Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-01-2021

Meduza - Upon The World
Jaar van release: 2004
Label: Massacre Records
Meduza - Upon The World
Meduza maakte twee jaar geleden bij veel mensen al een goede indruk met het debuut 'Now and forever'. Terecht, want neoklassieke hardrock en prog metal vermengen in bondige nummers van een vijftal minuten is niet voor iedereen weggelegd. Het brein achter deze band is nog steeds meestergitarist Stefan Berg die nu ook weer bijna alle nummers schreef. Apollo Papathanasio van Time Requiem (en ex-Majestic) bezit, zoals iedereen die hem ooit hoorde zingen, over een dijk van stem die soms wel wat aan sir Allen van Symphony X doet denken.

Dit, naar prog begrippen, vrij korte album bevat negen schitterende nieuwe composities. Het leuke aan Meduza is dat ze hun muzikale kunnen nooit zodanig willen etaleren dat het saai wordt: de nummers en sterke refreinen staan zoals altijd centraal. Het grote voordeel daarvan is dat de band op een vrij groot publiek kan mikken. Want wie kan er nu nummers als 'Design for live' (perfecte straight to your face opener), het Malmsteen-achtige 'Dream on' (zo schrijft onze Yngwie ze al lang niet meer!) of het moderne 'Can you tell' weerstaan? Niet dat er iets met die andere nummers mis is, want alle nummers mogen er wezen (enkel de slappe en saaie ballade-achtige afsluiter 'In death' valt mij persoonlijk tegen).

De productie is niet goed maar geweldig te noemen (verantwoordelijke hiervoor is producer Mike Wead van Mercyful fate) en het artwork was in handen van Travis Smith. Je weet wel die kunstenaar die de laatste jaren furore maakte met zijn artwork dat cd's van onder andere Iced Earth, Nevermore, Opeth en Testament sierde. Dus met de vormgeving van dit nieuwe Meduza album zit ook alles goed (het oog wil immers ook wel wat!). Fans van hardrockbands als Baltimoore tot Malmsteen gitaarfans tot progmetalheads: iedereen kan hier wel wat mee. De beste release in het genre sinds het vorig jaar verschenen 'Underworld' van Adagio. Dit album is nog net niet zo goed als dat meesterwerk maar het komt akelig dicht in de buurt. Een band om in de gaten te houden.

Tracklist:
1. Design for live
2. The vision
3. Dream on
4. Divina comedia
5. Face of a demon
6. Upon the world
7. Can you tell
8. Voices
9. In death

Score: 87 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 20 april 2004

Koop dit album in

Meer Meduza:

[ Terug naar de Album Reviews ]