Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Machine Head - Burn My Eyes
Jaar van release: 1994
Label: Roadrunner Records
Machine Head - Burn My Eyes
Zo af en toe komt er een debuutalbum uit van een band dat gewoon zo bizar goed, is dat je al weet dat hun latere albums onmogelijk hetzelfde niveau kunnen halen. In 1994 had ik dat met Machine Head toen hun debuutalbum Burn My Eyes uitkwam.

Vanaf opener Davidian tot afsluiter Block is het een brok agressie, zowel qua muziek als qua text. Textueel gezien is het allemaal erg maatschappijkritisch, qua muziek gewoon hard.

Davidian begint gelijk lekker thrashy, met lekker snel. Snelle drum, loodzware riffs, en dan de erg krachtige stem van Rob Flynn er overheen, heerlijk gewoon. Het bekende Old gaat op dezelfde krachtige manier door, en ook A Thousand Lies stelt niet teleur. None But My Own begint wat rustiger, met wat rustigere zang en gitaren, maar ook daar komt verandering in tussen de coupletten door. De nummers zitten allemaal gewoon geweldig in elkaar. Tussen de coupletten door kan je lekker genieten van wat instrumentaal geweld. Zo ook in The Rage To Overcome en Death Church, in beide kan je je agressie goed kwijt door mee te zingen.

A Nation On Fire begint weer rustig, maar ook daar komt toch best snel verandering in, want het gaat snel over in loodzware riffs, met ook het snelste stuk van het album er in. Dit gaat dan weer gelijk door in Blood For Blood, nog zo'n geweldig agressief nummer. I'm Your God Now bouwt heel mooi op van heel rustig naar aardig hard. Een rustig gitaarspel en mooie drumroffels begeleiden de gevoelige zang, en het bouwt op naar een fantastisch hoogtepunt.

Real Eyes, Realize, Real Lies is semi-instrumentaal. Het bevat alleen wat samples van nieuwsberichten, interviews en dergelijke bovenop een lekker stukje muziek. Afsluiter Block is net zoals het meeste op het album: snel en hard, en doet je verlangen naar nog meer nummers, maar jammergenoeg is het het laatste op het album.

Op een schaal van 1 tot 5 sterren zou Burn My Eyes er eigenlijk 6 moeten krijgen, maar dat kan helaas niet. Gewoon blind aanschaffen, want dit album mag je niet missen.

Tracklisting:
1. Davidian
2. Old
3. A Thousand Lies
4. None But My Own
5. The Rage To Overcome
6. Death Church
7. A Nation On Fire
8. Blood For Blood
9. I'm Your God Now
10. Real Eyes, Realize, Real Lies
11. Block

Score: 95 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 26 december 2001

Koop dit album in

Meer Machine Head:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van Een_Metalfan op 26-12-2001 om 17:45u
Score: 100 / 100

Inderdaad, een heel goed album. Alleen ben ik het niet akkoord met te zeggen dat ze hierna dit niveau niet meer geëvenaard hebben. "Supercharger" blijft met elke luisterbeurt groeien, "The burning red" wordt te vaak misbegrepen en "the more things change..." is als album inderdaad wat minder dan "burn my eyes", maar bevat met "ten ton hammer" en "take my scars" twee werkelijk sublieme nummers.

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van Een_Metalfan op 27-12-2001 om 12:58u
Score: 100 / 100

ik moet zeggen mijn favoriete metalalbum (9,5/10)... echt errug goed. The more things change vind ik ook hnog heel erg ok (8.8/10) maar de laatste 2 cd's nee hoor das niks voormij!

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van Violator op 28-12-2001 om 19:30u
Score: 100 / 100

helemaal mee eens, maar wat is de reden van een recensie van een cd uit 1994?

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van Tokus op 29-12-2001 om 00:30u
Score: 100 / 100

De reden? simpel: waarom niet? waarom zou je alleen nieuwe albums doen? ouwe zijn net zo interessant.

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van Violator op 29-12-2001 om 20:05u
Score: 100 / 100

Ja maar, recensies zijn mijns inziens een handleiding voor de eventuele koper. En ik denk dat de meeste mensen deze plaat al wel in huis hebben. Begrijp me niet verkeerd. De plaat is killer, maar evenals de recensies van Tool is deze recensie mijns inziens alleen maar sitevulling. Nevertheless stay metal en succes met julllie site!

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van MrBlond op 28-09-2002 om 14:42u
Score: 90 / 100

Enigste goeie plaat dat ze uitgebracht hebben.

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van MrBlond op 28-09-2002 om 14:47u
Score: 90 / 100

Wat is dat gezeur trouwens over oude recensies?? Als er alleen maar nieuwe platen hier besproken zouden worden dan zouden artiesten als Jimi Hendrix (ik noem maar een hele oude, een dode, eerlyk gezegd) door de nieuwe garde metalfans gepasseerd kunnen worden. Myn advies is, blyf ze maar gewoon lekker plaatsen want dat geeft een mate van onsterfelykheid aan een op zich goede site als deze. Ontdek de klassiekers in 35 jaar metal and counting!!

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van Metallifan op 08-10-2004 om 08:25u
Score: 90 / 100

Na Master Of Puppets het ALLERBESTE thrash-metal album ooit! K vind aleen dat nummer met die nieuwsberichten spuuglelijk.

