Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Moonspell - The Butterfly Effect
Jaar van release: 1999
Label: Century Media Records
Moonspell - The Butterfly Effect
"Oh neen, weer een review van een cd die al een paar jaar uit is", hoor ik sommigen misschien zeggen. Dat is waar, maar deze recensie is om een, in mijn ogen, misverstand recht te zetten en te tonen dat "The butterfly effect" wel een goed Moonspell-album is. Ik ken het oudere materiaal ook (Alma Mater is een van mijn lievelingsnummers van alle tijden), maar deze schijf is gewoon supergoed, nadat hij de kans heeft gekregen je langzaam te overwelmen.

Alvorens ik begin "reclame te maken" voor de songs op deze cd, wil ik er op wijzen dat men zelfs in Aardschok toegaf de cd tijdens de recensie te weinig punten te hebben gegeven. De reviewer (dit was tijdens een Moonspell-concert) gaf toe dat het materiaal ondertussen gegroeid was en dat het stukken beter was dan hij aanvankelijk dacht.

Het is toch een heavy cd? Inderdaad, het is geen Wolfheart, maar dat was "Sin/Pecado" ook niet en dat is "Darkness and Hope" al evenmin. Maar liedjes zoals "Soulsick", "Lustmord" en "Angelizer" zijn toch zwaar, met Fernando's diepe, satanische stem om alles lekker duister te doen klinken.

Je wil diepgang? In mijn ogen zijn dit nog altijd Fernando's beste teksten. Heel cryptisch, heel mysterieus. Je kan er in veel gevallen lekker lang over discussiëren en filosoferen zonder dat ze hun duistere kantjes verliezen.

Persoonlijk vindt ik het zelf leuk om te horen dat een band evolueert. De industrial-invloeden in bijvoorbeeld "The eternal spectator" (de lage stem en mechanische ritmes) geven het nummer toch een speciale tint? En hoeveel gothic-bands kunnen Afrikaanse invloeden in hun muzeik verwerken en niet totaal afgaan? Ik verwijs hier natuurlijk naar het nummer "Butterfly fx". De eerste maal vond ik er ook niets aan, maar blijf luisteren, uiteindelijk zijn alle basiselementen aanwezig, Fernando's diepe stem (met brullen tijdens het refrein), harde gitaren, een chaotisch einde en goede lyrics.

Of je de cd nu echt goed vindt of niet, is en blijft natuurlijk goede smaak, maar ik hoop dat velen de cd nog eens opnieuw beluisteren en hem deze keer wat tijd gunnen, en negen kansen op tien vindt je hem beter worden.

Tracklist:
1. Soulsick
2. Butterfly FX
3. Can't Bee
4. Lustmord
5. Self Abuse
6. I am the Eternal Spectator
7. Soulitary Vice
8. Disappear Here
9. Adaptables
10. Angelizer
11. Tired
12. K
13. O Mal de Cristo

Score: 90 / 100

Reviewer: Tim Cunningham
Toegevoegd: 11 januari 2002

Koop dit album in

Meer Moonspell:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een_Metalfan op 11-01-2002 om 21:09u
Score: 100 / 100

ghehe, ik luisterde ook laatst weer Butterfly effect..... Moonspell is dus echt duidelijk mijn favoriete band..... maar ik vond Butterfly Effect altijd beetje tegen vallen, maar ik ben er nu dus ook achter dat hij eigenlijk best wel heel erg goed is :-) Echt geweldige nummers staan er op TBF: Angelizer, Can't Bee, Soulsick, Dissapear Here en meerrrr natuurlijk, maar deze springen er wel uit bij mij als full-time Moonspell-fan!!!! Moonspell is gewoon een band die zichzelf kan overtreffen, dat hebben ze ook goed gedaan. met Irreligious overtroffen ze Wolfheart Butterfly Effect overtrof Sin/Pecado maar Darkness and Hope maakt alles weer helemaal goed en Moonspell is weer op het rechte pad gekomen!!! Na die 2 beetje aparte cd's is toch echt Darkness and Hope gekomen, dus tja..... Moonspell blijft heerschen!!! greetz, Langsuyarr

Reactie van Een_Metalfan op 11-01-2002 om 23:06u
Score: 80 / 100

Prima plaat, al houd ik meer van traditionele Moonspell. Favorieten zijn nog altijd Wolfheart en Irreligious. Sin/Pecado vind ik nog de minste van alle albums. Maar met Butterfly Effect ging het weer de goede kant op. Er zit inderdaad veel in de muziek die Moonspell speelt op dit album, en het duurde ff voordat ik de plaat echt ging waarderen. Zoals haast iedereen, schijnt het. SUMMONER