Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-06-2021

Lingua Ignota - Agnus Dei
Jaar van release: 2021
Label: Sargent House
Lingua Ignota - Agnus Dei
Lingua Ignota is het pseudoniem waaronder Kristin Hayter op een hoog tempo muziek uitbrengt. In 2017 verschenen de albums Let The Evil Of His Own Lips Cover Him en All Bitches Die, die twee jaar later werden opgevolgd door Caligula. Sindsdien heeft ze verschillende singles en covers uitgebracht, was ze een onderdeel van de groep Sightless Pit, waarvan vorig jaar het album Grave Of A Dog verscheen en komt ze dit jaar op de proppen met de ep Agnus Dei. Haar muziek luistert niet gemakkelijk weg. Met invloeden uit noise, industrial, opera en klassieke muziek maakt ze emotioneel intense composities die je weten de beroeren en uit te putten.

Dat is op Agnus Dei niet anders. Opener In Tongues zet meteen de toon. Een jong kind draagt een heel religieuze en zeker niet positieve tekst voor in een langzaam opbouwende noisetrack. Hierna volgt een cover van de hardcoreband Iron Long, genaamd Sexless // No Sex. Hierin komt Hayters zang voor het eerst naar voren en laat ze meteen horen wat ze in huis heeft. Haar emotioneel intense en toch afwisselende zang wisselt tussen jammeren, schreeuwen en prachtige zuivere vocalen die een rilling over je rug doen lopen. Er is een steeds intenser opbouwend industrieel noisenummer te horen, dat de heftigheid van de vocalen onderstreept. Deze harde, haast paranoia-opwekkende noise gaat door in Where’er You Walk. Daughters-zanger Alexis Marshall draagt hier een interpretatie van het gedicht I Know You Walk van dichter Hermann Hersse voor. In de tweede helft van het nummer wordt zijn monotone maar doordringende stem vergezeld van de prachtige zang van Hayter.

Wat deze ep echt het beluisteren waard maakt, is het afsluitende titelnummer. Het is een cover, of eigenlijk een uitvoering, van Agnus Dei uit de Mis In B-Kleine Terts van Bach, ook wel de Hohe Messe genoemd. Hayter zet haar operazang prachtig in en houdt je beklemmend in haar greep. De combinatie van het orgel en de ruis maakt de muzikale ondersteuning op zijn zachtst gezegd ongemakkelijk. Het geheel klinkt haast apocalyptisch en balanceert goed tussen prachtige zang en verontrustende muziek.

Agnus Dei is voor fans van Lingua Ignota een mustlisten. Hayter heeft opnieuw bewezen hoe goed ze met haast minimalistische muziek en een geweldige stem zulke helse soundscapes kan maken. Hoewel de ep nog geen twintig minuten duurt, voelt het geheel als een uur. Er is geen moment waarop de luisteraar aan de hand wordt meegevoerd of wordt verlost van het beklemmende gevoel dat de plaat teweegbrengt. Het doel van de muziek is duidelijk niet om de luisteraar gemakkelijk te laten voelen. Het is het perfecte album voor een tocht door de krochten van alle gevoelens die je eigenlijk liever wegstopt.

Tracklist:
1. In Tongues
2. Sexless // No Sex
3. Where’er You Walk (Featuring Alexis Marshall)
4. Agnus Dei

Reviewer: Sam
Toegevoegd: 5 mei 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]