Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

05-06-2020

Fleddy Melculy - De Kerk Van Melculy
Jaar van release: 2018
Label: Sony
Fleddy Melculy - De Kerk Van Melculy
Sinds de release van Helgië anderhalf jaar geleden heeft Fleddy Melculy zich ontpopt als de enige ware Verlosser van de metalscene in de lage landen. Maar wat is de Vlaamse ''el salvador'' zonder gebedshuis? Niemand natuurlijk. Daarom gaat februari 2018 de geschiedenis in als de maand waarin De Kerk Van Melculy werd opgericht. Om dit heugelijke feit te vieren, gaat deze historische gebeurtenis gepaard met de release van deze dubbelplaat, die ongetwijfeld in deze kerk zal dienen als het allesomvattende evangelie van Melculy.

Met opener Kerk weet Fleddy Melculy al direct een gevoelige snaar te raken. Het betreft hier geen uitleg over hoe zijn eigen congregatie eruit zal zien. Er worden juist pijnlijke herinneringen opgehaald aan de vroegere kerkbezoeken: de eentonigheid, de lange diensten, de gezangen, de collectes. Ik begrijp zijn frustratie maar al te goed, omdat ook ik een chronisch slapende reet heb opgelopen van die harde houten kerkbankjes. Ook De Kerk Van Melculy staat garant voor een lange zit, al zijn de gezangen in ieder geval een stuk geestiger dan die je normaliter op zondagen hoort.

Op dit dubbelalbum gaat Melculy en zijn Leger des Hels doodleuk verder waar het met Helgië was gebleven: een mengeling van thrash, hardcore en driftbuien over van alles en nog wat. Natuurlijk is de thematiek weer uiterst herkenbaar. Want wie wordt er niet bozig van bezoekjes aan de IKEA, zoals wordt bezongen in Ik Wil Niet Gaan. Wie wenst niet om na een week zwoegen zich een stuk in de kraag te zuipen (Varken) en baalt er niet van krappe gaten of een klotsende maag? Melculy is met recht een man van het volk te noemen.

Op muzikaal vlak wordt er netjes binnen de lijnen gekleurd en biedt deze plaat wat weinig variatie. Alleen Serge, De Robot valt uit de toon, vooral omdat het nummer klinkt als een hele lelijke bastaardszoon van Radioheads OK Computer. Dit maakt eigenlijk niet zoveel uit, want De Kerk Van Melculy bevat genoeg straffe tracks, waarvan 668 (in samenwerking met King Hiss) het absolute hoogtepunt is.

De Kerk Van Melculy komt binnen als een behoorlijke overdosis, maar niet per se eentje waardoor je je ellendig gaat voelen. Aan Helgië kan dit dubbelalbum niet tippen, deels omdat de nieuwigheid er natuurlijk ook wel van af is. Maar belangrijker is dat er weer genoeg te lachen valt. In een wereld waar te veel bands zichzelf net iets te serieus nemen, is de aanwezigheid van Fleddy Melculy meer dan welkom.

Tracklist cd 1:
1. Kerk
2. Zijde Gij Hier Nu Nog
3. 2 Dagen Te Laat
4. Camouflage
5. Foto Van Uw Hoofd
6. Verplicht Akoestisch Intermezzo
7. Varken
8. Ik Wil Niet Gaan
9. Moeidunidotcom
10. Min Duizend Scenepoints
11. Serge, De Robot

Tracklist cd 2:
1 Ik Ben Kwaad
2. De Ware Aard
3. 668
4. Ik Hou Van U En Ik Haat U
5. Pinokkio
6. Verplicht Epic En Duister Intermezzo
7. Het Gat Dat Niet Groot Genoeg Was
8. Apu's Revenche
9. Voor Altijd Jong
10. Nooit Meer Drinken
11. Het Interview
12. T-Shirt Van Metallica (Beastie-remix)
13. Party By Jou Huis
14. Den Bus Gemist
15. Feestje In Uw Huisje (live)
16. Het Is Wat Het Is (live)
17. Ik Haat Jazz (live)
18. Proven (Hatebreed-cover) (live)
19. T-Shirt Van Metallica (live)

Score: 75 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 13 februari 2018

Koop dit album in

Meer Fleddy Melculy:

[ Terug naar de Album Reviews ]