Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Overkill - The Wings Of War
Jaar van release: 2019
Label: Nuclear Blast Records

Overkill - The Wings Of War

The Wings Of War is de recentste toevoeging aan de immense discografie van de Amerikaanse band Overkill. Met negentien studioalbums in bijna vier decennia (het debuut Feel The Fire stamt uit 1985) is de groep een constante factor in de muzikale levens van velen. Het is moeilijk om geen zwak te hebben voor deze thrashploeteraars. De raspende, schurende en hoge zang van frontman Bobby Blitz kan je niet liggen, maar over het algemeen is het liefde op het eerste gezicht. De no-nonsense-houding en metal zonder poespas spreken aan.

Het maakt niet zoveel uit of die eerste kennismaking tijdens een van de vele energieke optredens is of een toevallig nummertje uit de enorme platenbak. Overkill beklijft met ruwe thrash metal die doorspekt is met punk- en hardcoreinvloeden. D.D. Verni’s basgeluid vormt al veertig jaar het kloppend hart dat de snerpende gitaarpartijen en bonkende drumpartijen bij elkaar brengt. Drummer Jason Bittner (ex-Flotsam And Jetsam, Shadows Fall) maakt sinds 2017 deel uit van Overkill. The Wings Of War is zijn eerste studioplaat met de groep.

Na een vlaag van experimenteerdrift in de jaren negentig levert Overkill al twee decennia lang prima materiaal af. Niet elk album is een doorslaand succes, maar over het algemeen valt er weinig aan te merken op het studiomateriaal. Voor grote verrassingen zorgt Overkill al lang niet meer, maar het is een verademing om een willekeurige plaat van de afgelopen jaren erbij te pakken en te kunnen rekenen op een flinke portie kwaliteitsthrash. The Wings Of War breekt niet met die trend.

Ook dit keer wordt het album ingeleid met een beukend openingsnummer, met een langgerekte, enigszins mechanistische introductie. De vertrouwd klinkende, met punk doorspekte thrash metal vliegt je vervolgens om de oren. Alle bekende Overkillthema’s en elementen komen voorbij. Zo ontbreekt de vleermuis niet in de teksten (BatShitCrazy) en is er een punkerig ‘pretnummer’ (Welcome To The Garden State). Het is het typische Overkill waar we op kunnen bouwen. De collectie songs op The Wings Of War weet als totaalpakket minder indruk te maken dan het materiaal op de voorgangers The Grinding Wheel (2017) en White Devil Armory (2014), maar het ontloopt elkaar niet veel. Simpelweg een degelijk nieuw album van de wrecking crew uit New Jersey.

Tracklist:
1. Last Man Standing
2. Believe In The Fight
3. Head Of A Pin
4. BatShitCrazy
5. Distortion
6. A Mother’s Prayer
7. Welcome To The Garden State
8. Where Few Dare To Walk
9. Out On The Road-Kill
10. Hole In My Soul
11. In Ashes

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 22 februari 2019

Koop dit album in

Meer Overkill:

[ Terug naar de Album Reviews ]