Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-01-2021

Raven - Metal City
Jaar van release: 2020
Label: SPV / Steamhammer Records
Raven - Metal City
De Britse heavymetalband Raven heeft aan het begin van de jaren tachtig enkele klassiekers uitgebracht die tot op de dag van vandaag worden aanbeden door New Wave of British Heavy Metal-fanaten. Rock Until You Drop (1981), Wiped Out (1982) en All For One (1983) zijn dan ook terecht pareltjes te noemen. Raven was vooral opzienbarend vanwege zijn enorm energieke vorm van heavy metal en de net zo wilde optredens van het trio. De gebroeders John en Mark Gallagher, de oprichters van de band, zijn inmiddels de zestig gepasseerd en halen dat niveau allang niet meer op het podium. Op plaat is het echter geen enkel probleem om net zo fel als vroeger te klinken.

Op de meest recente albums Walk Through Fire (2009) en ExtermiNation (2015) laat Raven horen nog lang niet te zijn ingedut. Metal City doet er zelfs een schepje bovenop. Qua snelheid raast de nieuwe plaat zijn voorgangers voorbij. Van de tien tracks heeft alleen afsluiter When Worlds Collide een laag tempo. De titeltrack is ook wat rustiger, maar heeft wel een versnelling in het midden. De rest van het album bestaat uit razendsnelle heavy metal, waarbij het ene nummer nog opgefokter is dan het andere. Zanger John beschikt nog altijd over een hysterisch, over-the-top stemgeluid. Luister maar eens naar Top Of The Mountain, waarin hij in de coupletten van laag naar hoog vliegt, alsof hij ontzettend veel moeite heeft om zich in te houden. Heerlijk om naar te luisteren!

Metal City is het debuut van de 38-jarige drummer Mike Heller, die onder meer gespeeld heeft bij Fear Factory en Malignacy. Heller heeft zich in het verleden niet beperkt tot een bepaalde drumstijl, wat van hem een alleskunner heeft gemaakt. Het is dankzij deze geweldenaar dat de full-length zo’n moordend tempo heeft. Daarnaast is zijn allesverwoestende drumwerk behoorlijk gevarieerd. Human Race is het beste voorbeeld, een song die van blastbeats naar rustigere drumpartijen gaat. Het is bijna een kleine progmetalsong te noemen. De gebroeders Gallagher hebben goed gebruik gemaakt van de drumkunsten van Heller.

Raven wordt wel eens in één adem genoemd met Anvil. Beide bands zijn een grote invloed geweest op het thrashmetalgenre in de Verenigde Staten. Ze zijn echter nooit doorgebroken. Desondanks zijn Anvil en Raven hardwerkende bands die altijd door zijn blijven ploeteren. Maar waar Anvil om de twee jaar een ondermaats album uitbrengt, neemt Raven altijd flink de tijd om een goed, afgewerkt product op de markt te brengen. Dat is de bandleden wederom gelukt met Metal City. Zoek dus niet verder als je behoefte hebt aan een ouderwets sterke NWoBHM-plaat.

Tracklist:
1. The Power
2. Top Of The Mountain
3. Human Race
4. Metal City
5. Battlescarred
6. Cybertron
7. Motorheadin'
8. Not So Easy
9. Break
10. When Worlds Collide

Score: 85 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 20 november 2020

Koop dit album in

Meer Raven:

[ Terug naar de Album Reviews ]