Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

Moonstruck - Web Of Deception
Jaar van release: 2019
Label: Eigen Beheer
Moonstruck - Web Of Deception
Op 8 april was de supermaan (net als op 7 mei) goed te zien. Het blijft een fascinerend verschijnsel. Even was de natuurlijke satelliet zo’n 27.000 kilometer dichterbij dan normaal, maar nog altijd ver van ons verwijderd (357.000 kilometer). Ook Web Of Deception van Moonstruck is qua releasedatum (26 januari 2019) ver van ons verwijderd, maar deze debuutlangspeler verdient het alsnog om belicht te worden.

Het statutair in Boskoop gevestigde kwintet maakt namelijk een onderhoudende mix van rock en metal, die liefhebbers van Iron Maiden, Rush, Status Quo, UFO, Dio, Queensrÿche en Fates Warning wellicht zal aanspreken, al is de wat dunne zangstem van Arnold Kloek sterk aan smaak onderhevig. Verwacht geen wereldwonderen, want alles wat het vijftal uitvoert, is al eens eerder gedaan. Van originaliteit moeten deze muzikanten het dus niet hebben, maar ze weten wel hoe je een prettige collectie songs schrijft.

Zo is het titelnummer direct een uitstekend visitekaartje dankzij zijn energieke drumwerk, prima riffs (Iron Maiden, Rush) en beklijvende zanglijnen (Geddy Lee). Ook de tempoverandering halverwege en de harmonieuze gitaarpartijen zijn geslaagd. Het daaropvolgende Dark Medicine is een fijne straight forward rocker (Status Quo, Rush) met een memorabel refrein. In Beyond Your Wildest Dreams, dat een Nevermore-achtige vibe heeft, is het loopje in de riff een geslaagde vondst. Met het negen minuten durende, verhalende The Assassin’s Blade, dat soleerwerk en afwisseling in tempo biedt, sluit de plaat goed af.

In Metamorphose nemen de heren echter wat te veel hooi op hun vork. Deze elf minuten durende compositie bevat zowel sterke passages als stukken waarbij je je aandacht verliest. De kolos begint met aangenaam Led Zeppelin-achtig getokkel en prima zang, maar het stevigere vervolg mist inventiviteit in het riff- en drumwerk. Het refrein is evenwel prima en de versnelling naar het snelste, Iron Maiden-esque deel geslaagd. Tijdens de tweede helft van de plaat, waarop het gemiddelde tempo flink lager ligt, is het wat lastiger om de aandacht erbij te houden. Dit omdat er vanaf Beyond Your Wildest Dreams wat pit mist, al is Restless Mind dankzij het (melodieuze) gitaarwerk een positieve uitzondering.

Dat sommige tracks wat minder impact hebben, ligt onder andere aan de productie van Gerben Klazinga (Knight Area). Het geheel had wat voller, dynamischer en krachtiger mogen klinken. Het zal wellicht een budgetprobleem zijn. Als dat zo is, is er toch zeer behoorlijk werk geleverd. De mix is prima, waardoor je alle instrumenten goed kunt horen. Wat bovendien vóór deze plaat spreekt, is dat er voor een natuurlijk geluid gekozen is. Zo klinkt het drumstel zoals een drumstel hoort te klinken en zijn enkele foutjes gewoon niet weggepoetst.

Metamorphosis is dus vooral een eerlijke plaat die door liefhebbers is gemaakt. Het wiel vinden ze niet opnieuw uit, maar de voorliefde voor old school rock en metal druipt ervan af. Hoewel de tweede helft van de plaat minder overtuigend is dan de eerste en er ruimte is voor verbetering, mogen ze beslist trots zijn op het eindresultaat.

Tracklist:
1. Web Of Deception
2. Dark Medicine
3. Metamorphoses
4. Beyond Your Wildest Dreams
5. Wasting Time
6. The Observer Of Chaos
7. Moonstruck
8. Restless Mind
9. The Assassin's Blade

Score: 70 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 3 juni 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]