Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Jorn Lande - Out To Every Nation
Jaar van release: 2004
Label: AFM Records
Jorn Lande - Out To Every Nation
pro·gres·sief (bn.)
1. [pol.] een hervorming van de maatschappij beogend => vooruitstrevend; conservatief
2. (van belasting enz.) evenredig stijgend, naarmate het belastbare bedrag of inkomen stijgt
3. in rechte lijn voortgaand regressief
4. muziekstijl die een gewenningsperiode nodig heeft, voor die de luisteraar van orgastisch genot voorziet

Dat laatste punt staat alleen in mijn limited edition van de dikke Van Dale [handgesigneerd door mijzelf], die overigens niet te krijgen is in de reguliere boekhandel. Maar dat vierde punt, gaat voor Jorn zeker op.

Wie nooit van Jorn Lande gehoord heeft mag onder de rots blijven liggen waar 'ie zich de afgelopen 10 jaar vertoefd heeft. Lande heeft een Rockstrot van een jewelste en heeft dat al meerdere malen bewezen met niet de minste namen. Denk maar aan Yngwie Malmsteen, met enkele heren van Whitesnake in The Snakes en meer recentelijk in de nieuwe band van ex-Helloweeners Grapow en Kusch. Verder kwam hij naast ontelbare gastoptredens en andere bands al met twee solo-albums, die zich kenmerkten door een gezonde dosis creativiteit en een frisse insteek. Op "Out To Every Nation" is dat niet anders.

Lande is gezegend met een stem die niet binnen de lijntjes hoeft te blijven om goed te klinken. Een rauwe uithaal geeft een nummer soms net dat beetje meer. Ook mag hij graag experimenteren met ongebruikelijke zanglijnen. Soms geeft dat in het begin wat kippenvel in de negatieve zin des woords, maar doorzetters worden beloond! Een nummer als het titelnummer of "Vision Eyes" is gewoon ronduit geniaal.

Dat dit werkje compleet geschreven is door Jorn zelf wil niet zeggen dat hij voortdurend in de spotlights staat. De uitstekende begeleiding, bestaande uit bassist Magnus Rosén [Hammerfall] en de gitarist en drummer van de uitstekende progmetalband Pagan's Mind [op het LMP-label], heeft flink moeten zweten in de studio. Het resultaat mag er dan ook meer dan zijn. "One Day We Will Put Out The Sun" is daarvan een mooi voorbeeld.

Verder krijgen we onder meer rechttoe-rechtaan rock in het nummer "Rock Spirit" en een gedurfde songstructuur in "When Angel Wings Were White" [mooie titels trouwens, ik sta te trappelen om meneer Lande aan de tand te voelen over de teksten]. Dit album verdient wat meer aandacht dan de gemiddelde zanger-solo-plaat [binnenkort de plaat van Joachim Cans trouwens]. Jorn Lande is de man van 2004!

Tracklist:
1. Young Forever
2. Out To Every Nation
3. Something Real
4. Living With Wolves
5. Vision Eyes
6. One Day We Will Put Out The Sun
7. Behind The Clown
8. Rock Spirit
9. Through Day And Night
10. When Angel Wings Were White

Score: 90 / 100

Reviewer: Bob
Toegevoegd: 1 juni 2004

Koop dit album in

Meer Jorn Lande:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Jeroen op 30-11-2005 om 12:03u
Score: 95 / 100

Geweldig, fantastisch, magistraal. Geen woorden voor dit meesterlijke album. Één der beste zangers keert weer terug na het avontuur met Masterplan. Echt geweldig, fantastisch.