte helloween fan!!! en dan vooral van het oudere werk. Maar ik ben tog van mening dat helloween met KOTSK - the legacy 1 van de beste/zo niet het beste helloween album allestijde heeft gemaakt. GENIAAL!!!

Helloween - Keeper Of The Seven Keys - The Legacy
Reactie van DragonforcE op 20-10-2005 om 20:59u
Score: 90 / 100

Na het steeds meer luisterbeurten te geven, vind ik dit eigenlijk een geweldig album!

Helloween - Keeper Of The Seven Keys - The Legacy
Reactie van Een_Metalfan op 21-10-2005 om 13:21u
Score: 80 / 100

Goede cd! alleen om nou over de 90 te geven? tis gewoon goede metal, maar we hebben het allemaal wel eens gehoord...niets nieuws, toch 80 pnt!

Helloween - Keeper Of The Seven Keys - The Legacy
Reactie van uglybeauty op 30-10-2005 om 14:42u
Score: 85 / 100

dit album klinkt lekker en vind ik net als better than raw een cd die blijft in je cd speler ziiten !!! maar blijft andi deris een middelmatige zanger vinden hoor :-(( en mrs god een zeik nummer

Helloween - Keeper Of The Seven Keys - The Legacy
Reactie van Een_Metalfan op 04-11-2005 om 23:00u
Score: 90 / 100

Dit is een heel erg gaaf album. mr Hansen hebben ze helemaal niet nodig om een ''keeper'' album te maken. Tot 9 Dec. in Hardenberg.

Helloween - Keeper Of The Seven Keys - The Legacy
Reactie van frank op 05-11-2005 om 15:44u
Score: 70 / 100

ja is jammer dat kiske en weiki het niet eerder hebben bij gelegd (ja idd hebben ze gedaan) onder een etentje met markus erbij want dan hadden we mischien wel een keeper 3 gehad met kiske en kai hanssen een 1 malig reunie project dus!! maar helaas toch weer een album met andi deris :-(( ja sorry maar blijft een kut zanger hoor ik kan er niet aan wennen terwijl ik better than raw een goede cd vind maar is ook de enigste met andi die ik goed vind. ik luister liever de nieuwe michael kiske (place vendome ) is echt 100 punten waard!!!

Helloween - Keeper Of The Seven Keys - The Legacy
Reactie van vincent op 20-11-2005 om 17:12u
Score: 70 / 100

nee sinds de heer kiske is weg gegaan is het niks meer :-))

Helloween - Keeper Of The Seven Keys - The Legacy
Reactie van Een_Metalfan op 21-11-2005 om 19:02u
Score: 65 / 100

bepaald geen klassiek cdtje:(

Helloween - Keeper Of The Seven Keys - The Legacy
Reactie van HarryHamster op 03-02-2006 om 00:18u
Score: 100 / 100

Niets meer aan toevoegen!!! Helloween is tenminste een band die experimenten niet uit de weg gaat, dit in vergelijking met al die 13 in een dozijn powermetalderrie!! HULDE jongens zo doorgaan!!!!

Helloween - Keeper Of The Seven Keys - The Legacy
Reactie van Hooks in Vincent op 08-05-2006 om 16:15u
Score: 100 / 100

Vette album, die ik al sinds de release heb en nog steeds rond draait.

Helloween - Keeper Of The Seven Keys - The Legacy
Reactie van Een Metalfan op 09-10-2006 om 15:09u

Ik snap niet dat mensen Andi Deris zo slecht vinden. Ik vind zijn stem juist gigantisch goed passen bij Helloween en zeker live laat hij weinig van het publiek over! Helloween laat live zien dat ze er plezier in hebben om op te treden en zo hoort het.

Helloween - Keeper Of The Seven Keys - The Legacy
Reactie van satyr op 01-03-2007 om 12:22u

ik vind net zoals de persoon hierboven dat andi' stem juist wel by helloween past,ik heb het album nog maar 1maar afgeluisterd dus ga ik nog geen punten geven maar ik moet we zeggen dat disc1 me wat tegenviel en disc2 juist de betere songs bevat