Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Dynazty - The Dark Delight
Jaar van release: 2020
Label: AFM Records
Dynazty - The Dark Delight
Sinds Nils Molin bij Amaranthe zingt, profiteert Dynazty daarvan. De extra aandacht die laatstgenoemde band, waarin hij al sinds 2008 zingt, daardoor krijgt, levert namelijk extra energie op. Dat bleek al uit de singles die voorafgaand aan de releasedatum van het nieuwe album uitkwamen. Maar kan The Dark Delight ook over de hele lengte zijn kracht behouden?

Ja, dat kán. Het ligt er wel aan of je op zoek bent naar vernieuwing of niet. Meerdere melodieën binnen de melodieuze pop metal van deze Zweedse groep komen namelijk bekend voor. Zo lijkt een deel van het couplet van From Sound To Silence als twee druppels water op het begin van het refrein van No More Hollywood Endings van Battle Beast. Er zijn wel meer momenten van recycling, zoals de zanglijnen à la Amaranthe en Kamelot in het eurodancemetal-achtige Paradise Of The Architect.

De gedreven en enthousiaste uitvoering maakt echter veel goed. De man achter de knoppen, Jacob Hansen, laat dat aspect goed naar voren komen. Hij laat de veelal door de jaren tachtig geïnspireerde metal zuiver en krachtig klinken. Gepolijst, maar met voldoende ruimte voor het metal-aspect in het gitaar- en drumwerk. Verrassingen zul je niet veel vinden, al komt Henrik "GG6" Englund (Amaranthe) screamen in From Sound To Silence en is de doedelzak-achtige gitaarlead in The Man And The Elements een geslaagde vondst.

De sterkste nummers van het album vind je verspreid over de setlist. Halverwege is er het sterke trio Hologram, Heartless Madness en Threading The Needle en het album begint ijzersterk met het energieke, sleazy rockende Presence Of The Mind. Heartless Madness zal een waar feest veroorzaken tijdens concerten en tot die tijd kun je thuis onmogelijk stil blijven zitten tijdens het beluisteren van dit opgewekte nummer. Zonder meer een vaste waarde op de setlist. Ook The Black gaat het live goed doen. Threading The Needle, waar fans van het recente materiaal van Within Temptation blij van worden, heeft instrumentaal wat meer diepgang dan de gemiddelde track. Zo bevat dit nummer twee sterke solo’s en is de samenkomst van gitaar- en toetsenpartijen zeer geslaagd.

Er staan ook wat minder bijzondere composities op deze plaat. Het Muse-achtige Waterfall is vooral degelijk, net als From Sound To Silence, The Dark Delight (dat de soleerkunsten op gitaar fraai etaleert), The Shoulder Devil en The Road To Redemption. Ze scoren een voldoende. Vooral laatstgenoemde bevat verfrissende elementen, zoals een western-achtige vibe en een bijdrage op slidegitaar, maar tot de hoogtepunten behoort dit nummer dus niet.

The Dark Delight toont evenwel een uiterst gemotiveerde groep muzikanten. Ook al gaat het geheel met de laatste vier tracks een beetje als een nachtkaars uit, het is een plaat die de fans van Dynazty tevreden zal stellen en nieuwe liefhebbers zal verwelkomen. De songs zijn energiek, prima geproduceerd en professioneel uitgevoerd. In onzekere tijden biedt deze nieuwe collectie songs hoop en een energieboost.

Tracklist:
1. Presence Of Mind
2. Paradise Of The Architect
3. The Black
4. From Sound To Silence
5. Hologram
6. Heartless Madness
7. Waterfall
8. Threading The Needle
9. The Man And The Elements
10. Apex
11. The Road To Redemption
12. The Dark Delight
13. The Shoulder Devil

Score: 77 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 11 mei 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]