Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Therion - Secret Of The Runes
Jaar van release: 2001
Label: Nuclear Blast Records
Therion - Secret Of The Runes
Het nieuwe album van Therion is weer een stap verder van deze metal/opera crossover band. Wat meer gitaargeweld als op voorganger Deggial, klinkt deze band weer erg lekker, met al zijn hemelse koortjes (hier is echt goed werk geleverd!!). Ook enkele solisten laten hun mooie zangstemmen horen, maar 80 procent is koor (zowel mannen als vrouwenkoor).

Het concept is de Noorse mythologie, en de nummers gaan elk over de verschillende noorse werelden (asgard = godenwereld, midgard = mensenwereld, Jotunheim = reuzenwereld enz). Ook is er een openingsnummer en een afsluiter(titelnummer) en zijn er twee bonustracks.
Er wordt gezongen in Scandinavische talen, Duits en Engels. Christofer Johnsson, de componist/gitarist, zingt zelf niet of nauwelijks meer.

De muziek: gitaar (ook soms acoustisch), drums, bas, maar ook een hoop klassieke instumenten, vaak vrij zeldzame. Ik geloof dat keyboards zelfs helemaal afwezig zijn. De nummers zitten goed in elkaar, doch vind ik ze een beetje eenvoudig qua melodietjes, en ook vrij herhalend. Ook had het af en toe wel ietsje sneller gemogen naar m'n smaak. Het muzikale niveau van Rhapsody of echt symponisch klassieke muziek word nergens gehaald.

Het had dus zeker beter kunnen zijn, maar begrijp me niet verkeerd, de cd is echt een kwaliteitsproduct, zuiver, ambitieus en professioneel. De 2 bonuscovers, van nummers van The Scorpions en ABBA, zijn erg leuk, vooral de laatste is misschien wel mijn favoriete nummer op deze plaat. ABBA heeft nog nooit zo als Rammstein geklonken als hier!

De fans zullen het zeker een goede plaat vinden, en als je gek op koorgezang bent bij (symphonische) metalacts zoals Ayreon en Nightwish, of Gothic acts die die richting ingaan, moet je zeker hier eens naar gaan luisteren!

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 80 / 100

Reviewer: AriAn
Toegevoegd: 20 oktober 2001

Koop dit album in

Meer Therion:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Therion - Secret Of The Runes
Reactie van een op 20-10-2001 om 19:52u
Score: 80 / 100

Kleine correctie: Het vorige Therion album heette dus Deggial (niet denial) :S

Therion - Secret Of The Runes
Reactie van novascottia op 20-10-2001 om 23:59u
Score: 80 / 100

Op de digipack versie staan nog twee bonus tracks, waaronder een vette versie van Abba's "Summernight City". Verder een goed album, maar iets minder stevig dan "Theli" of "Vovin".

Therion - Secret Of The Runes
Reactie van tisgoed op 25-10-2001 om 20:44u
Score: 80 / 100

Een goed album maar ik vind ook dat de nummers soms wel simpel van opzet zijn, maar de koren klinken ongelovelijk goed!!! Echt een aanrader;.

Therion - Secret Of The Runes
Reactie van een op 02-11-2001 om 22:16u
Score: 60 / 100

sorry ik vind 'm echt saai. een stuk minder goed dan Theli en Deggial.

Therion - Secret Of The Runes
Reactie van WorldOfMetal op 26-05-2004 om 12:51u
Score: 90 / 100

Hij is erg goed, alleen om nou dit met rhapsody te vergelijken..., dat is hele andere muziek. Therion maakt hele aparte muziek waarin koren een hele belangrijke rol spelen en niet alleen maar bedoelt zijn om de muziek op te fleuren. Maar goed. Je kunt horen dat er veel werk besteed is aan dit album, prachtige composities. Therion maakt unieke muziek op hoog niveau, en dat mogen ze nog jaren blijven doen.

Therion - Secret Of The Runes
Reactie van Een_Metalfan op 16-04-2005 om 11:12u

mja rhapsody is softe-groene-powermetal , therion is symphonische opera gothic metal