Pit
Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in januari 2023 is uitgebracht?

...And Oceans – As In Gardens, So In Tombs
Ahab – The Coral Tombs
Atrocity – Okkult III
Beyond The Black – Beyond The Black
Black Star Riders – Wrong Side Of Paradise
Death Engine – Ocean
Defy The Curse – Horrors Of Human Sacrifice
Esoctrilihum – Funeral
For I Am King – Crown
Hoplites (Ὁπλίτης) – I Lied
Høstsol – Länge Leve Döden
Imperium Dekadenz – Into Sorrow Evermore
Iravu – A Fate Worse Than Home
Katatonia – Sky Void Of Stars
Killer – Hellfire
Måneskin – Rush!
Obituary – Dying Of Everything
Riverside – ID.Entity
Schavot – Kronieken Uit De Nevel
Thy Darkened Shade – Liber Lvcifer II: Mahapralaya
Twilight Force – At The Heart Of Wintervale
Uriah Heep – Chaos And Colour
VV – Neon Noir
Walg – III
een ander studio-album uit januari 2023

[ Uitslag | Enquêtes ]

  8 februari:
 • Manowar
 • 9 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • 10 februari:
 • Diablo Swing Orchestra
 • Distant en Changing Tides
 • Dream Theater
 • For I Am King en Another Now
 • Sepiroth, Carceri en Buried
 • 11 februari:
 • Dizzy Mizz Lizzy en Jesper Binzer
 • For I Am King en Another Now
 • John Mitchell
 • Smyrna Death Fest
 • 12 februari:
 • Dream Theater
 • Up The Irons (met Dennis Stratton)
 • 13 februari:
 • Rolo Tomassi, Holy Fawn en Heriot
Kalender
Vandaag jarig:
 • Gas Lipstick (HIM) - 52
 • Morgan "Mogge" Löfstedt (Wulfgar) - 40
 • Paul Barker (Ministry) - 64
 • Vince Neil (Mötley Crüe) - 62

Vandaag overleden:
 • Tony Destra (Cinderella) - 1987
Achtergrond-artikel

Anneke van Giersbergen bij Beste Zangers 2021

Door Walter, augustus 2021

Op donderdag 2 september start een nieuw seizoen van Beste Zangers, het muziekprogramma op NPO 1, waarin zangers en zangeressen van Nederlandse en Belgische bodem elkaars werk eren door bekende of favoriete nummers van elkaar te coveren. Dat doen deze artiesten meestal door de songs in hun persoonlijke stijl te gieten. Het leidt tot bijzondere, emotionele uitvoeringen, diverse muzikale verrassingen en heel veel tranen.

Twee jaar geleden betekende deelname aan het programma de doorbraak van Floor Jansen bij het Nederlandse publiek. De metalzangeres die de wereld al had veroverd met After Forever en Nightwish, wist met haar veelzijdige optredens de harten van veel kijkers te veroveren. Ze toonde zich van haar emotionele en intieme kant met gevoelige ballads en liefdesliedjes, maar natuurlijk was er ook ruimschoots aandacht voor haar rock- en metalwortels. Het inspireerde onder meer Henk Poort zich te wagen aan de klassieker Sound Of Silence in het harde jasje van Disturbed. De bariton deelde zelfs het podium met Jansen tijdens haar uitverkochte soloshows, die volgden op het succes bij Beste Zangers.

Tijdens deze bijzondere avonden trakteerde Floor Jansen oude en nieuwe fans op een selectie van nummers uit het tv-programma en haar decennialange carrière. De afsluiter van deze shows was steevast de harde uitvoering van The Phantom Of The Opera met Henk Poort. Floor Jansen toonde zich een fantastisch uithangbord voor de harde muziek. Deze week rondt Jansen eindelijk haar solotournee af. De concerten in AFAS Live zijn vanwege de welbekende en voor de cultuursector desastreuze coronacrisis meerdere malen uitgesteld. Terwijl Jansen in Amsterdam het publiek een mooie avond zal bezorgen, begint een nieuwe lichting vocalisten aan een muzikaal avontuur.

Ook dit seizoen is er aandacht voor zangers met een andere achtergrond dan louter popmuziek. De bekendste naam voor metalminnend Nederland is Anneke van Giersbergen. De Brabantse zangeres maakte midden jaren negentig naam bij The Gathering. Met onder meer de hit Strange Machines inspireerden The Gathering en Van Giersbergen velen, waaronder Floor Jansen. Van Giersbergen maakt al lang geen deel meer uit van The Gathering, maar omarmt nog altijd de harde muziek. Zo was zij actief bij de progressieve metalband VUUR, hebben we haar kunnen zien en horen bij diverse projecten van Arjen Lucassen (Ayreon, The Gentle Storm) en Devin Townsend en is zij vooral ook solo te bewonderen. De komende weken zal blijken of zij net als Floor Jansen kan zorgen voor een brug tussen pop en metal.

Met welke nummers van de gasten van Beste Zangers gaat Anneke van Giersbergen aan de slag? En maakt zij van deze hits een metalfeestje of blijft zij dichter bij het origineel? De veelzijdige zangeres kan met veel stijlen uit de voeten. Ik verheug mij op een harde versie van een Time Bandits-klassieker tijdens de thema-avond van Alides Hidding, maar ook op wat Van Giersbergen kan brengen als countryzangeres met het werk van Joe Buck.

Daarnaast is het natuurlijk de vraag welke van haar favorieten en nummers de overige gasten kiezen. Worden we als kijker bijvoorbeeld getrakteerd op Valley Of The Queens door zangeressen Belle Perez en Karsu? De track van Arjen Lucassens opus magnum Into The Electric Castle lijkt ondertussen te zijn verworden tot Van Giersbergens lijflied. Wellicht waagt Roel van Velzen zich achter zijn piano wel aan het eerdergenoemde Strange Machines of maakt Bökkers van een van Giersbergens hardere tracks een met blues doorspekt nederrocknummer à la Normaal in zijn Sallandse dialect. Er zijn heel wat interessante combinaties mogelijk en er is veel om naar uit te kijken.

Twee jaar geleden kwam Anneke van Giersbergen als winnares uit onze enquête met als vraag welke metalzanger of -zangeres de lezers van Metalfan.nl graag in Beste Zangers zien verschijnen. Die wens is uitgekomen. We hopen dat de redactie van het televisieprogramma meeleest en ook een blik werpt op de andere toppers uit die enquête, denk bijvoorbeeld eens aan John Jaycee Cuijpers, Marcela Bovio, Raven van Dorst en nog zoveel anderen.

Beste Zangers is vanaf 2 september wekelijks te zien om 20:30 op NPO 1. Naast Anneke van Giersbergen zijn de kunsten van Alides Hidding, Belle Perez, Bökkers, Joe Buck, Karsu en Roel van Velzen te zien en horen.

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.