Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Biomechanical - The Empires of The World
Jaar van release: 2005
Label: Earache Records

Biomechanical - The Empires of The World

Een opgevoerde mix van ‘klassieke metal’ in de vorm van Judas Priest en Nevermore kan dat? Jazeker! Het resultaat is het The Empires of The World van het Britse Biomechanical. De opvolger van hun debuut Eight Moons. Stel je een versnelde mengeling voor vol tempowisselingen van Nevermore, uitstapjes naar hardcore, heavy metal en powermetal en dit alles gestoken in een futuristisch jasje. Voeg daar nog de geweldige zang van John K. aan toe met een bereik dat gaat van lage ‘blafferige’ hardcore-zang tot hogere regionen die zich kunnen meten met Rob Halford en je hebt het geluid dat Biomechanical op The Empires weet te maken. Een bonte mix van spetterend dubbel gitaarwerk, gekmakende drums die in sneltreinvaart voorbij razen en sci-fi geluidseffecten. Een plaat die dus flink wat van het gehoor en geduld van de luisteraar vraagt, maar dat ook zeker waard is.

Bovendien klinken sommige nummers van The Empires of The World alsof ze zo in een soundtrack van een apocalyptische toekomstfilm zouden passen. Met name het grootse uit vier delen bestaande Absolution is hier uitermate geschikt voor. De ruige geordende chaos die we tijdens de eerste tien nummers te horen kregen met daarbij het mysterieuze en grootse From The Abyss, vormen een waardige afsluiter voor dit topalbum. Wat minder is het langzame en ingetogen ‘gewoontjes’ aandoende Long Time Dead. Een nummer dat bij een andere band en op een ander album goed zou klinken, maar op dit album volkomen uit de boot lijkt te vallen.

Biomechanical’s The Empires of The World is zonder meer een van de grote sensaties en verrassingen van 2005. Een meesterlijk album dat blijft intrigeren en bij iedere luisterbeurt nieuwe geheimen onthuld.

Tracklist:
1. Enemy Within
2. The Empires of The World
3. Assaulter
4. Relinquished Destiny
5. Long Time Dead
6. Regenerated
7. DNA Metastasis
8. Survival
9. Existenz
10. Truth Denied

Absolution
11. Part 1 Final Offence
12. Part 2 From The Abyss
13. Part 3 Absolution
14. Part 4 Disintegration

Score: 92 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 8 juni 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Biomechanical - The Empires of The World
Reactie van Kees op 30-10-2006 om 22:58u
Score: 100 / 100

Als je dit niet waardeert, ga dan maar slipknot luisteren...