Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Gamma Ray - Majestic
Jaar van release: 2005
Label: Mayan Records
Gamma Ray - Majestic
Eindelijk, na lang wachten is er dan eindelijk de nieuwe cd van Gamma Ray. Vier jaar heeft de band dit keer uitgetrokken om de opvolger van "New World Order" te schrijven. Dat was een meer dan prima plaat, maar zat vol met gejatte en gerecyclede riffs en melodieën. Het was duidelijk dat de band een gebrek aan inspiratie had. Ik was bang dat Gamma Ray op deze lijn door zou gaan en dat zou eeuwig zonde zijn. Maar hoe langer de nieuwe cd op zich liet wachten, hoe meer hoopvol ik was. Voor mij was dat een teken dat de band zelf ook wel doorhad een 'writersblock' te hebben. Daarom verwachtte ik een spetterende nieuwe plaat waarmee ze wel eventjes zouden laten zien wie ook alweer de power metal-koningen zijn!

En waarempel, het is ze gelukt! Dit keer zijn er geen dingen gejat en klinkt het geheel weer fris en geïnspireerd. Het enige wat ze van "New World Order" overgehouden hebben, is het agressieve spel van het nummer "Heart Of The Unicorn". Maar dat is dan wel samengesmolten met de typische overdosis aan gitaarlijnen en koortjes van platen als "Land Of The Free" en "Somewhere Out In Space". Het moet wel gezegd worden dat veel ideëen in de verte bekend voorkomen. Maar dat kan meer als 'herkenbaar' bestempeld worden. Bovendien zitten ze verpakt in nummers die stukken progressiever overkomen dan voorheen. Bijna elk nummer heeft wel een stel onverwachte tempo-wisselingen. Daardoor zijn de composities spannender dan ooit.

Op "Majestic" vind je weer de nodige hyperactieve nummers, zoals "Fight" en "Hell Is Thy Home" (met refrein die aan Blind Guardian doet denken). Het groovende "Blood Religion" is het vroege hoogtepunt van de cd en is gemaakt voor het live-publiek. "Majesty" is een vette knipoog naar Black Sabbath en Rainbow en is een geslaagd duister nummer geworden. Afsluiter "Revelation" duurt acht minuten en ligt in de lijn van "Armageddon". Uiteraard is het daardoor een waar orgasme voor de fanatieke Gamma Ray-fan, maar is door de voorspelbaarheid toch wel het minste nummer geworden. Niet dat dat veel uitmaakt, want naar mijn mening staan er geen zwakke nummers op de cd.

Muzikaal zit het allemaal wel weer snor. Met name Kai Hansen zingt gevariëerder en agressiever dan ooit en drummer Daniel Zimmerman speelt strakker en indrukwekkender dan ooit. Tekstueel is het gedaan met de optimistische kijk op de wereld en heeft plaatsgemaakt voor pessimisme. Satan zal over de wereld heersen en er is niets wat we eraan kunnen doen. Natuurlijk ben ik niet vies van zulke verhalen, maar daarvoor klinkt de muziek van Gamma Ray toch te vrolijk.

Hoewel er weinig tot geen fans zijn afgehaakt na "No World Order", zullen ze toch wel verheugd zijn met "Majestic". Het vuur brand weer en de inspiratie is terug. De titel van de cd dekt de lading perfect en de progressievere aanpak is geslaagd. Ik ben benieuwd of Kai & co weer vier jaar nodig heeft om een opvolger te maken.

Tracklist:
1. My Temple
2. Fight
3. Strange World
4. Hell Is Thy Home
5. Blood Religion
6. Condemned To Hell
7. Spiritual Dictator
8. Majesty
9. How Long
10. Revelation

Score: 85 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 23 september 2005

Koop dit album in

Meer Gamma Ray:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Gamma Ray - Majestic
Reactie van Jeroen op 23-09-2005 om 16:47u

klinkt goed, ik was sowieso al van plan em te gaan kopen

Gamma Ray - Majestic
Reactie van René op 23-09-2005 om 21:24u

Ik moet nog even iets rechtzetten. Er wordt wel degelijk iets gejat, maar dat is maar één zanglijn. Zoek zelf maar uit welke ;)

Gamma Ray - Majestic
Reactie van Bob op 30-09-2005 om 09:39u

Ik heb even moeten zoeken, maar kan nu met zekerheid zeggen dat die in "Hell Is Thy Home" zit.

Gamma Ray - Majestic
Reactie van Hellhammer op 30-09-2005 om 14:47u
Score: 80 / 100

Ik dacht in My Temple, daar wordt de zanglijn van Sabbath Bloody Sabbath bij een stukje gejat. Maarja, goede cd. Alleen de nummers die Zimmermann heeft geschreven (Condemned to Hell, Spiritual Dictators) zijn afgrijselijk slecht. De beste nummers vind ik Hell is thy Home en Blood Religion.

Gamma Ray - Majestic
Reactie van J. op 30-09-2005 om 18:12u
Score: 90 / 100

Geniale schijf! Juist gekocht, zeeeker geen spijt!

Gamma Ray - Majestic
Reactie van Soulditch op 09-10-2006 om 15:01u
Score: 96 / 100

Ik vind dit serieus een geweldige plaat, 1 jaar naar aanschaf zit hij nog steeds regelmatig in mijn cd speler, en dat komt absoluut niet door een kleine muziek collectie. Dit is gewoon Gamma Ray op haar best en ook live spetteren ze weer als vanouds!

Gamma Ray - Majestic
Reactie van jasper op 28-07-2009 om 10:31u
Score: 70 / 100

ik vind persoonlijk no world order zeer goed, beter dan deze.
slecht is het allemaal niet maar de nummers van NWO klinken net wat lekkerder

Gamma Ray - Majestic
Reactie van da -Z- op 06-06-2013 om 04:07u
Score: 90 / 100

Dit is een van de betere platen van Gamma Ray die ik erg regelmatig draai. Er staan nummers op die wat minder zijn, maar de nummers die klasse zijn zijn ook echt fenomenaal. Ik heb dit album sinds 2005 in mijn bezit, en in 2013 heeft het nog steeds niks aan kracht ingeboet. Met name de productie is top, zelden hoor je een betere. Kai Hansen heeft gewoon een geweldige stem die op dit album een van de beste songs ooit heeft gepent: "Revelation". Mocht ik op een onbewoond eiland terecht komen en mocht 1 nummer uitzoeken, dan zou het deze zijn. Op het internet word dit nummer als "ok" beschouwd, ik vind het een van de beste nummers ooit, "My Temple" en "Fight" zijn ook erg gaaf, bijna speed metal maar de teutoonse invloed is altijd aanwezig. Waar Helloween zo nu en dan toch redelijk gezapig overkomt, daar heeft Gamma Ray altijd een frisse toon en altijd klasse albums (alhoewel LOTF2 redelijk zaad was). Anyways, kopen dit album en headbangen