Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

11-07-2020

Interview: Venomous Concept
Met Shane Embury
Door Ard
Geplaatst in juni 2008

Waar een avondje bier drinken en pizza eten al niet goed voor is. De band Venomous Concept heeft haar bestaansrecht hieraan te danken. Deze band met leden van Napalm Death en Brutal Truth heeft onlangs haar tweede album Poisoned Apple uitgebracht. Tijd dus voor een gesprek met Shane Embury, gitarist van Venomous Concept en bassist van Napalm Death.

Venomous Concept

Shane, kun je ons eens wat vertellen over de totstandkoming van het tweede album Poisoned Apple

Het nieuwe album is gedurende twee jaar opgenomen tussen Chicago en de UK. Op een gegeven moment dacht ik zelfs dat het er nooit van zou komen, maar gelukkig is het toch afgerond. Ik heb alle muziek geschreven voor dit album en één nummer van teksten voorzien (A Case Of The Mondays). De overige teksten zijn afkomstig van zanger Kevin Sharpe. Over het algemeen zijn de meeste nummers gewoon in de studio tot leven gekomen. De nummers kwamen redelijk spontaan tot stand. We wisten altijd wel van te voren welke punksound we aan de nummers wilden meegeven.

Hoeveel bier en pizza hebben jullie ditmaal verbruikt?

Niet genoeg, haha!

Gaan de teksten op het album nog ergens over of is het allemaal fun.

Zoals gezegd is Kevin verantwoordelijk voor de meeste teksten. Gedurende de totstandkoming van Poisoned Apple was Kevin zes dagen in de week manager van een restaurant. De meeste teksten zijn dan ook gebaseerd op zijn frustraties op het werk en zijn poging om een normaal leven te hebben als hij niet aan het werk was.

Op het nieuwe album staat ook het nummer Punk Rock Idol. Waar gaat dit nummer over en wie is de Punk Rock Idol van Venomous Concept?

Dit nummer gaat over bands die hun imago belangrijker vinden dan de muziek en ook nog eens niet op die muziek kunnen terugvallen. Het gaat dus niet over onze idolen. Ik heb eigenlijk niet echt een idool!

Als ik naar de cover van het album kijk dan moet ik denken aan die roze konijnen uit de Duracel reclames. Hebben jullie soms een hekel aan de reclames van Duracel of konijnen in het algemeen?

Eigelijk is het een interpretatie van een zeer bekende foto die tijdens de Vietnamoorlog is genomen. Deze foto stond op het eerste album van Venomous Concept. Ditmaal dus ietwat anders ingestoken. Ik denk dat het een subliminale boodschap is van Kevin, haha.

Hoe zijn jullie uiteindelijk bij het label Century Media terecht gekomen?

Venomous Concept - Poisoned AppleOns vorige label IPECAC (label van Mike Patton, voormalig zanger van Faith No More) was niet in de gelegenheid om dit album er even tussendoor te doen. Ik heb vervolgens ons nieuwe album voorgelegd aan Century Media. Dit omdat ik erg onder de indruk ben over de werkwijze van Century Media ten aanzien van Napalm Death. Daarnaast beviel Poisoned Apple hen wel en dat is natuurlijk erg cool.

Gaan jullie nog touren met Venomous Concept?

We hopen dat het mogelijk zal zijn om te gaan touren. Als Buzz Osborne ook meedoet dan hebben we overigens wel twee gitaristen. Maar het is afwachten hoe dit zich zal gaan ontwikkelen.

Jij nam de gitaar over van Buzz Osborne die tussentijds afhaakte en Danny Lilker nam de baspartijen over. Wat is zijn bijdrage geweest aan dit album?

De bijdrage van Danny aan dit album was minimaal. Maar Danny en ik hebben inmiddels al zeven nummers gemaakt voor een volgend album.

Bij Venomous Concept speel jij gitaar, terwijl je bij Napalm Death de basgitaar onder handen neemt. Speel je liever gitaar of de bas? En hoe zit het met drummen, je was ooit drummer bij Unseen Terror?

Een keuze tussen de gitaar en de basgitaar kan ik niet echt maken, want beide zijn geweldig om te doen. Ik heb onlangs nog gesproken met iemand van Unseen Terror en we hebben het gehad over een nieuw album. Maar ik laat het aan hem over of het ook gaat gebeuren.

Je maakt alweer een behoorlijke periode extreme muziek. Slaat de verveling nooit toe. Daarnaast gaat de leeftijd ook steeds meer omhoog natuurlijk?

Extreme muziek bevalt me nog steeds erg goed, maar ik ben ook gek op andere stijlen van muziek. Ik ga dan ook zeker nog andere minder extreme projecten doen. Ik denk dat je wel kunt zeggen dat ik me nog als een jonge god voel. Ik heb in ieder geval niet het gevoel dat ik 40 jaar ben. Het belangrijkste is dat ik gelukkig ben met wat ik doe. Ik ben in ieder geval gemotiveerder dan ooit tevoren.

Venomous Concept

Ben je nog wel eens thuis en woon je nog steeds samen met andere leden van Napalm Death

Ik heb een huis samen met Danny Herrera (drummer Napalm Death en Venomous Concept) en ik denk dat ik ongeveer drie maanden per jaar thuis ben.

Over Napalm Death gesproken, komt er binnenkort nog een nieuw album uit?

In September gaan we een nieuw album opnemen en ik denk dat dit album in February 2009 verkrijgbaar zal zijn.

Ga je binnenkort Lou Koller van Sick Of It All ook eens uitnodigen voor een paar hapjes en drankjes? Wellicht dat we dan eindelijk eens een nieuw album gaan zien van jullie project Blood From The Soul!

Ik heb er wel aan gedacht, wellicht dat dit ooit nog gaat gebeuren.

Ga je het EK 2008 nog actief volgen?

Ik denk niet dat ik daar tijd voor zal hebben.

Wil je nog iets zeggen tegen het publiek uit Nederland?

Dank voor jullie ondersteuning en aandacht en lang leve de FEBO!

[ Terug naar de Interviews ]