Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2021

Dilana - Animal
Jaar van release: 2020
Label: Eigen Beheer

Dilana - Animal

Even voorstellen: zangeres Dilana Robichaux, in 1972 geboren in Zuid-Afrika (als Dilana Jansen van Vuren), in 1996 verhuisd naar het Drentse Erica (nabij Emmen), actief in Caz en daarna solo. In 2000 heeft ze twee bescheiden hits met Do You Know en To All Planets, maar daarna verdwijnt ze uit de spotlights. Dat terwijl ze tweede eindigt bij het Amerikaanse programma Rock Star: Supernova, te zien is in The Ellen DeGeneres Show en meedoet aan The Voice Of Holland (2016). Daarnaast treedt de frontvrouw veel op in concertzalen.

Ook vorig jaar waren er (online-)optredens, al gooiden de maatregelen vooral veel roet in het eten om de nieuwe ep Animal fatsoenlijk te kunnen promoten. Recentelijk kregen wij het schijfje echter in bezit en volgt alsnog de review. De onderwerpen zijn namelijk nog steeds actueel. Dilana stelt maatschappelijke misstanden aan de kaak en neemt daarbij geen blad voor de mond. Zo bekritiseert ze de wapenwetgeving, de hebzucht van Shell, het uitbuiten van de natuur en machtsmisbruik door ene Trump.

De stoere zangeres doet dat in beklijvende poprocktracks, die elk een onderwerp belichten, teruggrijpen op een bepaald tijdvak (jaren tachtig, negentig bijvoorbeeld) en elk een andere vibe hebben. Kids Must Play is groovy met een fijne baslijn. Het uitstekende titelnummer is melancholisch en heeft een grote emotionele impact door de voordracht vol dramatiek. De prima akoestische cover van Like A Stone (Audioslave) bevat cellopartijen van Jonas Pap en Oh, Jericho is een relaxte track met western-vibes, maar gaat over het verantwoordelijkheidsgevoel van de huidige generatie.

Dilana bewijst op Animal van veel markten thuis te zijn, door te variëren tussen rap, soul, melodieuze zang, western en crooning. Ze laat op overtuigende manier horen wat er mis is met deze maatschappij en roept op tot actie. De zangeres gaat daarbij zelf voorop in de strijd en mede daardoor hebben de songs een inspirerende impact. Het is te hopen dat ze dit jaar alsnog deze tracks van deze prima ep in diverse zalen kan promoten.

Tracklist:
1. Kids Must Play
2. Animal
3. Da Big Man
4. Like A Stone (Audioslave-cover)
5. Oh, Jericho

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 7 januari 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]