Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Manora - Dreamshapes
Jaar van release: 2017
Label: Eigen Beheer
Manora - Dreamshapes
Manora is een symfonische metalband uit Zuid-Holland. Een aantal jaren geleden zijn gitarist Ivo Visser en toetsenist Arthur Stok begonnen met het schrijven van songs voor het project, maar het duurt vanwege wisselingen nog tot eind vorig jaar voordat de line-up compleet is. Drummer Tijn Scholtze, bassist Tomasz Kisielewicz en zangeres Mirte van der Ham vormen samen met Ivo en Arthur een stabiel kwintet dat op 1 september zijn eerste ep wereldkundig maakte.

De release bevat vijf nummers in het straatje van het oude Delain, Epica, Within Temptation en After Forever (Endgame) en Nightwish (de single Dreamshapes en A Time Of Change). De band vermeldt progressieve invloeden, maar deze zijn nauwelijks aanwezig. Bijna overal blijft men musiceren in standaardmaten en -structuren. Het vijftal kleurt netjes binnen de lijntjes van het symfonische metalgenre. De muziek is daarmee enigszins voorspelbaar, al bevat Beacon Of Hope grunts van Mark Rog (Atlantia, Evenstate), een keyboardsolo en een gesproken gedeelte en duiken in The Conquest Superiority de enige gitaarsolo’s van het schijfje op.

De zang en keyboardpartijen staan prominent in de mix. Dat is terecht, want Mirte heeft een goede zangstem die het geheel draagt, al moet ze uitkijken met het niet te veel herhalen van hetzelfde trucje. Dat gaat vroeg of laat tegen zich werken, maar haar zanglijnen in het titelnummer en A Time Of Change zijn memorabel. Ook Endgame blijft hangen. Wat Manora in deze beginfase goed doet, is variëren. Zo is Endgame trager dan de opener. A Time Of Change is de snelste track. Deze bevat power metal met prima toetsenspel en goede zanglijnen.

Bas-, gitaar- en drumpartijen zijn vooral functioneel. Ze vormen een heavy basis waarop Arthur en Mirte hun kunsten kunnen vertonen. De drums staan wat te zacht in de mix waardoor er wat power mist. Vermeldenswaardig is het detail aan het begin van Endgame in het drumwerk (bekkens). Dat soort extraatjes mag vaker terugkomen, want het klinkt soms wat braaf en daardoor verslapt de aandacht. Opmerkelijk is dat de snaarinstrumenten in het begin van Beacon Of Hope even wat meer op de voorgrond staan, waar ze verder nauwelijks opvallen, of het moet al in het afsluitende The Conquest Superiority zijn.

Hoe formulair de muziek soms ook is, als je catchy tracks als Dreamshapes en A Time Of Change schrijft, kun je hier prima mee aankomen. Voor een hobbyband die net begint en alles zelf mixt, mastert en produceert, is de ep een goed verzorgd product, een eerlijke weergave van het kunnen van de muzikanten. Mirthe heeft een prettige zangstem, zingt ook in de hogere regionen zuiver en komt in meerdere nummers met zanglijnen die blijven hangen. Muzikaal mag het evenwel wat spannender. Als Manora weet voort te bouwen op de eerste drie tracks, dan kunnen we nog aangename dingen verwachten van deze band. Een goed begin is het halve werk.

Tracklist:
1. Dreamshapes
2. Endgame
3. A Time Of Change
4. Beacon Of Hope
5. The Conquest Superiority

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 11 oktober 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]