Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Interview: Tenebre
Met Richard Lion
Door Kristof
Geplaatst in november 2005

Gothicrockfans kennen het Zweedse Tenebre al jaren maar voor het grote publiek is het nog een onbekende. Met platen als ‘Mark ov The Beast’, ‘Electric Hellfire’ en het nieuwe ‘Heart’s Blood’ treden ze in dezelfde voetsporen als Paradise Lost maar het materiaal zal ook fans van Type O Negative en The Sisters Of Mercy aanspreken. Reden genoeg om een mailtje met vragen richting Zweden te sturen. De antwoorden komen van bandleider/oprichter/gitarist Richard Lion.

Tenebre

Hallo.Gefeliciteerd met de nieuwe plaat. Minder metal en meer gothic deze keer. Deze koerswijziging kan je vergelijken met Paradise Lost.

Dankjewel! Ik denk dat het tijd was voor iets nieuws. We hebben al vier albums gemaakt met gotische horror beïnvloedde metal. Waarom er dan weer zo één maken? We evolueren en maken nu muziek die al twintig jaar wordt gespeeld. Hahaha.

In de biografie las ik ‘de eerste albums zijn gemaakt in een mist van drugs en alcohol’. Is de nieuwe plaat ‘clean’ en meer doordacht?

Die mistige weg naar plezier is gesloten sinds ik vader ben geworden.’Heart’s Blood’ is misschien meer doordacht maar eigenlijk zijn we altijd al denkers geweest. Misschien dat we slimmer worden naarmate we ouder worden?

In het verleden zong bijvoorbeeld Steve van Death SS wat partijen. Waarom zijn er nu geen gasten? Het is namelijk altijd goed voor extra publiciteit?

Dat is zeker extra reclame. Maar je krijgt dat ook niet gratis.

Het oudere artwork straalde altijd seks uit. De nieuwe vormgeving is meer poëtisch gericht. Ben je seks beu?

Tenebre - Heart's BloodIk denk dat erotische foto’s vroeger goed bij ons concept paste. Ik vond dat zoiets bij deze cd wat misplaatst zou zijn, dus kan je op de cover van de nieuwe cd een balletdanseres aanschouwen. Deze foto is zestig jaar geleden genomen en is lichtjes gemanipuleerd. Veel mensen denken dat het een foto is van een verdronken meisje maar dat is dus niet zo. Ik vind het een prachtige foto en de ‘aura’ past bij de muziek die we spelen.

Ik las op jullie webstek dat er ook een gelimiteerde poster bij de cd zit van de Franse tattoeagekunstenares Laura Satana. Ik vind het niet echt bij de muziek passen.

Ik ben er blij mee maar het onderwerp is misschien wel iets te rock-and-roll, maar ik vind het ook niet totaal misplaatst. Ik hoop dat shops het ding gaan ophangen en dat we zo meer cd’s zullen verkopen. Hahahaha.

Naar mijn interpretatievermogen gaan de teksten over menselijke relaties in verschillende situaties.

Daar heb je gelijk in. De teksten zou je kunnen omschrijven als cliché goth. Het gaat over liefde, verloren liefde, naar liefde smachten en zelfmoord. Dat kan allemaal in het echte leven gebeuren en dan heb je ook nog de typische Tenebre onderwerpen als Jezus en Lucifer, demonen en engelen en Yin en Yang. Ik namelijk niet altijd schrijven over liefde en miserie.

Het is een detail maar ik ben een zeer nieuwsgierig persoon. Er staan maar twee links van bands op jullie site en één ervan is Marduk. Blackmetalfan?

De leider en gitarist van Marduk is een vriend van me. Morgan heeft dezelfde passie voor bands als Woven Hand. Hij is een vrijgevig en aangenaam persoon met ook meer dan genoeg hersenen. Zulke mensen zijn zeldzaam.

Je bent de oprichter van Tenebre. Is het jouw band?

Ja, hehehe. Neen, eigenlijk is het meer een symbioseproces. Tenebre zou nooit hebben bestaan zonder mij, maar ik ben ook altijd afhankelijk geweest van de mensen waarmee ik speel. Ik wil ook niet alle muziek en teksten schrijven maar wel het grootste gedeelte.

Zes mensen in één band. Dat vraagt toch wel om moeilijkheden?

Eigenlijk niet. Ik maak alle doorslaggevende beslissingen en ik heb een vetorecht over Tenebre. Het enige moeilijke is soms het repeteren of live-optreden. Het is niet gemakkelijk om een agenda op zes mensen af te stemmen. De ene studeert, de andere werken en sommige hebben kinderen.

Tenebre

Muzikanten komen en gaan wel. Is deze line-up meer stabiel dan in het verleden?

De tijd zal het leren. Ik hoop het wel want het is niet echt plezierig om steeds nieuwe bandleden te zoeken. Ik ben ook tevreden met de huidige line-up want we zitten allemaal op dezelfde frequentie en spreken dezelfde taal.

Wat is je favoriete Tenebre album?

Dat verandert elke luisterbeurt. Misschien dat ik ons eerste album ‘XIII’ toch het meest geslaagd is. Ik had toen een visie in mijn hoofd en het resultaat klinkt bijna hetzelfde. Dat gevoel heb ik nu ook met de nieuwe plaat.

Ik ben niet echt een 80’s gothic specialist. Ik ken Fields Of The Nephilim en The Sisters Of Mercy en dat zal het wel zo zijn. Kan je me nog iets aanraden?

Probeer Christian Death ‘Catastrophe Ballet’, The Damned ‘Phantasmagoria’, The Misson ‘Children’, en waarom niet het Samhain album ‘November Coming Fire’. Allemaal klassieke platen.

‘Tenebre’ is ook een thriller van Dario Argento. Fan van zijn werk? Mwhoa. Tenebre is zeker goed, maar hij heeft ook veel saai spul gemaakt. Ik ben sowieso geen splatterhorrormovie-fan.Ik hou meer van occult en geschift materiaal.

Het spirituele is dus belangrijk voor je?

Ik ben niet religieus maar ik geloof wel in spirituele zaken als God en engelen. De Summerische mythologie is de oorsprong van alle religies en dat ik vind ik wel boeiend. Religie is belangrijk voor mij in bepaalde mate, maar het regeert zeker mijn leven niet op wat voor vlak dan ook.

Misschien dat we jullie nog eens zien optreden in de Benelux. Kunnen we dan ook echt oud spul verwachten of alleen maar materiaal van ‘Mark ov The Beast’, ‘Electric Hellfire Kiss’ en het nieuwe album?

We zullen eens selectie maken van de drie albums die je opsomt. Misschien dat we nog een oud nummer herwerken. Ik kan ze niet spelen zoals ze zijn…..ik denk dat dat niet goed zou klinken. Ik hoop uiteraard dat we snel kunnen gaan optreden. Groeten uit Zweden!

[ Terug naar de Interviews ]