Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 3 februari:
 • Deathstars
 • Halestorm
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 4 februari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Haken
 • Harakiri For The Sky
 • Soen
  1 maart:
 • Nervosa, Warbringer en Warfect
Kalender
Vandaag jarig:
 • Carmen R. Schäfer (Brainstorm) - 43
 • Eddie Jackson (Queensrÿche) - 61
 • Nicola Pirroni (Holy Martyr) - 46
 • Olaf Zissel (Tankard) - 54
 • Stuart Marshall (Dungeon) - 43
 • Vrangsinn (Carpathian Forest) - 48

Vandaag overleden:
 • Dave G. Halliday (Hell) - 1987
 • Willie Dixon - 1992
Concertreview

Therion, Elyose en Antalgia
Op 29 september 2012 in Oosterpoort, Groningen
Een review door Nicole
Foto's door Frank Wijers
Wat doe je als je jarig bent? Juist, dan geef je een feestje. Het Zweedse Therion mag 25 kaarsjes uitblazen en viert dit met een tour door Europa waarbij nieuweling Les Fleurs Du Mal - aldus bandleider Christofer Johnsson 'an album performed by Therion, not a Therion album' - gepromoot wordt. Uiteraard worden tijdens de show klassiekers van andere platen niet vergeten. Antalgia en Elyose staan de Zweden bij. De aftrap van dit verjaardagsfeestje is op 28 september in Eindhoven. Een dag later staan de heren en dames in de Groningse Oosterpoort.

De tijd dat Therion voorprogramma’s van formaat met zich meebracht, lijkt voorgoed voorbij. Waar we in 2007 - toen de band twintig jaar bestond en optrad in de Melkweg - nog verwend werden met Sirenia (dat helaas later moest afzeggen) en The Vision Bleak, krijgen we nu als eerste de progressieve en symfonische metalband Antalgia voor onze kiezen. Deze Spaanse heren en dame hebben dit jaar hun debuut uitgebracht. Afgaande op het optreden zal het geen dijk van een plaat zijn: alle nummers - met clichétitels als Broken Wings en Lines Of Lies - lijken nogal erg veel op elkaar. Dat speelt de band live zeker parten en de publieke belangstelling is nihil. In combinatie met een statische podiumpresentatie en een zangeres die onwennig op het podium staat, is dit niet meer dan een typische band die het voorprogrammaniveau niet zal ontstijgen.

De industrial gothic metal van Elyose uit Parijs is van een beduidend hoger niveau. De eerste vraag die door menig hoofd zal zijn geschoten, is wat zo’n jong meisje met drie van die oude kerels moet. Zelf lijkt zangeres Justine het ook niet helemaal te weten. Haar sensueel bedoelde bewegingen zijn eerder lachwekkend en als ze ook nog duidelijk gespannen en ratelend het publiek toespreekt, zal menigeen medelijden met haar hebben gekregen. Dat is jammer, want haar engelachtige stemmetje past goed bij de stampende beats van Elyose. De heren hebben duidelijk goed naar Rammstein geluisterd. Minpuntje is wel dat de toetsen van tape komen en dat niet ieder nummer even goed in elkaar steekt. Het publiek laat zich deze Summer Darkness-waardige act goed smaken en bij Élevation wordt stevig meegeklapt. Een band met potentie, mits de frontvrouw zich wat zekerder en beter opstelt op de planken.

De heren en dames van Therion laten vervolgens zien hoe het wél moet. Daarbij hebben zij het ook een tikkeltje gemakkelijker, want het is meteen al duidelijk dat het publiek voor dit Zweedse gezelschap naar de Oosterpoort gekomen is. Dat het de tweede show van de tour betreft, wordt al snel duidelijk als Thomas Vikström wat teksten vergeet. Het deert niets, want hij is goed bij stem. Aangezien smaakmaker en tevens een van de vaste Therion-zangers Snowy Shaw afwezig is, is het aan Vikström om in zijn eentje alle mannelijke vocalen te verzorgen. Lori Lewis is samen met Linnea Vikström – inderdaad, de dochter van en tevens ook zangeres bij Kamelot – verantwoordelijk voor de vrouwelijke zanglijnen. De keuze om deze zangers mee te nemen voor hun 25-jarig bestaan, beperkt de band wel in hun songkeuze. Met name de laatste albums komen er bekaaid af en er lijkt een nadruk te liggen op Sirius B en Lemuria.

