Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Fear Factory - Soul of a New Machine (expanded version)
Jaar van release: 2004
Label: Roadrunner Records
Fear Factory - Soul of a New Machine (expanded version)
De kerstperiode is weer in zicht dus vliegen de verzamelcd’s, livedvd’s en de heruitgaven ons dus weer traditioneel rond de oren. Roadrunner Records vond het een goed idee om de klassieker ‘Soul of new machine’(1992) een oppoetsbeurt te geven. Het geheel is ‘remastered’ en klinkt een stukje zwaarder en meer helder, het artwork is vernieuwd, er staan wat nieuwe linernotes in het cd-boekje en de ‘Fear is the mindkiller-EP’(1993) is toegevoegd als extraatje.

‘Soul of a new machine’ is uiteraard een grote klassieker. Op dit debuut (eigenlijk is ‘Concrete’, dat in 2002 maar voor het eerst het daglicht zag, het onuitgebrachte debuut van deze Amerikanen, maar tot zover mijn mierenneukerij) horen we een originele mix van deathmetal en techno/electro. Dit werk plaveide de weg voor de geniale opvolger ‘Demanucacture’ (1995) dat één van de belangrijkste harde platen van de jaren ’90 is. Na de nog steeds geweldige opener ‘Martyr’ volgen er nog vijftien meedogenloze knallers en één instrumentaaltje. Wat zou een Fear Factory concert zijn zonder ‘Scapegoat’? Heeft Fear Factory ooit een harder nummer als ‘Flesh hold’ geschreven? Heeft er ooit een band geklonken als Fear Factory? Die vragen moét je wel negatief beantwoorden. Een paar andere vragen: ‘Heeft Fear Factory samen met Machine Head Amerika terug op de metalkaart gezet?’ Heeft Fear Factory een hele nieuwe generatie metalbands gemotiveerd? Deze vragen moét je wel positief beantwoorden.

Als bonus krijgen we ook de oude ‘Fear is the mindkiller-EP’(1993) voorgeschoteld. Deze EP bevat vijf ‘Soul of a new machine’ nummers die op een industrial/techno wijze zijn geremixed. Persoonlijk kan ik niet veel met deze versies maar gedurfd is het wel.

Alle mensen die ‘Soul of a new machine’ al in de kast hebben staan moeten deze ‘expanded version’ lekker laten liggen of eventueel kopen als cadeau voor onder de kerstboom. De rest van de wereldbevolking moet deze kans grijpen en deze mooie heruitgave zo snel mogelijk aanschaffen.

Tracklist ‘Soul Of A New Machine’
1. Martyr
2. Leechmaster
3. Scapegoat
4. Crisis
5. Crash Test
6. Flesh Hold
7. Lifeblind
8. Scumgrief
9. Natividad
10. Big God/Raped Souls
11. Arise Above Oppression
12. Self Immolation
13. Suffer Age
14. Woe
15. Desecrate
16. Escape Confusion
17. Manipulation

Tracklist ‘Fear is the mindkiller-EP’
1. Martyr (suffer bastard mix)
2. Self immolation (vein tap mix)
3. Scapegoat (pigfuck mix)
4. Scumgrief (deep dub trauma mix)
5. Self immolation (liquid sky mix)

Score: 88 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 2 december 2004

Koop dit album in

Meer Fear Factory:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Fear Factory - Soul of a New Machine (expanded version)
Reactie van Toffe_Ellende op 02-12-2004 om 13:32u
Score: 70 / 100

Demanufacture is natuurlijk de klassieker van Fear Factory. Tijdens het debuut had de band immers nog geen eigen gezicht. Op de pers vond de plaat destijds niet zo opvallend. Het is wel een mijlpaal voor de metal gebleken omdat SOANM het startsein gaf voor dit soort crossover. Vind op deze plaat overigens maar 3 of 4 nummers die nog relevant zijn. Scumgrief, Scapegoat en Martyr bijvoorbeeld. Zijn ook niet voor niks de nummers die ze geremixt hebben.

Fear Factory - Soul of a New Machine (expanded version)
Reactie van Kristof op 02-12-2004 om 17:58u

"Tijdens het debuut had de band immers nog geen eigen gezicht. " Ken je een band die klonk zoals FF, voor dit debuut?

Fear Factory - Soul of a New Machine (expanded version)
Reactie van Elkorny op 02-12-2004 om 19:59u
Score: 88 / 100

Ik vind SOANM veel beter dan concrete. Maar SOANM klinkt ook nog zo death metal achtig omdat ze de mogelijkheden er nog niet naar hadden om het meer industrieeler te laten klinken. Maar ja SOANM is nog steeds de 4e meeste beluisterde Fear Factory plaat van mij.

Fear Factory - Soul of a New Machine (expanded version)
Reactie van Toffe_Ellende op 03-12-2004 om 14:14u

De death en grindwereld zat toen al overvol met bands die klonken als Fear Factory zonder de sporadische helderzang en de helemaal sporadisch voorkomende industrial elementen. Ministry was toen al veel verder met Psalm 69. Dus vind ik Demanufacture pas echt een relevante release waar elk nummer boeit. Op het debuut staan nummers als Desecrate. Nummers die toen al zwaar overbodig waren.

Fear Factory - Soul of a New Machine (expanded version)
Reactie van Mitchell op 23-08-2005 om 20:18u
Score: 85 / 100

Goeie remaster! Staat wel een foutje in de review. Er wordt namelijk gezegd: Wat zou een Fear Factory concert zijn zonder Scapegoat? Terwijl ze Scapegoat al 10 jaar niet meer live hebben gespeeld. Hoe kom ik daarbij? NOu check het officiele fear factory forum maar.