Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-09-2020

Madball - Legacy
Jaar van release: 2005
Label: Roadrunner Records
Madball - Legacy
Al sinds hun intreden in de scene eind jaren tachtig staat Madball aan de absolute top van de New York Hardcore. Toch zag het er even naar uit dat de band het voorgoed voor gezien zou houden. Gelukkig gebeurde dat niet en zijn zanger Freddy Cricien en zijn mannen anno 2005 weer terug bij Roadrunner, het label waarop onder andere de toonaangevende platen ‘Set It Off’ en ‘Demonstrating My Style’ verschenen.

Vanaf heden is daar nóg een klassieker bijgekomen. Op ‘Legacy’ laat Madball zich namelijk wederom van z’n beste kant horen. Het schijfje bevat enkel korte, maar zeer krachtige, explosieve en energieke songs, waarvan de structuur vrij simpel is, maar die met zoveel overtuiging en vastberadenheid gebracht worden dat stil zitten bij het luisteren ernaar niet tot de mogelijkheden behoort.

Vernieuwen, maar toch trouw blijven aan je roots. Het zou het motto kunnen zijn van het New Yorkse kwartet. ‘Legacy’, dat werd geproduceerd door Zeuss (o.a. Hatebreed, Shadows Fall, Throwdown), is Madball’s meest heavy album tot nu toe, toch is de karakteristieke sound niet verloren gegaan en is het zelfs een relatief toegankelijke CD.

‘Hardcore Pride’ is een zestien seconden durend relaas dat de houding van de band piekfijn weergeeft: “hardcore we live this, we breathe this, you can’t stop what can’t be defeated”. ‘H.C. United’ is eveneens een titel die boekdelen spreekt. ‘Legacy’ brengt net als z’n voorgangers dat gevoel van de straat met zich mee en is straight in your face, de houding die zo typerend is voor Madball. In de vorm van ‘Worldwide’ krijgt het album een climax die het verdient. Het is een dankwoord aan de fans, met een uitermate eenvoudig refrein, maar dat niet meer uit je kop te krijgen is.

Een betere titel voor de CD is nauwelijks denkbaar. Als voor Madball de tijd gekomen is om hun instrumenten voor eeuwig aan de wilgen te hangen is hun nalatenschap er een die vele hardcorebands zal blijven aanmoedigen en inspireren om een net zo glansrijke carrière op te bouwen. ‘Legacy’ draagt daar in ieder geval een flinke steen aan bij.

Tracklist:
1. Adapt And Overcome
2. Heavenhell
3. Behind These Walls
4. Legacy
5. Timebomb
6. Darkest Days
7. The Crown
8. War And Hate
9. Until Then
10. Final Round
11. Damned
12. For My Enemies
13. 100%
14. Hardcore Pride
15. H.C. United
16. Worldwide

Score: 93 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 26 juli 2005

Koop dit album in

Meer Madball:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Madball - Legacy
Reactie van 'bones' op 30-07-2005 om 16:50u
Score: 95 / 100

Megaplaat.....harder dan ooit...Madball's back!!!!!!!!

Madball - Legacy
Reactie van shabba^ op 01-05-2006 om 13:44u
Score: 90 / 100

dit is de allerbeste album van madball: tipisch hardcore:D madball is de bijbel van de hardcore:D hardcore pride!