Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Silent Winter - Empire Of Sins
Jaar van release: 2021
Label: Pride & Joy Music

Silent Winter - Empire Of Sins

Het verhaal van het Griekse Silent Winter begon in het midden van de jaren negentig, maar dat leverde op wat demo's na nooit een officiële uitgave op. Enkele jaren geleden kozen de oud-leden Kiriakos Balanos (gitaar) en Giorgos Loukakis (bas) voor een doorstart. Dat leidde tot een ep en de langspeler The Circles of Hell (2019). Dat is een aardige, ietwat standaard powermetalschijf. Twee jaar later rest van de oorspronkelijke line-up slechts gitarist Balanos. Net als op het debuutalbum neemt Mike Livas (onder andere Keepers Of Jericho) de zang voor zijn rekening en worden de drumpartijen gespeeld door Giannis Antonopoulos. Voor gitarist Vangelis Papadimitriou en bassist Vangelis Tsekouras is het nieuwe Empire Of Sins het eerste studiowerk met de band.

Er zijn vervelendere manieren om bij een nieuwe groep te debuteren, want Empire Of Sins maakt meer indruk dan zijn twee jaar oudere voorganger. Silent Winter bewandelt absoluut geen nieuwe paden, maar weet met stevige, opzwepende power metal moeiteloos te overtuigen. Inventiviteit is mooi meegenomen, maar muziek interessant houden die zich al decennialang in het collectieve geheugen van velen heeft geworteld is even zo knap. Het kwintet doet dat vol passie en vuur. De mannen bedienen zich van een geluid dat dicht bij de Duitse power metal van bijvoorbeeld Helloween, Gamma Ray en enkele fantasierijke songs van Blind Guardian ligt. Uiteraard vallen er ook parallellen te trekken met de landgenoten van Firewind.

Ondanks dat de songs van Empire Of Sins meteen vertrouwd klinken, is het meer dan een simpele kopie van anderen en heeft de groep een eigen, herkenbaar geluid. De karakteristieke uithalen van Mike Livas (Dragongs Dance, Empire Of Sins) spelen daar een grote rol bij, maar ook keyboardaccenten ter ondersteuning van het stevige gitaarwerk en de duidelijk te horen bas dragen hieraan bij (Gates Of Fire en Wings Of Destiny).

De songs zijn aan de lange kant met een speelduur van zo'n vijf à zes minuten, maar voelen compact aan. De groep heeft een goed oog voor songwriting en verliest zich niet in eindeloze herhalingen of saaie, instrumentale passages. Het hoge tempo van de energieke songs houdt vrijwel de gehele plaat aan. Enige rust is er met de powerballad Where The River Flows en de midtempo titeltrack, al verandert de laatstgenoemde met welgeplaatste vocale uithalen, tweede stemmen en instrumentale accenten net als de overige songs in een goedgemutst strijderslied. De teksten passen daar perfect bij en kennen naast heroïsche en fantasievertellingen ook diverse referenties aan bekende powermetaltracks.

Silent Winter sluit deze heerlijke schijf af met een coverversie van de Belinda Carlisle-hit Leave A Light On. Het is een aardig extraatje op een album dat een aanrader is voor elke liefhebber van oerdegelijke power metal.

Tracklist:
1. Gates Of Fire
2. Wings Of Destiny
3. Shout
4. Mirror
5. Hunter's Oath
6. Where The River Flows
7. Dragons Dance
8. Empire Of Sins
9. Leave A Light On (Belinda Carlisle-cover)

Score: 82 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 13 april 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]