Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2020

Roy Ziv - Distant Visions
Jaar van release: 2020
Label: self released

Roy Ziv - Distant Visions

Roy Ziv wordt in het persbericht vergeleken met grootheden als Steve Vai, John Petrucci, Paul Gilbert en Yngwie Malmsteen. Heeft u niets met dergelijke gitaarvirtuozen, dan kunt u gelijk ophouden met lezen. Houdt u wel van die vingervlugge fretboardfreaks, dan moet u met Distant Visions maar eens een poging wagen. De slechts zes tracks met een totale runtime van net iets over de twintig minuten zorgen er namelijk voor dat deze ep een vrij behapbare intro in de capaciteiten van deze Canadees is.

Hoewel het nog steeds indrukwekkend is als snarenplukkkers zoveel noten achter elkaar uit hun gitaar weten te persen, wordt er tegenwoordig meer verwacht. Naast kwantiteit wilt u ook graag wat kwaliteit. En terecht! Roy heeft als alumnus van Berklee College of Music, Toronto aardig wat muzikale bagage op zak en daarnaast heeft hij zijn strepen verdiend in de EDM-wereld. Hij laat zijn gitaar echter het meeste werk doen. De drums en bas zijn er puur ter versiering en EDM heeft hij sowieso maar achterwege gelaten.

Daarmee komt de druk natuurlijk wel volledig op Roys schouders, maar die kan hij prima aan. Hij is heer en meester over zijn voortdurend clean afgestelde gitaar. Hoewel hij natuurlijk wel even moet bewijzen dat hij een echte notenkraker is, houdt hij oog voor het liedje. Vanzelfsprekend varieert hij ook in snelheid en toonhoogte.

Hij houdt het echter bij één emotie. Zoals de hoes al wel enigszins verklapt, bestaat Distant Visions vooral uit opgewekte, vrolijke liedjes. De majeurladdertjes en anderszins blije riffs vliegen u dan ook om de oren. Roy speelt op safe en dat valt voor deze tweeëntwintig minuten nog wel vol te houden, maar op den duur werken die feel-good-loopjes op de zenuwen. Het ontbreekt een beetje aan pit. Om de aandacht een hele full-length vast te houden zou een uitstapje naar een scheurende mineur absoluut geen kwaad kunnen. Daarnaast zou wat extra muzikale aankleding of een samenwerking (al dan niet met een zanger) geen overbodige sinecure zijn. Door de kunst van het weglaten geraffineerd toe te passen, kan hij nóg meer shinen dan hij nu al doet.

Tracklist:
1. Distant Visions
2. Currents
3. Defying Gravity
4. Leap Of Faith
5. Nostalgic Dreams
6. Showtime

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 20 september 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]