Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2021

Apathy Noir - Black Soil
Jaar van release: 2018
Label: eigen beheer

Apathy Noir - Black Soil

Apathy Noir is het soloproject van de Zweedse multi-instrumentalist Viktor Jonas (ex-Nattstrype). Om juridische redenen is de naam Apathy gewijzigd nadat Across Dark Waters in 2016 verscheen. De progressieve doom/death doet denken aan het vroege werk van Swallow The Sun, Katatonia, My Dying Bride en Opeth (My Arms, Your Hearse). Black Soil is het vierde album en ditmaal heeft Viktor samengewerkt met vocalist/tekstschrijver Andrew Walmsley (Beyond Grace, Twilight's Embrace). Gitarist Lars Björkens (Throne Of Heresy) speelde de leads in voor de openingstrack en voor Bloodsong.

Door de samenwerking met Andrew (Andy) heeft Black Soil een extremer karakter dan Across Dark Waters. Die plaat nam Viktor op met Matthias Wetterhall (ex-Sarea), net als het debuutalbum A Silent Nowehere (2008) overigens. Zijn grunts zijn diep, terwijl Andy vooral screams gebruikt. Matthias is wel een betere zanger dan Andy. Zijn cleane passages zijn niet altijd goed, zoals in The Void Which Binds. Verder weet Andy met zijn gevarieerde stemgeluid zeker te boeien. Op dit album komen de blackmetalroots van Viktor eveneens meer tot uiting.

De extreme passages worden afgewisseld met ingetogen, melodieuze stukken. Het catchy Samsara weet meteen te boeien met een eenvoudige, folkachtige melodie. Door een goede opbouw, dromerige instrumentale passages en fraaie leads van Lars Björkens, weet ook het ruim acht minuten durende Bloodsong van begin tot eind te boeien. De onverwachte akkoorden aan het begin van Towers Of Silence wakkeren eerst de nieuwsgierigheid aan, maar blijken later behoorlijk verslavend. Zo bevat iedere track wel iets waardoor het album als geheel aangenaam luistervoer is.

Black Soil is een echte groeiplaat en komt pas na meerdere luisterbeurten volledig tot zijn recht. Een aanrader voor de fans van het vroege werk van de eerder genoemde bands, maar ook liefhebbers van atmosferische black metal zouden de plaat eens moeten beluisteren.

Tracklist:
1. The Glass Delusion
2. Samsara
3. Black Soil
4. The Void Which Binds
5. Bloodsong
6. Towers Of Silence
7. Time And Tide

Score: 85 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 20 april 2018

Koop dit album in

Meer Apathy Noir:

[ Terug naar de Album Reviews ]