Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Sorcerer - The Crowning Of The Fire King
Jaar van release: 2017
Label: Metal Blade Records

Sorcerer - The Crowning Of The Fire King

Muzikaal bevindt Sorcerer zich op de scheidslijn tussen heavy metal en epische doom. Een kruising tussen Candlemass en Black Sabbath. De uitgesponnen tracks zijn bijzonder toegankelijk en weten van begin tot eind te boeien. The Crowning Of The Fire King doet niet echt onder voor het debuut In The Shadow Of The Inverted Cross (2015), maar klinkt gepolijster en is minder gevarieerd. Misschien ga je daardoor op andere dingen letten, waardoor de plaat als geheel mij toch een beetje tegenvalt.

Voorafgaand aan de release verschenen de video voor de opener Sirens en de lyricvideo voor Ship Of Doom, het vlaggenschip van de plaat. De verwachtingen waren hoog gespannen toen iets later de lyricvideo voor The Devil’s Incubus verscheen. Dit zijn wat mij betreft de sterkste tracks van de nieuweling. Niet dat de andere tracks ondermaats zijn, maar het niveau als geheel is minder hoog dan verwacht. Dat komt vooral doordat de sound welliswaar erg goed is, maar te gepolijst. Vooral de catchy refreinen halen de kracht eruit, met name in Abandoned By The Gods, Crimson Cross, de titeltrack en de afsluister Unbearable Sorrow. Het enige nog niet genoemde nummer is Nattvaka, een instrumentale track die nauwelijks iets toevoegt.

De lyrics en de muziek matchen ook niet. Hoewel de tracklist en de songteksten anders doen vermoeden, wordt de muziek nergens dreigend of deprimerend. Integendeel, de muziek roept eerder een heroïsch beeld op. Ook de gitaarpartijen van Kristian Nieman (ex-Therion) en Peter Hallgren geven je nergens een neerslachtig gevoel. Anders Engberg (ex-Dreams Fall, ex-Twilight) is een geweldige zanger, maar ik geloof hem niet. Bij vrijwel iedere track mis ik het juiste gevoel bij de lyrics.

Neemt niet weg dat The Crowning Of The Fire King een goede plaat is en hoog scoort in de reviews op andere sites. Los van de ietwat cheesy refreinen kan ik zeker genieten van dit album. De kwaliteit van deze Zweden ligt erg hoog, op ieder vlak. De muziek valt als een zware deken om je heen, de nummers zitten goed in elkaar en Anders levert een geweldige vocale prestatie. Het voelt niet goed om Sorcerer keihard af te rekenen op tekstbeleving, dus dat ga ik ook niet doen.

Tracklist:
1. Sirens
2. Ship Of Doom
3. Abandoned By The Gods
4. The Devil's Incubus
5. Nattvaka
6. Crimson Cross
7. The Crowning Of The Fire King
8. Unbearable Sorrow

Score: 79 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 30 december 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]