Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 februari:
  • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
  • João Paulo Martins (Ramp) - 50
  • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
  • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
  • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Review

Tid - Giv Akt/Bortom Inom
Jaar van release: 2017
Label: The Sign Records

Tid - Giv Akt/Bortom Inom

De ep's Bortom Inom (2007) en Giv Akt (2010) van de Zweedse formatie Tid (Time Is Divine) werden bij release ter download aangeboden. De roep van fans om fysieke kopieën was groot genoeg om deze muziek jaren later uit te brengen op vinyl en cd. Na het uitkomen van het nieuwe album Fix Idé (2016) heeft The Sign Records deze ep's samen uitgebracht op een enkele cd. De vinylversies zijn wel losse uitgaven.

Tid is opgericht door leden van de band Roswell, die met elkaar verder wilden nadat Roswell stopte en bestaat uit vocalist/kunstenaar Claudio Marino, Martin en Arvid Persner, Simon Söderberg en Björn Nilsson. Enkele van de muzikanten maakten deel uit van de occulte formatie (met knipoog) Ghost. Het vertrek van Martin Persner en Simon Söderberg bij die groep heeft ervoor gezorgd dat oude bands en projecten zoals Tid, maar ook Magna Carta Cartel weer zijn opgepakt.

Aangezien er enige overlap is tussen de leden van Tid en Magna Carta Cartel (MCC), is het niet verrassend dat de muziek ook parallellen vertoont. Waar MCC zich voornamelijk richt op melancholieke, dromerige en bitterzoete nummers, zoekt Tid het meer in de duistere regionen van de menselijke geest.

Dat is ook duidelijk te horen op het debuut Bortom Inom, dat met vier nummers als tweede aan bod komt op deze plaat. Het is onduidelijk waarom er voor die volgorde gekozen is. Wellicht omdat Bortom Inom meer als een afgerond geheel klinkt dan het latere Giv Akt. In essentie is Tid een postrockband, die elementen van diverse genres incorporeert om een eigen draai te geven aan de angsten, wanen en de nachtmerries die een muzikale invulling krijgen. De muziek is erg visueel, wat niet verbazingwekkend is, aangezien zanger Claudio Marino ook werkzaam is als (visueel) kunstenaar. De donkere klanken wekken beelden op van desolate, eenzame werelden, horrorscenario’s en meer.

Hoewel het geluid nog niet zo is uitgekristalliseerd als op Fix Idé, dat bijna een decennium later zal volgen, is de basis al aanwezig. Het gitaarspel vertoont nog veel gelijkenissen met dat van MCC. Teksten zijn minder belangrijk en fungeren meer als sfeermaker dan iets anders. Daar slaagt Marino goed in met zijn grommen en krijsen, hoewel deze nog niet van hetzelfde niveau zijn als later werk. Elektronische elementen en geluidseffecten zijn ruimschoots aanwezig en spelen een belangrijke rol.

De composities zijn nog niet zo goed uitgewerkt als later het geval zal zijn, maar desalniettemin heeft Bortom Inom enkele fantastische momenten. Met name de twee afsluitende songs van elk bijna tien minuten zitten goed in elkaar. Er wordt ruimschoots de tijd genomen om de melodielijnen uit te bouwen, ermee te spelen en te komen tot inventieve oplossingen. Met name tijdens de tweede helft van Se slagen de heren daar op weergaloze wijze in.

De tweede ep Giv Akt (2010) ligt in het verlengde van Bortom Inom en lijkt een tussenstation te zijn van het debuut en het album Fix Idé. Over het algemeen zijn de vijf nummers van Giv Akt donkerder en agressiever dan die van het debuut. Er wordt meer gekozen voor extremen, zeker tijdens het uiterst wanhopige Världen Stannar Med Mig. De uitzondering daarop is Flickan Och Kråkan, dat met een strakke opbouw van herhalende gitaarriffs en samples resulteert in een vrij opgewekt klinkende soundscape. Daarnaast zijn de zanglijnen, teksten en gesproken samples belangrijker geworden op Giv Akt in vergelijking met het debuut. Dat blijkt vooral uit de eerste drie songs.

Elke liefhebber van Tid kan met een gerust hart de beide ep's in huis halen. Hoewel er nog gezocht wordt naar een eigen, onderscheidend geluid, is duidelijk dat de basis er al is. De composities zijn in vergelijking tot het album Fix Idé minder gefocust en vertonen soms veel overlap met het werk dat enkele van de leden met Magna Cartal Cartel hebben gemaakt. Tid is bij uitstek geschikt voor liefhebbers van donkere, metal- en dark electro-geïnspireerde post-rock.

Tracklist:
Giv Akt
1. Libido
2. Lång Dags Flärd Mot Natt
3. Världen Stannar Med Mig
4. Lucid Sanndröm
5. Flickan Och Kråkan

Bortom Inom
1. Synvända
2. Kom Himmel, Kom Jord
3. Se
4. Västanvind

Score: 75 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 8 augustus 2017

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.