Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Howling Giant - Black Hole Space Wizard Part 1 & 2
Jaar van release: 2017
Label: Eigen beheer

Howling Giant - Black Hole Space Wizard Part 1 & 2

Tja, wat doe als je een deel 2 van een album wilt gaan reviewen, maar je het eerste deel nog niet kent? Deel 1 ook gaan beluisteren uiteraard. In dit geval gaat het om twee ep's van Howling Giant. Na het vorig jaar verschenen Black Hole Space Wizard Part 1 volgt dit jaar Part 2. De reden voor deze splitsing is niet helemaal duidelijk. Vooral omdat de in totaal tien songs een prachtige full-length zouden vormen. Black Hole Space Wizard bespreken we dan voor het gemak maar als één release. Deze twee ep’s zijn overigens niet het eerste wapenfeit van deze uit Nashville (Tennessee) afkomstige stonergroep. In 2015 brengt het trio (bestaande uit gitarist/zanger Tom Polzine, bassist/zanger Roger Marks en drummer/zanger Zach Wheeler) al haar zelfgetitelde debuut-ep uit. Hoewel de band op alle ep’s genoeg kwaliteit laat horen, is de progressie evident.

Howling Giant is zeker niet het eerste bandje dat een space-conceptalbum poogt te maken. Sterker nog, het is onderhand een beetje een uitgekauwd idee om te zingen over kosmonauten, onbekende planeten en zwarte gaten. Toch heeft het totaalplaatje van deze ep’s iets onweerstaanbaars. Het artwork is erg fraai. Het verhaal is niet te ingewikkeld. En de muziek heeft enerzijds een traditionele, eenvoudige stoner-insteek, maar er is ruimte voor enkele progressievere uitstapjes. Part 1 is wat steviger dan Part 2 en start aardig met Mothership. In dit nummer komt meteen één van de sterkere punten van Howling Giant naar voren: de zang. Alle bandleden doen een duit in het zakje en dat levert enkele meezingmomenten op. In Dirtmouth is een sneller en opgefokter geluid te horen, dat meer richting Mastodon gaat. Clouds Of Smoke sluit het eerste deel op een sfeervolle manier af. De songopbouw en de climax van dit nummer zijn prachtig. Het zijn de indrukwekkende, door elkaar heen lopende zanglijnen, die het nummer maken.

Part 2 is qua sound ingetogener en heeft een psychedelisch en progressief randje. Het instrumentale Henry Tate opent de ep dan ook met een wat meer verkennende insteek, waarin het psychedelische gitaarwerk de rode draad vormt. Het met ronkende fuzz doorspekte The Pioneer is misschien wel de meest pakkende song van het tiental. Ook Visions heeft dezelfde aanlokkelijke factor, maar heeft een veel uitdagendere opbouw en laat de progressieve kant van Howling Giant horen. Vooral bij de gitaarsolo aan het einde is het genieten. Ook het korte, instrumentale The Forest Speaks is erg fraai. Het nummer bestaat enkel uit akoestisch gitaarwerk, met een daardoorheen meanderende saxofoon en piano. Het uptempo Circle Of Druids schudt de boel daarna weer wakker. Dit tweedelige ruimteverhaal krijgt met Earth Wizard een waardige afsluiter. Een typisch stonernummer, maar wel erg goed en catchy uitgevoerd.

Howling Giant levert met deze twee ep’s een uitstekend totaalplaatje. Het is stoner zoals stoner moet zijn. Pakkend, vol power en groove, maar bij vlagen ook uitdagend. Beide ep’s zijn via Bandcamp volgens het Name Your Price-principe te downloaden. Black Hole Space Wizard is een dermate gave release, dat deze meer verdient dan om enkel digitaal gratis gedownload te worden.

Tracklist:
Black Hole Space Wizard Part 1:
1. Mothership
2. Exodus: Earth
3. Dirtmouth
4. Clouds Of Smoke

Black Hole Space Wizard Part 2:
1. Henry Tate
2. The Pioneer
3. Visions
4. The Forest Speaks
5. Circle Of Druids
6. Earth Wizard

Score: 82 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 5 december 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]