Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-02-2021

Evangelist - Ad Mortem Festinamus
Jaar van release: 2020
Label: Nine Records

Evangelist - Ad Mortem Festinamus

Als je meer nummers hebt geschreven dan dat je kwijt kan of wil op een album, dan kan je deze altijd nog gebruiken voor een volgend album. Of voor een ep, zoals het geval is op Ad Mortem Festinamus van het Poolse Evangelist. Schrijf er nog twee nieuwe nummers bij, voeg een cover toe en klaar is Kees. In tijden van doom is een beetje extra klaagvoer wel zo toepasselijk.

In het geval van overgebleven nummers is het altijd even afwachten of de kwaliteit toereikend is, maar in dit geval hoeven we ons daar geen zorgen over te maken. De in Candlemass gedrenkte epische doom weet ten volle te overtuigen. Het tempo wordt laag gehouden met af en toe een lichte tempoversnelling, hoewel versnelling wellicht iets te enthousiast is omschreven. Het in ruime mate aanwezige soleerwerk is prima verzorgd, precies zoals het hoort bij epische doom. Zanger Michal Strzelecki levert opnieuw flinke lappen geschiedkundige en mythologische tekst aan en weet net als bij zijn andere band Monasterium weer zeer aanstekelijke refreinen ten gehore te brengen, die ook nog eens een toontje hoger worden gezongen. Anubis is hier het meest aansprekende voorbeeld van.

Hoogtepunt van deze ep is het langzaamste nummer Towards The End, hetgeen qua titel heel toepasselijk is in de huidige tijd. Het is dan uiteindelijk de Manilla Road-cover Mystification die voor een minpunt zorgt. Tekstueel past dit nummer wel goed bij de vijf andere nummers, maar waarom doombands menen een akoestisch nummer te moeten brengen, is voor uw recensent nog altijd een raadsel. Zoiets haalt je compleet uit de goede doomsfeer. Het advies is dan ook om na vijf nummers deze EP op repeat te zetten.

Doomfans die van mening zijn dat Candlemass het afgelopen decennium geen fatsoenlijk album heeft uitgebracht, en dat kunnen er wel eens verrassend veel zijn, zitten geramd met Evangelist. Samen met Sorcerer mag deze band zich inmiddels rekenen tot de top van de epische doom. Hetzelfde kan gezegd worden over Nine Records, dat wederom bewijst een neusje te hebben voor goede doom.

Tracklist:
1. Perceval
2. Anubis (On The Onyx Throne Of Death)
3. The Puritan
4. Pale Lady Of Mercy
5. Towards The End
6. Mystification (Manilla Road-cover)

Reviewer: Vitus-Frank
Toegevoegd: 25 januari 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]