Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  17 februari:
 • Decapitated, Black Tongue, Archspire en Inferi
 • Inhumate, Teethgrinder en Distaste
Kalender
Vandaag jarig:
 • Adam "Desecrator" Malinowski (Behemoth) - 45
 • Alex Varkatzas (Atreyu) - 40
 • Antero Manninen (Apocalyptica) - 49
 • Erlend Hjelvik (Kvelertak) - 37
 • Igor Leiva Benavides (Poema Arcanus) - 47
 • Jussi Rautio (Battlelore) - 44
 • Kai Hansen (Gamma Ray) - 59
 • Matthieu Plana (Heavenly) - 44
 • Mauricio Nader (Six Magics) - 41
 • Sami Lopakka (Sentenced) - 47
 • Simone Simons (Epica) - 37
 • Steve Asheim (Deicide) - 52
Review

Iron Maiden - Powerslave
Jaar van release: 1984
Label: EMI Records
Iron Maiden - Powerslave
Een album dat grote indruk op me maakte was Powerslave, het 2e album van de succesvolle line-up' (Bruce Dickinson, Dave Murray, Adrian Smith, Steve Harris en Nicko McBrain) van Iron Maiden. Ik geef toe dat niet de meeste nummers heel goed zijn, zoals op bijvoorbeeld Piece Of Mind of Seventh Son of a Seventh Son, maar de goede nummers die op het album staan, zijn dan ook wel heel goed.

Aces High (Harris) dat over The Battle of Britain gaat, is een van de snelste nummers uit Maiden's repertoire, en is slechts op twee tours live gespeeld (World Slavery Tour: 1984/1985 en op de Ed Hunter Tour: 1999). Het nummer heeft een cool begin en eind (gitaarharmonieën), maar de solo's in het midden en het refrein zijn ook vrij goed.

2 Minutes To Midnight (Smith / Dickinson) is een favoriet van de band zelf, aangezien het op elke tour (sinds Powerlave uiteraard) gespeeld is. Ik heb het nummer zo vaak gehoord, dat het mooie er voor mij nu wel af is, maar het is best een interessant nummer qua opbouw en het zit goed in elkaar.

Losfer Words (Big 'Orra) (Harris) is een instrumentaal nummer, dat alleen op de World Slavery Tour gespeeld werd. Het is wat minder interessant dan de oudere instrumentale nummers van de eerste twee platen.

Flash Of The Blade (Dickinson) begint met enkel een gitaar, waarna de rest snel invalt. Bruce zingt vrij hoog in het refrein. Het nummer is vrij simpel, alleen later in het instrumentale stuk gebeurt er vrij veel. Op een gegeven moment zijn er zelfs 4 verschillende leadgitaren, dat wel een apart effect geeft. Het is nooit live gespeeld net als de volgende twee nummers.

The Duellists (Harris) is een van de meest onderschatte (en onbekendste?) Maiden nummers. Het heeft een vrij catchy refrein en ook de coupletten zijn goed; goede riffs en vooral goede basgitaar en drums. Nicko McBrain (drums) en Steve Harris (bas) lijken wel één persoon op dit album, want ze voelen elkaar heel goed aan: perfecte ritme-tandem! Het beste gedeelte komt echter na het tweede refrein. Veel harmonieën en solo's. Het duurt vrij lang, maar het verveelt geen moment. Ik vind het zelfs een van de beste instrumentale Maiden gedeeltes ooit gemaakt. Ik vraag me af waarom het nooit live gespeeld is. Ik weet dat Steve (en waarschijnlijk ook de rest van de band) andere nummers beter vonden, maar ik denk ook dat Bruce dit nummer niet live kan zingen. Het refrein heeft namelijk een paar zeer hoge zangstukken.

Back In The Village (Smith/Dickinson) vind ik samen met Losfer Words en Flash Of The Blade horen bij de mindere nummers. Het is net als Aces High heel snel en heeft ook gave solo's, maar de rest van de stukken zijn minder interessant.

Powerslave (Dickinson) is een nummer, waarbij het moeilijk voor te stellen is dat het allemaal door Bruce geschreven is. Ook in het midden een lang instrumentaal stuk, zowel rustig als snel, vol met harmonieën en solo's. Het was een van de hoogtepunten van de World Slavery Tour setlist. Eddie (in de vorm van een mummie) kwam tijdens dit nummer op, Bruce droeg een masker en stond achter een levensgrote vlam te zingen, hoog boven het podium. Het is zonder meer een van de beste nummers van het album en is na deze tour alleen nog gespeeld op tijdens de Ed Hunter Tour (1999). Door Bruce werd het ook nog in zijn solo-carriere gespeeld tijdens de Accident of Birth Tour (1997) en The Chemical Wedding Tour (1998).

