Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Tremonti - A Dying Machine
Jaar van release: 2018
Label: Napalm Records
Tremonti - A Dying Machine
Mark Tremonti is altijd bezig met het maken van muziek. Is hij niet aan het werk voor Alter Bridge, dan spendeert hij zijn tijd aan het naar zichzelf vernoemde soloproject Tremonti. Zodoende is A Dying Machine alweer het vierde album in zes jaar tijd. Opvallend is dat ondanks de hoge productiesnelheid de formatie per plaat beter lijkt te klinken en mooiere albums aflevert. Zodoende komt de meestergitarist met A Dying Machine met zijn beste plaat tot nu toe.

Het bijzondere aan dit album is, dat het om een concept gaat dat raakvlakken heeft met Terminator en I, Robot. Het gaat over de toekomst, waarin mensachtige robots gebouwd zijn om te dienen, maar een eigen wil krijgen en in opstand komen. Het verhaal zal ook uitkomen in boekversie, al is het jammer dat dit niet tegelijkertijd met de release van de plaat gebeurt.

A Dying Machine gaat krachtig van start. Bringer Of War, From The Sky en het titelnummer laten een dynamische band horen. Het spel van de muzikanten is fel en op snelheid gericht. Het is de zang van Tremonti die grotendeels zorgt voor een melodieus aspect. Ditmaal meer dan voorheen met grootste refreinen en ohwoooh-meezingmomenten. Daarnaast lukt het hem ook steeds beter om met meer gevoel en variatie te zingen. Dat liet hij al wat meer op voorganger Dust (2016) horen, maar ditmaal komt het nog beter uit de verf. Het zijn klassetracks met een wat emotionelere lading zoals Trust en As The Silence Becomes Me die hem daartoe alle ruimte geven.

Met veertien tracks en een speelduur van meer dan een uur lijkt de plaat in eerste instantie te verzuipen in verzadiging. Toch valt dat na meerdere luisterbeurten gigantisch mee. Het materiaal is voorzien van genoeg variatie en over de gehele linie zijn het sterke songs die de aandacht op weten te eisen. Daarnaast is een pluspunt om niet eens zozeer tekstueel de nadruk te leggen op het concept, want de teksten zijn zo geschreven dat ze veelal multi-interpreteerbaar zijn.

Slechte tracks kent A Dying Machine niet. Hooguit een paar momentjes waarop de aandacht misschien wat verslapt, maar die worden ruimschoots gecompenseerd door zeer sterk en afwisselend materiaal. Tremonti komt met een dynamische plaat, waarop harde songs afgewisseld worden met episch en avontuurlijk ingestelde nummers. De band lijkt per album te groeien en dat kun je zeker stellen over de vocale prestaties van Mark Tremonti. Zodoende is zijn solo-band op dit moment wellicht zelfs interessanter dan grootmacht Alter Bridge en gezien de kwaliteit van die groep zegt dat aardig wat.

Tracklist:
1. Bringer Of War
2. From The Sky
3. A Dying Machine
4. Trust
5. Throw Them To The Lions
6. Make It Hurt
7. Traipse
8. The First The Last
9. A Lot Like Sin
11. As The Silence Becomes Me
12. Take You With Me
13. Desolation
14. Found

Score: 85 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 2 augustus 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]