Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

Catapulco - Catapulco
Jaar van release: 2017
Label: Eigen beheer

Catapulco - Catapulco

Catapulco is een band die nog maar één jaar bestaat en tot dusver twee ep’s in eigen beheer uitgebracht heeft. Na Megatherium Blues (dat online niet vindbaar lijkt te zijn) volgt er dit jaar een zelfgetitelde ep. Het geluid van deze zeskoppige groep uit Keulen is te omschrijven als jarenzeventighardrock met duidelijke blues- en progrock-elementen.

De vier songs van deze ep (met een opvallend sterke productie voor een dergelijke, prille band) hebben een warme sound. Dit komt mede door de uitstekende zang van Maze Voigt. Zijn makkelijk verteerbare stemgeluid geeft de nummers een dosis blues en soul mee. Ook het orgelspel van Florian Bergmann draagt bij aan het aangename geluid van de songs.

In opener Bird Of Prey Supreme komt het warme geluid direct naar voren. De Duitsers zetten met dit nummer een prima blues-/classicrocknummer neer. Catapulco doet hier wat denken aan zijn landgenoten van Zodiac (een bluesrockband die dit jaar opgeheven is). Wanneer de groep het tempo wat opvoert, gaat de compositie meer de progrock op. Een tactiek die de band ook doorvoert in House en Turn Around. Everyday Fallacy is stukken energieker en sneller dan de overige songs. De dubbele gitaarsolo’s van Jan Elson en Till Skoruppa en het jarenvijftig rock ’n roll-achtige pianowerk van Bergmann zijn hier de hoogtepunten.

Het progressieve element ligt in elk nummer van Catapulco wel op de loer. Toch komt dit het beste tot uiting in Turn Around. Dit nummer loopt vanaf de start tot het einde erg goed. Het soulvolle ritme in de eerste passage is aanstekelijk en zelfs dansbaar. Na het duellerende gitaarwerk halverwege de track gaat de band over op een repetitieve, maar boeiende passage, die in mijn oren wel iets wegheeft van de slotpassage van I Want You (She’s So Heavy) van The Beatles. De songprogressie is dan ook indrukwekkend.

Catapulco is een laagdrempelig ep’tje met vier prima songs. De combinatie van blues en prog is in dit geval een geslaagde zet. De zang is zeker een pluspunt. Helemaal accentloos Engels wordt er niet gezongen, maar dat is hier niet storend. De songopbouw en de sound van de band maken Catapulco tot een band om in de gaten te houden.

Tracklist:
1. Bird Of Prey Supreme
2. Everyday Fallacy
3. House
4. Turn Around
Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 12 december 2017

Koop dit album in

Meer Catapulco:

[ Terug naar de Album Reviews ]