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van jazz op 29-04-2005 om 19:26u
Score: 32 / 100

Blame korn, Blame limp bizkit, Blame disturbed, Blame godsmack, Blame rob zombie, Blame Slipknot, Blame Mudvayne........Blame em all!!!!!! BUT ESPECIALLY BLAME MACHINE HEAD WITH *BURN MY EARS*(bye bye thrashmetal hello to the true godfathers of nu-metal!!!!!!!!!!!!

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van J. op 18-10-2005 om 15:15u
Score: 100 / 100

Tijdloos! Klassieker! En ze hebben het geëvenaard met "Through the Ashes of Empires" Da's ook zo een ramschijf!!! ps: hierboven heeft zeker stront in zijn oren! Nooit verder geraakt dan Iron Maiden en Metallica zeker? Metal heeft evolutie nodig! Hoeveel bands heeft MH niet beïnvloed? Tssss

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van torre op 28-10-2005 om 20:26u

Dit rost gewoon je oren eraf, jezus, te prachtig, en die mafkees die vind dat machine *fucking* head nu-metal is, denkt zelfs dat metallica nu-metal is

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van Jazz op 15-12-2005 om 15:35u

Om precies te zijn heeft Machine Head bands beinvloed zoals: Limp Bizkit..Korn..Mudvayne..Godsmack..Sevendust etc....dus daar heb je gelijk in! Iron Maiden heeft altijd dezelfde style gehanteerd het wel bekende NWOBHM(vraag maar aan je vader wat dat is Torre!) En metallica heeft idd Nu-metal elementen gestopt in St. Anger...het werk voor het Black album was geweldig daarna heeft het mijn interesse nooit kunnen wekken(vraag maar aan je vader J of metallica ook echte Thrash/speed metal gemaakt heeft!)

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van torre op 17-05-2006 om 09:05u

haha, weet best wat dat is, maar wordt gwoon beetje gek van die hetse over nu-metal, wees blij dat er nog kids naar metal luisteren (myself included) in plaats van naar hardcore (de dance-variant dan he) of naar dat gekwijl van een r&b (de hedendaagse)

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van satyr op 24-10-2006 om 11:13u
Score: 88 / 100

jazz man je kent er geen klottn af echt waar dit heeft niks met nu metal te maken MH is nu metal beginne spelen vanaf the burning red dit album en the more things... heeft haast niks met nu metal te maken man leer gwn wat muziek aanvaarden ik luister ook naar thrash metal en black metal vooral maar dit is gwn goed man en ik haat nu metal dus niet lullen he deze cd is gwn het beste van MH

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 20-05-2009 om 19:18u
Score: 30 / 100

Inderdaad, dit is hun beste, en hoewel het nog altijd stukken beter is dan de meeste nu metal albums heeft het er wel degelijk invloed op gehad. Maar nu het album, Rob's vocals klinken zwak en emotieloos en de teksten zijn typische politieke bullshit. Als de liedjes niet zo saai en eentonig waren geweest had dit mishien nog rond de 50-60 gekregen(en dat komt van een opeth fan). Ook blijf ik het gevoel hebben dat alles gewoon drie keer zo snel had kunnen wezen en dat het helemaal niks uit zou maken(dat komt van een doom metal fan). Maar nu de positieve dingen: Davidian is een heel goed liedje ondanks de vocals en de langdradigheid, daarvoor 15 punten. Old heeft ook wat goede momenten maar dat cleane chorus verpest het helemaal, toch 5 punten. Soms hoor je nog wel eens dat dit dezelfde Rob was van Vio-lence en daarvoor moet ik er gewoon 10 punten bij doen, maar hoger komt dit niet.

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 14-06-2009 om 11:29u
Score: 43 / 100

Ik heb het nog eens een paar luisterbeurten gegeven, mischien toch niet zo slecht. Maar Rob is nog steeds een slechte zanger.
machine *sucking* head

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van Een Metalfan op 14-06-2009 om 11:52u

beste watjesnaam, als je Machine Head zo slecht vindt, waarom ga je dan op elk album reageren?

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 10-07-2009 om 20:09u

Sorry, had ik gewoon even zin in.

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van Co op 17-08-2009 om 13:10u
Score: 90 / 100

Killer album. Nooit meer geevenaard door deze band. Maar ook al zijn de latere albums van wisselende kwaliteit (maar altijd een ruime voldoende) live staan ze nog steeds als een huis. Geloof dat ik ergens in een interview met Rob Flynn had gelezen dat hij ook toegaf dat niet alle albums even goed waren uitgevallen omdat ze experimenteerden met ideeen maar dat ze in elk geval niet iedere keer hetzelfde album maken. Anyway, als 30+ trasher verplicht in de kast hebben staan!

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van Graftmeister op 26-09-2010 om 18:52u
Score: 95 / 100

Dit is mijn eerste cd ooit, had al een keer een bandje gekregen met daar op antrhax en slayer, maar deze cd heeft bepaald dat ik een headbanger ben geworden!!!! Staan echt super nummers op zoals: Nation on fire, None but my own en natuurlijk Davidian!! Verplichte cd voor elke jaren negentig headbanger!

Machine Head - Burn My Eyes
Reactie van joeri op 14-10-2010 om 00:27u
Score: 95 / 100

nog steeds 1 van de beste metal albums ooit