Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2020

Cruachan - Ride On
Jaar van release: 2001
Label: Hammerheart Records
Cruachan - Ride On
Het was eigenlijk de bedoeling dat dit jaar het nieuwe album van Cruachan al uit zou komen, maar dat is uitgesteld tot begin 2002. In plaats daarvan werd hun 1e album, Tuatha Na Gael opnieuw uitgebracht, en om toch wat nieuw materiaal uit te brengen is ook nog een single uitgekomen, met slechts 4 nummers. Wie Cruachan niet kent zal misschien vreemd opkijken van de combinatie van metal met keltische muziek. Dat was bij mij ook het geval, maar ik moet zeggen dat het erg goed klinkt.

De titeltrack is Ride On, wat ook te vinden zal zijn op het nieuwe album, Folklore. Het gaat hier om een cover van een nummer van Jimmy McCarthy, wat de band in haar eigen stijl uitvoert. Het begint rustig, maar bouwt steeds verder op. Eerst de mooie zang van Karen Gilligan, maar bij het refrein komt de gastmuzikant (en tevens co-producer) erbij, die niemand minder is dan The Popes zanger Shane Mac Gowan. Zijn stem is herkenbaar uit duizenden. Het eerste deel van het nummer bevat de coupletten, waarbij de muziek vrij rustig is. Ongeveer halfverwege komen de zwaardere gitaarriffs erbij, en volgt een mooie gitaarsolo, gevolgd door het refrein een aantal keer.

De andere drie tracks mogen er ook best zijn. De remake van Maeves' March (het origineel staat op Cruachan's debuutalbum) is een lekker vlot, instrumentaal nummer. In Ride On was de keltische muziek niet zo erg aanwezig, maar dat is in Maeves' March toch wel even anders. Waar normale bands de melodie spelen op gitaren worden bij Cruachan fluiten gebruikt. Zware gitaren zorgen dan weer voor de ondersteunende riffs. Ook op Sauron zijn de gitaren lekker zwaar. In een redelijk hoog tempo jaagt Karen de zang er doorheen, waardoor daar amper wat van te verstaan is. To Hell Or To Connaugh was ook al te vinden op de limited edition van The Middle Kingdom, en is net als de twee voorgaande tracks een stevig nummer dat in een lekker tempo voorbij komt.

Tracklisting:
1. Ride On
2. Maeves' March 2001
3. Sauron
4. To Hell Or To Connaugh

Score: 80 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 24 november 2001

Koop dit album in

Meer Cruachan:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Cruachan - Ride On
Reactie van Een_Metalfan op 12-12-2001 om 04:17u
Score: 90 / 100