Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Moonspell - Lisboa Under The Spell
Jaar van release: 2018
Label: Napalm Records
Moonspell - Lisboa Under The Spell
“We’ll surely not last another 25 years, but no one can take these past 25 years from us”, aldus Fernando Ribeiro, frontman van Moonspell tijdens het optreden van de Portugese band op 4 februari 2017 in een uitverkocht Campo Pequeno in thuisstad Lissabon. Vierduizend fans zijn daar getuige van de live-uitvoering van maar liefst drie albums. Dat zijn Wolfheart (1995), Irreligious (1996) en Extinct (2015). De geluids- en video-opnamen kwamen recentelijk beschikbaar op dvd, blu-ray en 3cd onder de naam Lisboa Under The Spell. Het is het eerste live-album sinds Lusitanian Metal (2008).

De geluidskwaliteit van deze release verdient een groot compliment. De verschillende partijen staan er krachtig en helder op. De sfeer van de nummers komt goed tot zijn recht door de uitstekende mix en master. Er zijn prima gastoptredens van Mariangela Demurtas in Raven Claws en van Sílvia Guerreiro en Carmen Susana Simões (The Crystal Mountain Singers) in Vampiria. Fernando brengt het er vocaal goed vanaf, al lijkt zijn concentratie iets weg te zakken tijdens een paar nummers van Extinct. Mag het ook na twee uur zingen? Veel woorden van zijn kant tussen de nummers door zijn er niet. Hij spreekt de concertgangers in het Portugees toe. De uitspraken zijn Engels ondertiteld.

Het blijkt voor regisseur Victor Castro een lastige taak om alles goed in beeld te brengen. Door de rook en het veelal blauwe en rode licht op het donkere podium is het niet eenvoudig de bandleden scherp te presenteren. Uitstekende shots en mindere wisselen elkaar dan ook af. De belangrijkste momenten en elementen van de show zijn overigens vanuit veel hoeken wel goed in beeld gebracht. Enkele hoogtepunten zijn de favorieten Vampiria, Ataegina (met dansende fans), Alma Mater, Mephisto (laatstgenoemde met vuurshow) en Full Moon Madness (met drie zangeressen en vuurshow), waarbij zowel de band, de lichttechnicus en de fans wat extra geven. De intro van Extinct (All Gone From The Wild) en de aanwezigheid van Carolina Torres met zwaard tijdens het titelnummer verdienen een eervolle vermelding vanwege de mooie show.

Zo valt er voldoende te genieten tijdens het bekijken en beluisteren van deze omvangrijke release. De vaste show-elementen zijn aanwezig, maar er zijn hier en daar ook wat extra’s, zodat deze uitgave de moeite waard is voor de fans. De korte rockumentary laat de voorbereidingen van de bandleden zien op de dagen voorafgaand aan de show. De dvd eindigt heel bijzonder met een vermoeide Fernando, die zich leeg voelt en vertelt dat de band eigenlijk niets speciaals doet. Hij doet Moonspell daarmee tekort, want niet alleen veranderde het leven van de bandleden vanaf Wolfheart, ook betekenen de albums veel voor een grote groep liefhebbers. Voor mensen die minder bekend zijn met het materiaal en de shows van de Portugese band is Lisboa Under The Spell een prettige kennismaking.

Tracklist:
I - Rockumentary- Band Documentary By Victor Castro

II – "Wolfheart" Show - Full Album Played Live
1. Wolfshade (A Werewolf Masquerade)
2. Love Crimes
3. Of Dream And Drama
4. Lua D'inverno
5. Trebaruna
6. Ataegina
7. Vampiria
8. An Erotic Alchemy
9. Alma Mater

III – "Irreligious" Show - Full Album Played Live
1. Perverse Almost Religious
2. Opium
3. Awake!
4. For A Taste Of Eternity
5. Ruin & Misery
6. A Poisoned Gift
7. Raven Claws (Feat. Mariangela Demurtas)
8. Mephisto
9. Herr Spiegelmann
10. Full Moon Madness

IV – "Extinct" Show - Full Album Played Live
1. All Gone From The Wild (intro)
2. Breathe (Until We Are No More)
3. Extinct (feat. Carolina Torres)
4. Medusalem
5. Domina
6. The Last Of Us
7. Malignia
8. Funeral Bloom
9. A Dying Breed
10. The Future Is Dark

V - Making Of - Show Day

VI – Gallery - Live And Backstage Pics

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 25 augustus 2018

Koop dit album in

Meer Moonspell:

[ Terug naar de Album Reviews ]