Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  19 februari:
 • Decapitated, Black Tongue, Archspire en Inferi
 • Gojira, Alien Weaponry en Employed To Serve
 • Katatonia, Sólstafir en SOM
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • Tony Macalpine
Kalender
Vandaag jarig:
 • Clive Edwards (UFO) - 69
 • Daniel "Dani" Férnandez (Dark Moor) - 48
 • Jake Fredén (Nostradameus) - 42
 • Jan-Marco Becker (Superior) - 48
 • Jeff Pilson (Dokken) - 63
 • Kazco Hamano (The Black Mages) - 52
 • Peter "Pepe" Lyse Hansen (Hatesphere) - 43
 • Robert Palmer (The Power Station)† - 73
 • Rod Evans (Deep Purple) - 75
Review

Kataplexia - Catastrophic Scenes
Jaar van release: 2005
Label: Xtreem Music
Kataplexia - Catastrophic Scenes
Lieve lezer, zet de tandjes maar op elkaar. Doe de veiligheidsriemen om, gesp de reddingsvesten maar stevig rond uw ingewanden en tooi uw kruin met een robuust deksel (Tefal, je denkt ook aan alles!). Xtreem Music trakteert er weer stevig op los en dat zijn tijden waarop de liefhebbers van stevige, ongerepte en skullcrushende metal extra zuinig op de gehoororganen moeten wezen en een krantenwijkje achter de hand moeten houden. Na een diepe duik in de gietzwarte modderpoel van dit Spaanse label neem ik, nippend aan een "Sex On The Beach" en gretig in de paella happend, wat nieuwe releases met u door.

Kataplexia mag wat mij betreft de spits afbijten. Deze jonge band vond haar wortels in de doorgaans koude grond van Helsinki en maakt inmiddels deel uit van de Finse deathmetalscene voor gevorderden. Kataplexia debuteerde eind 2003 met "Morgue`s Reality", een vlot album vol brute death American style, en anno 2005 is het alweer tijd voor Kataplexia haar volgende koter die onder de itel "Catastrophic Scenes" gebukt gaat.

"Catastrophic Scenes" gaat in wezen verder waar "Morgue`s Reality" is opgehouden. Het is wederom een cd vol blastbeats, snerpende gitaren en tevreden geknor geworden. Qua geluid en invalshoek refereert deze band nog wel het meest aan de oude Cannibal Corpse, Dying Fetus en Liturgy. Oftewel, brute death zonder al te veel fratsen. Geen gezeik, spelen!
Geen bijster originele aanpak, als u het mij vraagt. De bands in kwestie leveren nog altijd ferme arbeid, maar in wezen is dit genre al vrijwel aan alle kanten uitgemolken. Een band als Kataplexia draagt dus voor de rest weinig bij aan de originaliteit of verhoogde kwaliteit ervan, want het "been there, done that"-feeling druipt er aan alle kanten van af. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat de melkdoordrinkers er genoeg voldoening uit zullen putten daar Kataplexia, de vrijwel volledige onoriginaliteit daar gelaten, een stevige pot brute death op tafel zet.

Als we "Catastrophic Scene" in een notendop proppen zien we 7 nummers, ± 25 minuten speeltijd, een ruim aantal bakstenen die op het gaspedaal neerkletteren en een paar longen die tot het uiterste worden uitgeknepen. In wezen bepaald Rodrigo Fatality in de hoedanigheid van drummer/vocalist het gezicht van de band. De drums en het gesnurk van de heer Fatality zijn prominent aanwezig in vrijwel alle hoeken en gaten van "Catastrophic Scenes", terwijl de dikke en dunne snaren eigenlijk een beetje in de vergetelheid raken. Een karige solo weet een enkele keer het hoofd boven water te houden, maar gaat gauw weer kopje onder als Fatality langs walst. Best jammer want juist die uitschieters geven de band net iets meer een eigen smoel (het nummer "Devastating War" is daar een goed voorbeeld van).

Eigen smoel of niet, Kataplexia beukt alle stoute kinders wel weer netjes in hun hoek. En dus zeker de luistermoeite waard voor het folk dat de welbekende gruwelen van brute death boven innovatie verkiest.

Tracklist:
1. Infested Wounds
2. Ashes From Our Incinerated Innards
3 .Morgue`s Reality
4. Brutal Adiction
5. From The Debris
6. Devastating War
7. Scenes Of Tragedies

Score: 65 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 13 maart 2005

Meer Kataplexia:

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.