Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

Constant Paranoia - Spirals II Infinity
Jaar van release: 2004
Label: Eigen Beheer
Constant Paranoia - Spirals II Infinity
Constant Paranoia waren volgens de meeste aanwezigen samen met de heavy metal band Conquestador de beste bands van het eerste Metalfanfest dat eerder dit jaar plaatsvond. Met dit ‘Spirals II infinity’ is iets raars aan de hand. De band bedoelde deze cd eigenlijk als demo maar omdat veel mensen zo positief reageerde op dit album, wordt deze cd nu terecht gepromote als full length debuut.

Het eerste wat opvalt is dat het geheel er verzorgd uitziet: een mooie cover en een mooie lay-out. Na een eerste oppervlakkige kennismaking valt ook op dat de productie zeer deftig is, zeker als je beseft dat de heren dit gewoon in de oefenstudio hebben ingespeeld en voor alles zelf hebben gezorgd. Maar uiteindelijk is het belangrijkste dat de nummers in orde zijn. Het album begint erg sterk met ‘Entangled in the mind’ dat me qua stijl doet denken aan Morbid Angel ten tijde van ‘Covenant’. Niet tijdens elk nummer van ‘Spirals II infinity’ moet ik denken aan Morbid Angel maar toch vrij geregeld. Je kan echter horen dat de bandleden ook wel een collectie Zweedse death metal klassiekers in de kast hebben staan, luister maar eens naar ‘The ravine’.

Het sterke aan dit debuut is dat de band durft af te wisselen, breaks in te lassen en aparte gitaarlijnen durft te spelen zonder dat de nummers hun kop en staart verliezen. Na twee luisterbeurten blijven de nummers al volledig hangen. Ik zou de liedjes op dit cd’tje kunnen omschrijven als eenvoudige en lekker in het gehoor liggende en vrij melodieuze deathmetal die overgoten is door een intellectuele licht progressieve saus. De teksten doen ook vermoeden dat de heren ze niet snel tussen de pot en pint hebben geschreven of in een dronken bui.

Als ik dat als demo zou bespreken zou ik dit met 90/100 hebben beloond maar als ‘echte’ cd is dit ook een meer dan volwaardig album met een lange speelduur. Hopelijk levert dit album de Kattukers optredens op en brengen ze volgend jaar een nog beter vervolg uit op dit al niet misselijke ‘Spirals II infinity’. Diegene die de band niet kennen en van death metal houden: bezoek de mooie webstek van de heren eens!

Tracklist:
1. Entangled in the mind
2. A search without end
3. Unbearable comprehension
4. By the emptiness consumed
5. The 2nd coming
6. Echoes of despair
7. At the fires have ceased to burn
8. The ravine
9. Hollow visions
10. Spirals of duality
11. The perception of truth

Score: 78 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 14 augustus 2004

Meer Constant Paranoia:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een_Metalfan op 14-08-2004 om 15:11u

heb ze wel eens live gezien en dat was erg goed! ik ga deze cd zeker eens luisteren

Reactie van Killjoy op 14-08-2004 om 18:32u
Score: 90 / 100

Pssst, hun zanger Pier speelt uiteraard ook in Crossdressphyxia

Reactie van Bob op 20-08-2004 om 16:39u

Crossdressphyxia is gay en overrated

Reactie van T. op 02-03-2006 om 16:20u
Score: 80 / 100

Het album is zeer goed te pruimen...live spelen ze het dak eraf m/

Reactie van paddo op 16-02-2007 om 17:17u
Score: 90 / 100

hele cille plaat