Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

29-10-2020

Grave Digger - The Last Supper
Jaar van release: 2005
Label: Nuclear Blast Records
Grave Digger - The Last Supper
Dat de heren van Grave Digger gefascineerd zijn door geschiedenis mag duidelijk zijn. Conceptalbums over de legende van Koning Arthur, de verhalen van Edgar Allen Poe, de middeleeuwen en een opera van Wagner staan op de CV van deze Duitse band. Op hun nieuwste album behandelen ze een stuk uit het best verkochte boek ter wereld, de Bijbel. En dan met name het stuk over het op 1 na belangrijkste personage in het boek, de zoon van God zelf, Jezus Van Nazareth.

Jammergenoeg gaat de hoofdpersoon van het verhaal al halfverwege de cd dood. Wie ook maar iets van de Bijbel kent weet dat het verhaal van Jezus Christus de voorloper is van films als The Crow, Dracula, en talloze zombiefilms. Oftewel: hij sterft maar komt daarna nog even terug, al wordt dat deel van het verhaal niet echt besproken op deze plaat. Het album begint met het verraad door Judas, waardoor Jezus opgepakt wordt, om enkele dagen later gekruisigd te worden. Het verhaal laat vooral zien dat Jezus weet dat hij moet sterven voor zijn volk, maar eigenlijk toch nog door wilt leven. Ondanks het Christelijke thema is het ook voor ongelovigen een interessant verhaal. En het mooie artwork in het cdboekje past perfect bij de sfeer van het album.

Genoeg over het verhaal, hoe zit het met de muziek? Het album sluit af met het gevoelige Always And Eternally, wat samen met Crucified het rustige deel van het album vormt. De rest knalt in hoog tempo je boxen uit, in de ouwe Grave Digger stijl. De band heeft zijn weg terug gevonden naar de rauwe heavy metal van enkele albums terug. De keyboards zijn iets minder nadrukkelijk aanwezig, maar zorgen wel voor interessante toevoegingen. Keer op keer ontdek ik namelijk weer wat nieuws in de achtergrond. Verder verschilt het niet zo heel veel van de vorige paar albums. Chris Boltendahl's raspige stem zorgt voor een uniek geluid, en de sound van de band is nog intact, wat menig heavy metal fan goed zal doen. Metal zonder enige compromissen dus. The Last Supper is wederom een mooi staaltje pure heavy metal. Geen grote vernieuwingen, gewoon een lekkere metal plaat.

Tracklist:
1. Passion
2. The Last Supper
3. Desert Rose
4. Grave In The No Man's Land
5. Hell To Pay
6. Soul Savior
7. Crucified
8. Divided Cross
9. The Night Before
10. Black Widow
11. Hundred Days
12. Always And Eternally

bonustracks op de digipack:
13. Sleepless
14. Jeepers Creepers

Score: 84 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 19 januari 2005

Koop dit album in

Meer Grave Digger:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Grave Digger - The Last Supper
Reactie van Old Motorheadbanger op 19-01-2005 om 19:12u
Score: 90 / 100

Volledig mee eens. Deze Grave Digger lust ik wel en das niet altijd het geval.

Grave Digger - The Last Supper
Reactie van wiebemaiden op 20-01-2005 om 13:34u
Score: 94 / 100

ik heb het album gekocht. Ja dit is grave digger zo als ik het ken. dit album the last supper draaie je keer op keer . het ligt echt lekker in het gehoor. nu nog hopen dat grave digger een keer in nederland komt. want dat wordt echt een keer tijd.

Grave Digger - The Last Supper
Reactie van seborik op 05-03-2005 om 19:35u
Score: 85 / 100

Zeer goede heavy metal die als vanouds klinkt, maar toch met hier en daar wat nieuwe elementen. Geweldige refreinen zoals altijd.