Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Fraktions - Kalos
Jaar van release: 2020
Label: Eigen beheer

Fraktions - Kalos

Dat de Britse eilanden onontdekte pareltjes herbergen, mag geen nieuws heten. Het kost vaak veel geld, tijd en moeite om de 'leap across the pond' te maken. Dat is de reden dat maar weinig underground-bands naar het vaste land komen. Brexit zal die situatie alleen maar verergeren. Johnsons weigering van het EU-aanbod om artiesten visumvrij te laten reizen is wat dat betreft ook een volgende dolk in de rug van de toch al zo zwaar door corona getroffen muziekscene.

Gelukkig laat het internet zich niet leiden door populistisch protectionisme en anderszins xenofobisch wangedrag. Wie niet wars is van streaming platforms, kan alles van zijn gading vinden. Ik was dan ook blij verrast toen ik de nieuwe single Devotions van het in Londen gevestigde progtrio Fraktions tegenkwam. Die leidde uiteindelijk tot deze review.

Wie mijn reviews zo nu en dan leest, weet dat ik wel van een experimentje hier en daar hou. Tot mijn vreugde plaatst deze op jazz geënte band zowel hier als daar een experimentje. Dubbel plezier dus. De opgewekte instrumentale tracks worden gelardeerd met wat meer genrevreemde klanken, tonen en andere toevoegingen. Zo horen we bijvoorbeeld symfonische synth-klanken en atmosferische ambient-invloeden.

Gek genoeg is metal echter nooit ver weg. Dat zit hem niet alleen in de baslijnen van William Kitchener, maar ook in de directe drums van Ross Gordon. De hoofdrol wordt echter vervuld door Joel Pinder. Met zijn virtuose toetsenspel houdt hij de boel vakkundig bij elkaar, zonder daarbij de figuurlijke tweede viool te spelen. Nee, hij maakt het geheel juist spannend en interessant.

Met vijf nummers op de tracklist is de enige juiste conclusie dat het nog geen twintig minuten durende schijfje simpelweg veel te kort is. Kalos laat horen dat Fraktions bulkt van het talent en dat de heren dat weten te kanaliseren. De diversiteit aan klanken, sferen en emoties staan altijd in functie van het liedje. Tot nu toe kwamen de heren niet verder dan drie losse singles en een zeven-tracks-schijfje Anguish (2016). Het is tijd voor een heus epos. Ik kijk ernaar uit.

Tracklist:
1. Euphoria
2. Polynya
3. Devotion
4. Equinox
5. Deluge

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 9 februari 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]