De Zweden hebben dit keer wel een toetsenist (Stefan Jernståhl) meegenomen, waardoor imposante en epische nummers als Land Of Canaan en The Wondruous World Of Punt live gebracht kunnen worden. Dat Therion muzikaal al even indrukwekkend in elkaar zit als vocaal, blijkt wel uit de geconcentreerde gezichten van gitarist Christian Vidal en bassist Nalle Pahlsson Bij bandleider en gitarist Christofer Johnsson straalt het spelplezier ervan af. Voorafgaand aan de tour liet hij weten dat vanavond een aantal nummers voor het eerst gespeeld worden (want een show mag nooit voorspelbaar worden) en zullen er zowel klassiekers als werk van de nieuwe plaat voorbijkomen. Het publiek reageert enthousiast op de strakke show die Therion neerzet en uiteraard worden de bekendere songs juichend ontvangen.

Gelukkig maar, want op deze show moeten we nog wel even teren. Johnsson geeft aan bezig te zijn met een metal rock opera, waar hij de komende jaren al zijn tijd voor nodig zal hebben. Er zal dus voorlopig geen nieuw materiaal van Therion verschijnen en er zal ook geen tour gepland worden. Snowy Shaw heeft al aangegeven zich niet te kunnen vinden in de nieuwe richting en gaat zich op andere projecten focussen. Zijn afwezigheid is een groot gemis tijdens het optreden. Dat, in combinatie met een wat sobere podiumaankleding en relatief korte setlist, zorgt ervoor dat dit zeer nette optreden het uiteindelijk toch niet haalt bij het verjaardagsfeestje in 2007. Laten we hopen dat die trend zich niet doorzet en dat we over vijf jaar, als de band dertig jaar bestaat, we weer van een sublieme show mogen genieten.

Setlist Therion:
1. O Fortuna (Carl Orff cover)
2. Son Of The Sun
3. Poupée De Cire, Poupée De Son
4. The Flight Of The Lord Of The Flies
5. J’ai Le Mal De Toi
6. Abraxas
7. Vanaheim
8. Lemuria
9. Gothic Kabbalah
10. Siren Of The Woods
11. Ginnugagap
12. Land Of Canaan
13. Wine Of Aluqah
14. The Rise Of Sodom And Gomorrah
15. The Khlysti Evangelist
16. Une Fleur Dans Le Coeur
17. Son Of The Staves Of Time
18. The Wondrous World Of Punt
19. Blood Of Kingu
20. To Mega Therion

Met dank aan Frank Wijers van Studio Rock voor de foto's!

Reactie van powermetalfan op 25-10-2012 om 14:18u


Erg leuke stuk om te lezen. Vond de show zelf erg tegenvallen. Therion is Therion niet meer van vroeger. 25 jarig bestaan gaat dan ook eigenlijk niet op

Reactie van Wob op 27-10-2012 om 16:07u


@powermetalfan Die laatste zin is natuurlijk onzin. Maar wat had je van het optreden verwacht dan?
En wat versta je onder de Therion van vroeger? De periode van voor Theli? Die stijl zijn ze al zoo lang ontgroeid, zeg maar en nrs. uit die tijd spelen ze zelden of nooit meer.
Dat de show je tegenviel kan natuurlijk maar ik vond het erg goed.
(ondanks dat ik Snowy en ook Katarina wel n beetje miste)

Reactie van Cornelis op 04-11-2012 om 00:11u


In de setlist moet de nummer 2 en nummer 3 omgedraaid worden volgens mij. Als ik het me goed herinnerd heb, begonnen ze als in de effenaar ook in de oosterpoort eerst met Poupée de Cire, Poupée de son.

Verder had ik ook graag Snowy en Katarina live willen zien, maar helaas. En de show was kort? Ruim 2 uur duurde de show. Vond ik relatief gezien vrij lang (en daar was ik al blij mee). Of is het voor Therion zelf vrij kort? Want dan heb ik geen vergelijkingsmateriaal natuurlijk :P

Reactie van Nicole op 04-11-2012 om 19:46u


Voor Therion-begrippen was dit normaal tot kort. Tijdens de show in de Melkweg speelden ze drie uur bijvoorbeeld.

Ook weet ik zeker dat ze eerst Son Of The Sun speelden (dat liep over in het intro) en pas daarna kwam er een praatje van Lori waarin ze een nieuw nummer aankondigde.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.