Enquête

Serj Tankian zou er geen probleem mee hebben als System Of A Down hem zou willen vervangen door een andere leadvocalist. Vind jij dat de groep Tankian moet vervangen?

Ja, als dat betekent dat er eindelijk een nieuw studio-album komt
Ja, als dat betekent dat de band vaker in de Benelux gaat optreden
Ja, want Tankians vocalen zijn sowieso de zwakke schakel in de band
Ik vind het best, want Tankians werk buiten SOAD is toch interessanter
Nee, Serj Tankian is een essentieel element van System Of A Down
Nee, de groep moet juist gitarist/vocalist Daron Malakian vervangen
Nee, de groep moet juist bassist Shavo Odadjian vervangen
Nee, de groep moet juist drummer John Dolmayan vervangen
Het maakt mij niet uit, ik blijf sowieso wel fan van SOAD
Het maakt mij niet uit, SOAD is toch allang over zijn hoogtepunt
Het maakt mij niet uit, ik heb überhaupt geen interesse in die band
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Brian May (Queen) - 77
  • Martin Powell (Cradle Of Filth) - 51
  • Robb Flynn (Machine Head) - 56
  • Russell Allen (Symphony X) - 53
  • Tom Gabriel Fischer (Celtic Frost) - 61
Review

Infected Rain - The Devil's Dozen
Jaar van release: 2023
Label: Napalm Records

 -

Vanwege de vele concerten en de voorbereiding op een nieuw album besloot Infected Rain in 2018 het tienjarig jubileum niet te vieren. Drie jaar later zaten de Moldavische muzikanten thuis en grepen ze de kans om iets voor het dertienjarig bestaan van de moderne metalband te doen. Het kwartet ging niet voor een live-stream, maar boden een van tevoren opgenomen show onder de noemer The Devil's Dozen, refererend aan het dertienjarig jubileum. De reacties waren dusdanig positief, dat een dvd/blu-ray niet uit kon blijven. Infected Rain viert het vijftienjarig bestaan met een registratie van de show die in november 2021 plaatsvond en acht dagen lang te zien was.

Het is weer even wennen om een optreden te zien zonder publiek. We zijn immers inmiddels weer gewend in volle zalen zonder de welbekende restricties te genieten van live-muziek. Vind je live-streams en van tevoren opgenomen shows niets? Dan kun je deze dvd gerust links laten liggen. Je mist namelijk de kenmerkende sfeer van een echt optreden.

Toch is dit jubileumproduct de moeite van de aanschaf waard. Met maar liefst 21 nummers krijg je waar voor je geld. Misschien wel iets te veel, want het is een lange zit. Anderzijds biedt de setlist een brede kijk op de discografie van de Moldaviërs. Zo komen nummers aan bod die niet vaak worden gespeeld. Uiteraard is er veel aandacht voor het meest recente werk (Endorphin uit 2019), maar wordt het debuut (Asylum uit 2011) niet overgeslagen.

Het geluid is dik in orde. Het is clean, warm, krachtig en het heeft iets organisch. Wat dat betreft heeft Valentin Voluta (mix en master) prima werk geleverd. Sterker nog, op veel momenten laat hij Elena ‘Lena Scissorhands’ Cataraga natuurlijker dan op de studio-albums klinken. Zodoende kun je horen dat ze echt goed kan zingen. Dat blijkt onder meer uit Storm, dat juist in deze setting een nog grotere emotionele impact heeft. Ook de bijdragen van de drie heren om haar heen zijn goed te volgen. Daar profiteren bijvoorbeeld Endless Stairs, Black Gold en Freaky Carnival van. De oudjes, zoals Me Against You en Judgemental Trap, hebben veel meer power dan de originele versies.

De show is goed in beeld gebracht. Er is geen rookmachine die het zicht belemmert. Zodoende kun je de verrichtingen van de bandleden goed volgen en zien dat de muzikanten zich snel in het zweet werken. Ze staan vaak te headbangen, doen met zijn drieën tegelijk een sprong van de drumriser bij aanvang van Passerby en staan samen te springen op Dancing Alone. Tevens kun je de door gitarist Vadim 'Vidick' Ojog gemaakte visuals goed zien. Elk nummer krijgt een andere achtergrond en lichtshow. Zo zie je woorden op het scherm (Lure), deuren (Mold), sneeuw (Black Gold) en een maanlandschap (Orphan Soul). Het maakt de show levendiger, dynamischer en filmischer en dat terwijl er al veel beweging is op de planken, de risers vooraan het podium en de drumriser.

Vlak voordat het laatste nummer ingezet wordt, bedankt Cataraga de kijkers voor de steun: “Because of you we can do this, because of you we will continue”. Op 20 augustus staat Infected Rain in de Q-Factory te Amsterdam en drie dagen later in DVG Club te Kortrijk. Gaat dat zien, want de moderne metal van de band komt live pas echt goed tot zijn recht. The Devil’s Dozen is een “incredibly long” document, dat een goed beeld geeft van wat je kunt verwachten.

Tracklist:
1. Pendulum
2. Mold
3. Endless Stairs
4. Black Gold
5. Serendipity
6. Dead Mannequin
7. Passerby
8. Lure
9. Storm
10. Stop Waiting
11. Dancing Alone
12. Me Against You
13. Enslaved By A Dream
14. Judgemental Trap
15. Freaky Carnival
16. Fool The Gravity
17. Orphan Soul
18. Peculiar Kind Of Sanity
19. The Earth Mantra
20. Sweet, Sweet Lies
21. Taphephobia

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 3 mei 2023

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.