Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  17 februari:
 • Decapitated, Black Tongue, Archspire en Inferi
 • Inhumate, Teethgrinder en Distaste
Kalender
Vandaag jarig:
 • Adam "Desecrator" Malinowski (Behemoth) - 45
 • Alex Varkatzas (Atreyu) - 40
 • Antero Manninen (Apocalyptica) - 49
 • Erlend Hjelvik (Kvelertak) - 37
 • Igor Leiva Benavides (Poema Arcanus) - 47
 • Jussi Rautio (Battlelore) - 44
 • Kai Hansen (Gamma Ray) - 59
 • Matthieu Plana (Heavenly) - 44
 • Mauricio Nader (Six Magics) - 41
 • Sami Lopakka (Sentenced) - 47
 • Simone Simons (Epica) - 37
 • Steve Asheim (Deicide) - 52
Review

Irata - Tower
Jaar van release: 2019
Label: Small Stone Records

Irata - Tower

Het uit Greensboro (North Carolina) afkomstige Irata wordt een paar jaar terug door leden van de bekende sludgeband Kylesa ontdekt. Via het door die band gerunde label Retro Futurist brengt Irata zijn tweede full-length uit. Wat opvalt, is dat de groep voor het eerst gebruikmaakt van vocalen. Een goede zet, want de zang op Sweet Loris (2015) is één van de pluspunten van de plaat. Op het door Small Stone Records uitgebrachte Tower zet Irata deze koers voort. De acht nieuwe nummers zijn catchy, maar tegelijkertijd ook complex en divers van aard.

De plaat begint met de korte titeltrack, waarin Irata een rechttoe rechtaan sludge-sound laat horen. Het nummer heeft veel power en groove en wordt met Mastodoniaanse zang gebracht. In de tracks Waking Eye en Leviathan zijn vooral de gitaarpartijen progressiever. De basloopjes zijn goed te horen en het drumwerk klinkt lekker strak. Deze progressieve sludge-elementen worden geflankeerd door zeer sterke, meerstemmige cleane zang. In Weightless combineert Irata de melodieuze sludge à la Torche met de energie van Jane’s Addiction, wat een pakkend en onweerstaanbaar geheel oplevert.

Innocent Murmur begint aanvankelijk poppy met bijna Weezer-achtige zang. Hierna gaat het geleidelijk over in een muur van krachtige gitaar-, bas- en drumpartijen. Vervolgens wordt er weer de pakkende melodie van het begin opgepikt. Irata bouwt de composities goed op en past veel afwisseling toe. Crawl To Corners is de meest afwijkende song. Aan het begin van die track maakt Irata gebruik van een trompet. De sfeervolle melodie van de trompet wordt hierna overgenomen door de gitaren en de vocalen. De gitaren en vocalen nemen hierna de sfeervolle melodie van de trompet over. Een front van sludgy gitaarriffs en spierballen kwekende, zware ritmes doorbreken de prachtige, breekbare sfeer. Afsluiter Constellations is nog zo’n sfeervolle compositie, waarin de naar Tool neigende gitaar- en baspartijen gepaard gaan met een dromerige shoegaze-sfeer en krachtige sludge-elementen.

Irata weet goed hoe het songs moet schrijven. De songstructuren zijn afwisselend. De groep wisselt regelmatig van tempo en sfeer. Ondertussen verkent Irata de grenzen van sludge, stoner en alternatieve rock/metal. Regelmatig tijdens het beluisteren van Tower duiken er associaties met andere bands op. Desondanks klinken de acht songs toch echt primair als een product van Irata. Met een eigen smoel dus. Wellicht is de cleane, pakkende zang voor liefhebbers van grom- en brulwerk een minpunt. Dat is uiteraard een kwestie van smaak. De dubbele zanglijnen zijn echter uiterst goed verzorgd en zijn daarom één van de kwaliteiten van deze band.

Tracklist:
1. Tower
2. Waking Eye
3. Weightless
4. Innocent Murmur
5. Leviathan
6. Crawl To Corners
7. Golden Tongue
8. Constellations

Score: 83 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 24 juli 2019

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.