Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

05-06-2020

The Flying Eyes - Burning Of The Season
Jaar van release: 2017
Label: Ripple Music

The Flying Eyes - Burning Of The Season

De Amerikaanse band The Flying Eyes bestaat dit jaar tien jaar. In deze periode heeft de groep vier langspelers, twee ep’s en een split uitgebracht. De laatste aanwinst heet Burning Of The Season. Dat de band nog niet besproken is op Metalfan.nl, is ondanks de hoge productiviteit niet zo vreemd. De muziek die de mannen uit Baltimore maken, is namelijk behoorlijk mellow. Toch zullen enkele metalliefhebbers best uit de voeten kunnen met de gitaargeoriënteerde, psychedelische bluesrock.

Dat de groep al een tijdje meeloopt, is goed te horen. De muzikanten beheersen hun instrumenten overduidelijk goed. De ervarenheid komt ook tot uiting in de liedjes zelf; die zitten goed elkaar. The Flying Eyes weet goed wanneer er ruimte is voor wat jamwerk, maar slaat daarin niet door. De groep weet de songs kort te houden wanneer dat nodig is. Op de momenten wanneer er wel volop gejamd wordt, is het genieten geblazen. Bijvoorbeeld in Circle Of Stone en Oh Sister gaan gitaristen Will Kelly (tevens zanger) en Adam Bufano los. Hier zorgt het bluesachtige, huilende gitaarspel van dit duo voor een aantal kippenvelmomenten.

Deze twee songs vormen samen met de swingende bluesrock van Sing Praise, de psychedelische rock-versus-grunge van Fade Away en het pakkende Farewell de hoogtepunten. Vooral laatstgenoemde springt er vanaf de eerste luisterbeurten uit. In het nummer laat Kelly met zijn warme, goed getimede bluesvocalen horen, dat hij een uitstekende zanger is. Daarnaast zorgt zijn jammerende gitaarspel samen met dat van Bufano ook weer voor een gekweld klinkend bluessfeertje.

The Flying Eyes laat met Burning Of The Season een doorgewinterde indruk achter. De dromerige gitaarmuziek zal niet iedereen aanspreken, maar de plaat is een absolute aanrader voor de psychblues-liefhebbers. Hier en daar lijken de songs qua sound wat op elkaar, maar de warme, bluesy sfeer die de plaat ademt, maakt een hoop goed. In combinatie met het fraaie artwork is Burning Of The Season een prima package.

Tracklist:
1. Sing Praise
2. Come Round
3. Drain
4. Circle Of Stone
5. Fade Away
6. Farewell
7. Rest Easy
8. Oh Sister

Score: 81 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 24 november 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]