Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-01-2021

Them - Return To Hemmersmoor
Jaar van release: 2020
Label: SPV/Steamhammer

Them - Return To Hemmersmoor

Them begon ooit als een King Diamond-tribute band en heeft zichzelf vernoemd naar het welbekende King Diamond-album uit 1988. Met Return To Hemmersmoor levert de groep het derde album af. Net als voorgaande platen is het een horrorconceptalbum. Om het verhaal vooruit te helpen, zijn er diverse momenten met duistere, gesproken teksten (Diluvium, Memento Mori, Finish) of donkere geluidseffecten, zoals huilende honden tijdens Hellhounds: The Harbingers Of Death. Hoewel het met de hoge uithalen van zanger Troy Norr en de aankleding van de formatie duidelijk is, naar wie de heren kijken voor inspiratie, verschilt de muzikale richting van die van King Diamond. Them put veel meer uit een thrash- en powermetalvat dan de kleine Deen ooit heeft gedaan.

Het zorgt ervoor dat de muziek op Return To Hemmersmoor behoorlijk stevig en sfeerloos is. Dat wordt nog eens versterkt door iets te uitbundig gitaargeweld dat niet altijd in dienst staat van de songs. Ondanks het doorgaans opzwepende en spectaculaire gitaargepriegel zijn de melodielijnen redelijk rechttoe-rechtaan. Het is een combinatie die resulteert in songs die aanvankelijk indrukwekkend klinken, maar waarbij ook constant de verveling op de loer ligt. Helaas zijn het gevoelens van die laatste categorie die op den duur overheersen. Het is jammer, want gezien het indrukwekkende musiceren tijdens spaarzame hoogtepunten als Maestro's Last Stand en Waken, heeft de band behoorlijk wat in zijn mars.

Het derde album van de Duitsers luistert dan ook weg met gemengde gevoelens. Enerzijds zijn er de knappe instrumentale en soms ook vocale prestaties (Age Of Ascension). Wanneer het de groep lukt om de juiste balans tussen sfeer, virtuoos musiceren en kracht weet te vinden (bijvoorbeeld tijdens Waken), is het een genot om naar te luisteren. Anderzijds zijn er inspiratieloze tracks die weinig om het lijf hebben en slechts kort de aandacht kunnen vasthouden (Free, Field Immortality). Wie op zoek is naar muziek in het straatje van King Diamond, kan zich beter wenden tot het eveneens Duitse Attic.

Tracklist:
1. Diluvium
2. Age Of Ascension
3. The Tumultuous Voyage To Hemmersmoor
4. Free
5. Field Of Immortality
6. The Thin Veil
7. Waken
8. Memento Mori
9. Hellhounds: The Harbingers Of Death
10. Battle Blood
11. Maestro's Last Stand
12. Finis

Score: 65 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 14 november 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]