Het beste nummer wordt voor het laatst bewaard. Rime Of The Ancient Mariner (Harris) is tevens het langste nummer (bijna 14 minuten) door Maiden gemaakt. Het werd gespeeld tijdens de World Slavery Tour (1984/1985) en tijdens Somewhere On Tour (1986/1987). Het nummer is gebaseerd op een gedicht van Samuel Taylor Coleridge. Een marinier komt op een vervloekt spookschip terecht op zee, maakt allerlei verschrikkelijke dingen mee en is gedoemd het verhaal zijn hele leven te vertellen aan iedereen die hij tegenkomt. Een prachtige afsluiter van een heel mooi album.

Tracklist:
1. Aces High
2. 2 Minutes To Midnight
3. Losfer Words (Big 'Orra)
4. Flash Of The Blade
5. The Duellists
6. Back In The Village
7. Powerslave
8. Rime Of The Ancient Mariner

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 97 / 100

Reviewer: Forostar
Toegevoegd: 16 januari 2002

Meer Iron Maiden:

Iron Maiden - Powerslave
Reactie van triad op 16-01-2002 om 21:17u
Score: 80 / 100

Volledig mee eens, dit is ook nooit mijn lievelingsalbum geweest (zoals je zegt, een paar zwakke songs), maar "Aces High" en het werkelijk sublieme "The rhyme of the Ancient Mariner" (live is het nog beter) zijn wel klassiekers van de zuiverste soort. Proficiat oook met deze 200ste review.

Iron Maiden - Powerslave
Reactie van Een_Metalfan op 17-01-2002 om 08:37u
Score: 90 / 100

Een paar minder goeie nummers, die je ook al noemde, maar de rest compenseert er meer dan genoeg voor.

Iron Maiden - Powerslave
Reactie van Een_Metalfan op 17-01-2002 om 11:36u
Score: 100 / 100

Aces High en Rime Of The Ancient Mariner zijn voor mij de twee beste Maiden nummers ooit. Het refrein van Aces High, daar krijg ik nog steeds kippenvel van en Rime is gewoon het perfecte nummer voor mij.

Iron Maiden - Powerslave
Reactie van Chevalric op 26-11-2002 om 09:09u
Score: 90 / 100

Dit was het eerste Iron maiden LP-tje die ik hoorde. Het heeft iets magisch voor me :-) Ik was een jaar of... 13 denk ik. ;-)

Iron Maiden - Powerslave
Reactie van Wolfgard op 09-03-2003 om 21:51u
Score: 90 / 100

Samen met Seventh Son en Somewhere in Time m'n favo maiden album. Geweldige songs vooral Rhyme of The Ancient Mariner en het titelnummer. Aces High is wereldtop. Veel beter als Piece of Mind. Stiekem vind ik Brave New World nog wel wat beter dan dit album, maar dat terzijde. UP TE IRONS

Iron Maiden - Powerslave
Reactie van Een_Metalfan op 15-08-2003 om 07:56u

je bent een kalf. Dit album is stukken beter dan Piece of mind. En seventh son en somewhere zijn kloteplaten. Back in the village staat overigens in mijn top 10 aller tyden. Klasse !

Iron Maiden - Powerslave
Reactie van Grim Creeper op 20-04-2005 om 17:16u
Score: 99 / 100

Beste Maiden album ever

Iron Maiden - Powerslave
Reactie van Smetsar op 12-08-2005 om 09:58u
Score: 97 / 100

Is Powerslave niet het derde album met Bruce Dickinson? Piece Of Mind kwam eerder. Zo, nu mijn betweterigheid er weeral opzit :p, is het tijd om te zeggen dat dit samen met The Number Of The Beast mijn favoriete album van Iron Maiden is. Prachtige instrumentale stukjes ook.

Iron Maiden - Powerslave
Reactie van Forostar op 29-09-2005 om 15:34u

"Is Powerslave niet het derde album met Bruce Dickinson? Piece Of Mind kwam eerder. Zo, nu mijn betweterigheid er weeral opzit :p, is het tijd om te zeggen dat dit samen met The Number Of The Beast mijn favoriete album van Iron Maiden is. Prachtige instrumentale stukjes ook. " Lees de review nog maar eens. Het staat er anders. Het 2e album van de succesvolle line-up: Dickinson/Harris/Smith/Murray/McBrain

Iron Maiden - Powerslave
Reactie van dimitri op 10-02-2006 om 12:20u
Score: 100 / 100

Vind het ene van de beste studio albums, leuke acenten en riffs

Iron Maiden - Powerslave
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 06-06-2009 om 14:45u
Score: 99 / 100

Ik kan echt nergens een slecht nummer vinden, dit is nu al een van m'n favoriete albums ooit en dit is naast het zwaar overgewaardeerde number of the beast het enige maiden album wat ik tot nu toe gehoord heb.

Iron Maiden - Powerslave
Reactie van carlo op 03-06-2010 om 16:43u

Top album , sterke nummers , lekkere gitaarsound , een van mijn all time favorites !!!!!

Iron Maiden - Powerslave
Reactie van Remco op 20-02-2014 om 21:31u
Score: 10 / 100

@Forostar.. Je vergeet wel even dat op The Number Of The Beast een zeker Clive Burr op de drums te horen was en niet McBrain. Dus wat er stond van het 2de album in deze line-up klopt wel degelijk.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.