Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-10-2021

Black Space Riders - Amoretum Vol.1
Jaar van release: 2018
Label: Cargo Records

Black Space Riders - Amoretum Vol.1

Het Duitse Black Space Riders viert dit jaar zijn tienjarig bestaan. In deze tijd is de groep (niet te verwarren met de hardrockgroep Black Star Riders) behoorlijk actief geweest en zijn er vijf full-lenghts en één ep uitgebracht. De nieuwste aanwinst is Amoretum Vol.1. Het woord amoretum is een samenstelling van de woorden ‘amor’, oftewel liefde en ‘arboretum’. Laatstgenoemde duidt normaliter op een afgeschermde verzameling van bomen en struiken. De boodschap van deze plaat is eigenlijk een equivalent van die in het nummer All You Need Is You van The Beatles.

Ondanks het hippie-achtige thema en het fundament van psychedelica in de muziek, rockt Amoretum Vol.1 bij vlagen stevig. De plaat bevat diverse zware, groovende gitaarriffs. De rockende opener Lovely Lovelie is echter wat lauwtjes. Slecht is dit nummer niet – zo klinken de groovende riffs en grunts best aardig – maar toch vormt deze een middelmatig begin dat de luisteraar qua sound op het verkeerde been zet. Nee, dan doen de composities Another Sort Of Homecoming en Soul Sister (Inside Of Me) de ‘new wave of heavy psychedelic space rock’ van de Duitsers meer eer aan. De Pink Floyd-versus-Monster Magnet-track Movements mag er ook zijn, ook al gaat de compositie net iets te lang door.

Come And Follow is met zijn hardcore/crossover-achtige refrein een vreemde eend in de bijt en valt hierdoor nogal uit de toon. De daarop volgende songs Friends Are Falling en Fire! Fire! (Death Of A Giant) zijn prima. In het gitaarwerk zijn invloeden van U2 te horen en de bombastische refreinen doen wederom denken aan Monster Magnet. De pianostukken, meeslepende zang en postrockgitaarwerk in Fellow Peacemakers zorgen ervoor dat Amoretum Vol.1 een waardig einde krijgt.

Dit is een erg vermakelijke plaat met veel variatie. Desondanks zijn niet alle uitstapjes even geslaagd. Amoretum Vol.1 is door de wisselvalligheid een wat frustrerende luisterervaring. De band uit Münster komt als alles volgens planning gaat dit jaar met Amoretum Vol.2. Met iets meer stabiliteit dan Vol.1 kan dat zeker een mooie release opleveren.

Tracklist:
1. Lovely Lovelie
2. Another Sort Of Homecoming
3. Soul Shelter (Inside Of Me)
4. Movements
5. Come And Follow
6. Friends Are Falling
7. Fire! Fire! (Death Of A Giant)
8. Fellow Peacemakers

Score: 76 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 6 februari 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]